Voduška bo na sodišče prisilno privedla policija

Kljub temu da je lastnik nekdanje Info TV podpisal prejem vabila na obravnavo, ga na sodišče že dvakrat ni bilo.

Objavljeno
26. november 2014 15.29
Celje, 5.11.2013 - Vladimir Voduek.
Marko Jakopec, kronika
Marko Jakopec, kronika
Ljubljana – Novinar in podjetnik Vladimir Vodušek, obtožen kršitve temeljnih pravic delavcev, se včeraj, čeprav je bilo vabilo zanj izkazano, že drugič ni pojavil na sodišču. Sodnica Vesna Drvarič je ob ugotovitvi, da se obtoženi očitno načrtno izogiba sodišču, zanj odredila prisilno privedbo.

Na začetku glavne obravnave, ki je bil razpisana za 18. oktober, je sodnica Drvaričeva navzočim razložila, da so policisti poskušali obtožencu vročiti vabilo za sojenje na naslovu na Ptujski Gori, kjer ima prijavljeno stalno prebivališče, vendar so ugotovili, da gre za stavbo, ki je neprimerna za bivanje. Vabilo so nato predali pooblaščenemu sodnemu vročevalcu, ki ga je poskušal izslediti na dveh naslovih v Ljubljani. Ta je sporočil, da je Voduška iskal sedemkrat ob zelo različnih urah, mu puščal obvestila, kdaj se bo ponovno oglasil, a so ga vedno pričakala zaprta vrata. Po njegovih podatkih ga sosedje videvajo na obeh naslovih, a so povedali, da se vročanju pošte izmika. Sodnica Drvaričeva je nato ugotovila, da se bo glede na te podatke morala odločiti za druga sredstva za zagotovitev njegove navzočnosti na glavni obravnavi.

Včeraj je povedala, da se je dan po tem, ko je bil dogodek na sodišču opisan v medijih, Vodušek oglasil na sodišču, kjer so mu vročili vabilo na včerajšnjo obravnavo, prejem pa je potrdil s svojim podpisom. Ker se Vodušek včeraj znova ni pojavil na sodišču, je sodnica ugotovila, da pogojev za izvedbo glavne obravnave ni, so pa izpolnjeni vsi zakonski pogoji za odreditev prisilne privedbe obtoženca. Privedbo je odredila, začetek obravnave pa prestavila na 21. januar prihodnjega leta.

Pozabil na plače in prispevke

Kazensko ovadbo zoper Voduška so septembra 2010 vložili oškodovanci, ki so bili zaposleni na Voduškovi Info TV. Novinarju in podjetniku so očitali, da je zavestno kršil predpise o prenehanju delovnega razmerja, plači in drugih prejemkih iz delovnega razmerja ter plačilu predpisanih prispevkov. Tako jim od novembra 2009 plače ni izplačeval v dogovorjenem roku oziroma je od aprila 2010 sploh niso več dobili. Za leti 2009 in 2010 jim ni izplačeval regresa, od začetka leta 2009 do avgusta 2010 pa niti prispevkov za socialno varnost. Tistim, ki jim je delovno razmerje prenehalo na podlagi redne odpovedi pogodbe o zaposlitvi iz poslovnega razloga, pa ni izplačal odpravnine.

V ovadbi še piše, da so Info TV večkrat pozvali, naj poravna svoje obveznosti, a so od Voduška dobili le neprimerne komentarje, nedopustne grožnje in ponudbe, za katerimi so se skrivali goljufivi nameni. Zaradi vsega tega so bili primorani poiskati pravno pomoč. V ovadbi so tudi zatrdili, da je v nasprotju z njimi v spornem obdobju direktor Vodušek plačo dobival redno.

Poleg kazenskega so oškodovanci sprožili tudi pravdni postopek. A Info TV se je medtem znašel v stečaju, in čeprav je stečajni upravitelj njihove terjatve priznal, ni upanja, da bi po tej poti prišli do svojega denarja. Vodušek je pred časom sprožil tudi postopek osebnega stečaja, s katerim se poskuša rešiti skupaj več kot 600.000 evrov neporavnanih obveznosti. Televizijski program nekdanje Info TV zdaj oddaja podjetje Top TV Media, ki je v lasti Voduškovega sina.

Sodnica Drvaričeva je včeraj navzoče še obvestila, da je delovno in socialno sodišče že pravnomočno ugodilo večini zahtevkov oškodovancev.