Volgemut znova pred sodnike

Na prvem sojenju je bil obsojen na 20 let zapora, na začetku ponovnega je krivdo spet odločno zanikal.

Objavljeno
22. december 2014 17.30
Franc Milošič, Ptuj
Franc Milošič, Ptuj
Ptuj – Ponovno sojenje 52-letnemu nekdanjemu policistu Milanu Volgemutu za domnevni umor podjetnika Franca Klinca se je na ptujskem okrožnem sodišču začelo s predobravnavnim narokom – tako kot na prvem naroku in prvem sojenju obdolženi krivde niti tokrat ni priznal.

Višje sodišče v Mariboru je sojenje vrnilo na prvo stopnjo in izrecno zahtevalo novi senat. Sodnik Marjan Strelec, ki mu je sojenje pripadlo, je Volgemuta vprašal, ali mu lahko sodi kot sodnik posameznik ali pa mora sestaviti senat z dvema sodnikoma in tremi sodniki porotniki. Tožilka Dijana Šeruga Sagadin je prepričana, da bi »sojenje v širši sestavi pomenilo večjo jamstvo za pravilno in zakonito sodbo«. Ker je tudi prvo sojenje vodila sodnica Biserka Rojic kot posameznica, je na koncu obveljalo, da bo glavno obravnavo vodil Marjan Strelec sam, proti čemur nima Volgemut nobenih zadržkov.

Dve uri pred začetkom predobravnavnega naroka je tožilstvo na sodišče poslalo dopolnilo obtožnice, s katerim Volgemut ter njegova zagovornika Matic Klemenčič in Janez Koščak iz Odvetniške družbe Čeferin niso bili seznanjeni. Samo posredno smo lahko izvedeli, da je menda bistvo spremembe ali dopolnitve povezano z novo preiskavo, ki je bila opravljena v sredini tega meseca v nekdanjih vojaških objektih v Mestnem vrhu pri Ptuju.

Deset tamkajšnjih objektov je danes zapuščenih, postali so last Mestne občine Ptuj, tam občasno potekajo »bojevanja« v paint ballu, očitno pa tam pogosto prenočujejo brezdomci ali se celo zbirajo zasvojenci. Kaj so tam iskali in kaj našli, kar bi bilo povezano z Volgemutom, pa domnevno ve Anton Kukovec, ki je že bil zaslišan med prvim sojenjem, tokrat pa je tožilstvo zahtevalo izrecno in ponovno zaslišanje. Zagovornika sta zahtevala nekaj pregledov in dopolnitev izvedeniških mnenj ter zaslišanja izvedencev iz prvega sojenja, ki je Volgemutu prisodilo 20 let zapora.