Vrhovno sodišče potrdilo zaporno kazen za Branka Mačka

Sedem let in štiri mesece zapora za prometno nesrečo pri Arji vasi, v kateri so oktobra 2009 umrli trije mladostniki.

Objavljeno
17. marec 2015 18.54
Iva Ropac, kronika
Iva Ropac, kronika

Ljubljana – Potem ko je višje sodišče lanskega oktobra Branku Mačku potrdilo obsodbo na sedem let in štiri mesece zapora za povzročitev hude prometne nesreče, v kateri so pri Arji vasi leta 2009 umrli trije mladi ljudje, je taki odločitvi zdaj po naših podatkih pritrdilo tudi vrhovno sodišče.

Vodja okrožnega državnega tožilstva v Celju Ivan Žaberl nam je potrdil, da so v ponedeljek prejeli sodbo vrhovnega sodišča, »ki je odločilo, da se obsojenčeva zahteva za varstvo zakonitosti zavrne«.

Kot je znano, je Maček 2. oktobra 2009 v zgodnjih jutranjih urah z vožnjo po napačni strani avtoceste v močno vinjenem stanju povzročil nesrečo, v kateri so umrli 24-letni Peter Kračun, 22-letna Nataša Godec in 21-letna Tjaša Koštomaj, medtem ko je bila Jerneja Rošer hudo ranjena. Na prvem sojenju 2012. so ga zaradi predrzne vožnje z naklepom obsodili na deset let zapora, a je vrhovno sodišče aprila lani sodbo razveljavilo z utemeljitvijo, da pri dejanju ni bilo naklepa, Mačka pa so izpustili iz zapora.

Možna ustavna pritožba

Junija lani so mu v ponovljenem sojenju, potem ko je priznal krivdo in obžaloval posledice, zaradi povzročitve prometne nesreče iz malomarnosti prisodili sedem let in štiri mesece zapora. Mačkov zagovornik Damir Ivančič se je na višino izrečene kazni pritožil na višje sodišče, a je to lanskega oktobra njegovo pritožbo zavrnilo, s čimer je postala sodba pravnomočna. Maček se je glede višine prisojene kazni z zahtevo za varstvo zakonitosti obrnil tudi na vrhovno sodišče, a, kot rečeno, neuspešno.

Odvetnik Ivančič sodbe vrhovnega sodišča sicer še ni prejel, zato je ne more komentirati, a je povedal, da bo v primeru, da je zahteva za varstvo zakonitosti zavrnjena, svojemu varovancu predlagal vložitev ustavne pritožbe. Meni namreč, da bi bila glede na navodila generalnega državnega tožilca v primeru priznanja krivde in višine predlagane kazni kazen šestih let zapora primerna in v skladu s sodno prakso.

Mačka, ki je od lanskega novembra znova na prestajanju kazni, po prestani kazni čaka še dveletna prepoved opravljanja vozniškega izpita.