Vodušek prepričan, da bo dokazal, da ni kriv

Lastnik Info TV meni, da je postal žrtev lokalne mafije, »ki je grobo zlorabila policijo, tožilstvo in sodstvo«.

Objavljeno
10. avgust 2012 13.52
Posodobljeno
10. avgust 2012 13.52
Ba. P., Delo.si
Ba. P., Delo.si
Ljubljana - Novinar in lastnik Info TV Vladimir Vodušek je v pogovoru za STA napovedal, da bo dokazal svojo nedolžnost. Vodušek, ki so ga v četrtek po skoraj mesecu dni od aretacije zaradi domnevnega izsiljevanja izpustili iz pripora, verjame, da tožilstvo obtožnice ne bo vložilo. Obenem pa je zanikal navedbe, da ima dokumente Združenih arabskih emiratov

Voduška in velenjskega podjetnika Stanislava Gaberca so iz pripora izpustili včeraj, ko je vrhovno sodišče ugodilo zahtevi za varstvo zakonitosti, saj da ne obstaja realna nevarnost, da bi priprta na prostosti kaznivo dejanje ponovila.

Vodušek odločitev vrhovnega sodišča pozdravlja in verjame, da v Sloveniji obstaja »vsaj košček pravne države«. Poudaril je, da so argumenti, ki jih je obramba vseskozi navajala glede ponovitvene nevarnosti, prevladali in da je bil zaprt protipravno.

Kot je pojasnil, je zgodba sestavljena iz dveh delov. Po Voduškovih besedah je njegov primer podoben procesu proti četverici v aferi JBTZ ter aferi Depala vas, »kjer so bili vključeni tajni sodelavci«. Vodušek je poudaril, da so mu »vseskozi prisluškovali in sledili«, meni tudi, da so mu nastavili prisluškovalne naprave. »Obdelali so me s posebnimi metodami in sredstvi,« je dodal Vodušek, prepričan, da gre za »skonstruirani proces« in »inkvizicijski postopek«.

Danes je napovedal, da se namerava po izpustitvi iz pripora seznaniti z vsemi okoliščinami in ozadji tega postopka. V svoji 24-letni novinarski karieri namreč ni nikoli nikogar izsiljeval, je izpostavil, saj to ni njegov način novinarskega dela.

Vse, kar se je dogajalo, so bili poslovni pogovori, je dejal Vodušek. Poudaril je, da je postal žrtev lokalne mafije, »ki je grobo zlorabila policijo, tožilstvo in sodstvo«, da bi obračunala z njim, čeprav mu razlogi za to niso jasni.

Na vprašanje, kdo konkretneje je lokalna mafija, je odgovoril, da tisti, ki so ga ovadili. »Ker poznam vsebino dokumentov, je jasno, da bi ti gospodje morali biti v priporu zaradi kaznivih dejanj, ki so jih izvedli,« je prepričan Vodušek.

Nadaljeval je, da so se tisti, ki so ga ovadili, z organi pregona dogovorili za amnestijo zase, njega pa ponudili policiji. Na zadnjem pričanju naj bi prijavitelji po Voduškovih besedah tudi povedali, da so imeli namen ovaditi Voduška, ki je prišel do dokumentov o domnevno spornem poslovanju družb Unior in Rhydcon.

Vodušek je ostro zavrnil tudi navedbe, da ima dokumente Združenih arabskih emiratov in da bi zaradi tega lahko bil begosumen. "»o je največja norost, kar sem jih slišal, in se lahko samo smejim nad škodoželjnostjo in natolcevanjem v medijih,« je povedal. Kot pravi Vodušek, tujec po zakonodaji Združenih arabskih emiratov ne more pridobiti državljanstva, prav tako tudi potnega lista ne.

Vodška in Gaberca so zaradi domnevnega izsiljevanja vodstev podjetij Unior iz Zreč in Rhydcon iz Šmarja pri Jelšah aretirali 12. julija. Oškodovancema naj bi grozila, da bosta o njiju razkrila podrobnosti v medijih, v zameno za molk pa zahtevala denar.