Voznik menda otroka pomiril z brco v trebuh

Voznik šolskega avtobusa po besedah predsednika Zveze za razvoj romske skupnosti že pred tem nasilen. Policijska preiskava še poteka.

Objavljeno
22. marec 2017 17.29
Komisija
Bojan Rajšek
Bojan Rajšek
Črnomelj – Voznik šolskega avtobusa je očitno povsem izgubil razsodnost, ko je domnevno udaril 14-letnega romskega fanta, ki obiskuje črnomaljsko osnovno šolo s prilagojenim programom Milke Šobar Nataše. Učenec je moral poiskati zdravniško pomoč in pouka trenutno ne obiskuje. Prebivalci romskega naselja Lokve so na nogah.

Incident se je zgodil na avtobusu podjetja MPOV, s katerim ima črnomaljska občina sklenjeno pogodbo za šolske prevoze. Fant naj bi gledal v strop avtobusa in voznik naj bi mu rekel, da zgoraj ni ničesar, kar bi bilo za ukrasti. »Potem je rekel, da mi bo zlomil vrat in rekel sem mu, naj pride. Prišel je do mene in me porinil, jaz sem ga tudi porinil. Nato me je močno brcnil v trebuh. Bruhal sem in ni me pustil iz avtobusa, da grem na zrak. Ko sem mu drugič rekel, mi je le odprl vrata, da sem izstopil,« je povedal fant, ki je ob cesti obležal, nato se je po naključju pripeljal njegov sosed in ga odpeljal v zdravstveni dom v Črnomlju.

Voznik avtobusa, s katerim smo komunicirali po elektronski pošti prek njegovega direktorja Mira Puhka, je zapisal, da je po 13. uri v avtobusu prišlo do nemira in da je avtobus ustavil zato, da učence pomiri, pri čemer pa mu ni uspelo pomiriti vseh. »Potem sem nadaljeval vožnjo in eden od potnikov je prišel do mene v voznikov prostor in mi rekel, da bi izstopil, ne da bi kazal kake znake slabosti. Po končani vožnji me je obiskal policist. Ta oseba je izjavila, da je bilo nasilje,« je nasilje zanikal voznik.

Na vprašanje Dela, ali bo voznik avtobusa z nevsakdanjimi vzgojnimi prijemi deležen posledic, je direktor Puhek odgovoril: »Ja, kdo je pa rekel, da ga je napadel. Zraven je bilo takrat 40 prič, ki naj povedo, kdo je koga napadel.«

Premalo konkretnih podatkov

Tamkajšnja šolska zdravnica Mojca Tomc je za Delo potrdila, da je v ambulanto sprejela otroka zaradi brce v trebuh in da ne gre za težjo poškodbo, več pa ni želela razkriti. Tiskovna predstavnica novomeške policijske uprave Alenka Drenik nam je povedala, da policisti še zbirajo informacije o dogodku, ki se je zgodil prejšnji torek, in da v interesu preiskave za zdaj ne morejo razkriti podrobnosti. Dogodka ne komentirajo niti v OŠ Milke Šobar Nataše, saj je njihov ravnatelj na bolniški. Nihče od ostalih zaposlenih menda nima pristojnosti za komunikacijo z javnostjo, je pojasnila šolska svetovalna delavka Darinka Jerman. Svetovalka za družbene dejavnosti v črnomaljski občini Vladka Kostelec je napovedala, da bodo zadevi zagotovo prišli do dna. Za zdaj imajo premalo konkretnih informacij, saj zadevo preiskujejo pristojni organi. V prihodnjih dneh nameravajo sklicati sestanek z vsemi pristojnimi službami. Opozorila pa je tudi na problem, ki je že dalj časa navzoč na šolskem avtobusu, saj nekateri romski učenci motijo voznika, zaradi česar je ogrožena varnost vožnje.

Precej burno pa so se odzvali prebivalci v romskem naselju Lokve, saj želijo nekateri z voznikom tudi fizično obračunati. »Želim in zahtevam od njih, da vsi skupaj ohranimo trezne glave,« je za Delo povedal Zvonko Golobič, predsednik pred kratkim ustanovljene Zveze za razvoj romske skupnosti.

Ni bil edini primer

Pravi, da so o incidentu takoj obvestili policijo in občino in da je romska skupnost zgrožena in zaskrbljena, saj voznik še naprej opravlja svoje delo, kakor da se ni nič zgodilo. To pa menda ni edini primer, ko se je isti voznik avtobusa znesel nad romskimi učenci. Po besedah Golobiča je dvema romskima otrokoma iz Petrove vasi pred časom prepovedal vstop na avtobus, iz avtobusa pa je sredi vožnje nagnal deklico, ker da je imela umazane čevlje. Oče domnevno pretepenega otroka je povedal, da se fant ves trese, ko zagleda avtobus, da v šolo ne hodi in da so že najeli novomeško odvetniško družbo.