Vrednost zemljišča s 110 tisočakov poskočila na 17 milijonov evrov

Samidu Osmanoviću tožilstvo po novem očita napeljevanje h kaznivemu dejanju in ne več sostorilstva.

Objavljeno
05. februar 2016 17.39
Robert Galun
Robert Galun
Maribor – Nekoliko začudenja je med obrambo Samida Osmanovića in Danila Goričana požela odločitev tožilke Romane Kac, ki je obtožni akt precej postavila na glavo. Očitek o sostorilstvu pri zlorabi položaja je izpuhtel, saj je Goričan zdaj prvoobtoženi, Osmanović pa napeljevalec.

Septembra 2009 je po prepričanju tožilke Goričan zagrešil kaznivo dejanje zlorabe položaja in zaupanja pri gospodarski dejavnosti, Osmanović pa napeljevanje k temu dejanju. Takrat je Goričan, ki je bil direktor podjetja Dom-Smreka sklenil pogodbo o nakupu Osmanovićeve družbe OS Metal v vrednosti 20,3 milijona evrov.

Tožilstvo zatrjuje, da je bila edini kapital OS Metala 86.000 kvadratnih metrov velika parcela na Hrvaškem, ki jo je OS Metal šest mesecev prej od Multi Consultinga kupil za 110.000 evrov. Čez pol leta je njena cena na podlagi domnevno fiktivne cenitve zrastla na kar 17 milijonov evrov, čeprav po mnenju tožilke na to zvišanje ni vplival niti en dejavnik. S tem je Dom-Smreka po prepričanju Kaceve utrpela veliko premoženjsko škodo.

A zapletena zgodba okrog zemljišča, ki menda v naravi predstavlja pašnik v Orubici v Slavoniji, s tem še ni končana. Dom-Smreka ga je namreč zastavila pri NLB za najetje posojila v višini 10,5 milijona evrov, vendar se je znašla v finančni zagati in ga ni zmogla več odplačevati.

Goričana in bosansko-štajerskega poslovneža Osmanovića je sodišče v tej zgodbi enkrat že spoznalo za kriva in jima izreklo po sedem let zapora. A višji sodniki so zaradi serije kršitev sodbo razveljavili in primer vrnili v vnovično obravnavo na prvo stopnjo. Sklenili so, da ga je treba dodeliti drugemu sodniku, zato ga zdaj obravnava Danilo Obersnel in ne več Barbara Nerat.

Goričan pravi, da je bila banka tista, ki je pripravila rešitev. »Cenitve mi nismo dobili, banka je zahtevala to zemljišče.« Njegov zagovornik Daniel Planinšec je dodal, da je cenitev naročil Osmanović, a, kolikor je videti, po nasvetu banke. Na točno določene bančnike s prstom ni pokazal, dejal je le, da sta Albin Turk in Borut Rataj na prvem procesu nastopila kot priči. Prvi je nekdanji direktor poslovnega centra NLB za velika podjetja v Podravju, drugi pa bivši vodja mariborske podružnice NLB. Banko sta baje morala zapustiti zaradi spornega kreditiranja Osmanovićevih podjetij.

Na prvem procesu je Osmanović je povedal, da je bil prav Rataj tisti, ki je našel zemljišče. Poudaril je, da ga je kupil za 110 tisočakov, nekim ljudem pa je moral v gotovini plačati še tri milijone evrov. Na njem je nameraval zgraditi tovarno krmil, saj ne gre za pašnik, ampak gradbeno parcelo, a so mu rekli, naj ga prodaja Dom-Smreki. Goričana je prvič srečal šele pri notarki.

Tudi Goričan poudarja, da se je vse začelo pri notarki, Dom-Smreka pa z nakupom OS Metala ni dobila le spornega zemljišča, marveč tudi druge nepremičnine, med drugim parcelo z zasebno plažo na otoku Hvaru. Planinšec je dodal, da sta na tem hrvaškem otoku prva soseda svetovno znana modna oblikovalca, baje nihče drug kot Domenico Dolce in Stefano Gabbana.

Odvetnik je svojo stranko vzel v bran s pojasnilom, da do oškodovanja ni prišlo, saj je banka posel ves čas spremljala: »Trdimo celo, da je banka na nek način ta posel pripravila, svetovala in praktično je prišlo do situacije, kjer Dom-Smreka za nobeno zemljišče ni plačala niti enega evra.«

Med stečajnim postopkom Dom-Smreke po njegovih besedah tudi nihče ni ugotovil obstoja zemljišča na Hvaru: »Obramba je na to opozorila, saj bi lahko nekdo za en evro kupil poslovni delež v stečaju in hkrati postal lastnik zemljišča na Hvaru v vrednosti vsaj dveh milijonov evrov.«

Sodnik Obersnel je dal obrambi, glede na spremenjeno obtožnico, na voljo dva tedna za pripravo obrambe. Najbrž pa s tem zapletov ne bo konec, saj je Planinšec poudaril, da je tenor spremenjene obtožbe v popolnem neskladju z obrazložitvijo. Ta je po njegovih besedah ostala enaka.