Vozil 196 km/h ... brez vozniškega izpita in pod vplivom alkohola

Poleg tega je ob identifikaciji je navedel lažne osebne podatke.

Objavljeno
15. julij 2014 14.35
Nov merilnik varnostne razdalje in hitrosti v cestnem prometu,Ljubljana Slovenija 30.10.2013
M. Č., Delo.si, STA
M. Č., Delo.si, STA

Novo mesto - Novomeški policisti so v ponedeljek ustavili voznika vozila BMW, ki je na avtocesti v smeri od Obrežja proti Ljubljani vozil s povprečno hitrostjo 196 kilometrov na uro, poroča Slovenska tiskovna agencija.

Moški je poleg tega vozil brez veljavnega vozniškega dovoljenja in pod vplivom alkohola, ob identifikaciji pa je navedel lažne osebne podatke.

Ob kontroli je kršitelj policistom izročil prometno dovoljenje in navedel lažne osebne podatke, policisti pa so kasneje ugotovili njegovo pravo identiteto.

Gre za 30-letnika iz okolice Brežic, ki naj bi vozilo odpeljal brez vednosti lastnika. Moški poleg tega nima veljavnega vozniškega dovoljenja, saj izpita B kategorije še ni opravil, so sporočili s Policijske uprave Novo mesto.

Policisti so ugotovili tudi, da je moški prevažal več oseb, kot je v vozilu sedežev, saj sta bila poleg voznika v vozilu, ki je dvosed, še dva potnika.

Zaradi očitnih znakov, da je pod vplivom alkohola, so mu policisti odredili tudi preizkus alkoholiziranosti in mu v litru izdihanega zraka izmerili 0,49 miligramov alkohola. Vozilo so začasno zasegli in napisali obdolžilni predlog, moškemu pa grozi globa v višini 2020 evrov. Policisti bodo zoper kršitelja ukrepali tudi zaradi navajanja lažnih osebnih podatkov.

Na policiji ob tem opozarjajo, da je prehitra oziroma neprilagojena hitrost eden najpogostejših vzrokov prometnih nesreč z najhujšimi posledicami. Voznikom zato svetujejo, naj hitrost vožnje prilagodijo omejitvam in razmeram na cesti ter vozijo previdno in strpno.

Z novomeške policijske uprave so sporočili še, da so minuli konec tedna obravnavali več prometnih nesreč, ki so jih povzročili pijani vozniki. Dodali so, da bodo v poletnih mesecih pogosteje izvajali meritve hitrosti in preverjali psihofizično stanje voznikov. »Kontrole bodo predvsem na tistih odsekih, kjer smo v preteklosti obravnavali več prometnih nesreč oziroma hujših kršitev cestno prometnih predpisov,« so zapisali.