Voduškova toži MZZ in zahteva 10.000 evrov odškodnine

MZZ je Nataši Vodušek odpovedalo delovno razmerje, ker je morala na prestajanje zaporne kazni.

Objavljeno
24. junij 2014 17.32
*uho* Nataša VODUŠEK
Pi. K., Delo.si, STA
Pi. K., Delo.si, STA
Ljubljana − Na delovnem in socialnem sodišču v Ljubljani je bila danes prva obravnava v tožbi nekdanje veleposlanice v Sarajevu Nataše Vodušek proti zunanjemu ministrstvu zaradi izredne odpovedi delovnega razmerja. Ministrstvo ji je delovno razmerje avgusta lani odpovedalo, ker je morala na prestajanje zaporne kazni. Voduškova zahteva 10.000 evrov odškodnine.

MZZ je Voduškovi izdalo sklep o izredni odpovedi na podlagi 5. alineje prvega odstavka 110. člena zakona o delovnih razmerjih 8. julija lani. Ta med drugim določa, da lahko delodajalec delavcu izredno odpove pogodbo o zaposlitvi, če mora biti zaradi prestajanja zaporne kazni več kot šest mesecev odsoten z dela. Delovno razmerje ji je nato prenehalo 21. avgusta lani.

Voduškova, ki je bila zaradi povzročitve hude prometne nesreče v Sarajevu oktobra 2008 obsojena na enoletno zaporno kazen, je kazen začela prestajati 22. julija lani. A po dobrih devetih mesecih služenja kazni so jo iz zapora predčasno odpustili 30. aprila letos.

Voduškova je na današnji obravnavi povedala, da je bila odločitev MZZ o izredni odpovedi delovnega razmerja zanjo presenečenje, saj da je vse do odhoda na prestajanje kazni delala na MZZ in za svoje delo dobivala tudi nadpovprečne ocene. Ocenjuje, da je na odločitev MZZ o izredni odpovedi delovnega razmerja vplivalo predvsem medijsko poročanje.

Po koncu današnje več kot štiriurne obravnave Voduškova za javnost ni hotela spregovoriti, kakšne so njene zahteve v tožbi. Z državnega pravobranilstva so nato pojasnili, da »točna višina tožbenega zahtevka ni znana, tožeča stranka pa jo ocenjuje na 10.000 evrov«. Naslednja obravnava bo 5. novembra.