Vrnil bi ukradeno blago, če pozabimo vse skupaj

Na sojenju Dušku Cvijanoviću in soobtoženima priče opisujejo, na kakšen način se je kradlo in kaj so odnesli.

Objavljeno
13. maj 2015 15.04
lvu-Sodišče
Marko Jakopec
Marko Jakopec

Ljubljana − »Moški je bil čuden, deloval je zmedeno, bilo mu je vroče, roke so se mu tresle,« je na sojenju Dušku Cvijanoviću in soobtoženima povedala zaposlena v eni od trgovin. »Ko ga je za blagajno ustavil in nato pregledal varnostnik, je v vrečki odkril tekstilne izdelke, ki jih moški ni plačal.«

Prodajalka je v nadaljevanju povedala, da je varnostnik moškega, ki ga je sumil, da je hotel mimo blagajne odnesti izdelke, ne da bi jih plačal, v skladu s pravili odpeljal v poseben prostor in v vrečki odkril za približno 180 evrov športnih oblačil. »Ko je varnostnik napovedal, da bo poklical policijo, je moški predlagal, da oblačila vrne in se zavzel za to, da na vse skupaj pozabijo,« je razložila prodajalka, »varnostnik ni bil za to, poklical je policijo in ta je v trgovino prišla že v nekaj minutah.«

To tatvino tožilstvo očita 29-letnemu Manuelu Purčelanoviću, ki je od priče hotel izvedeti, ali se ji je v času dogodka lani jeseni zdel, kot da je pod vplivom kakšne substance, ali je bil normalen oziroma trezen, tako kot danes. »Tega ne vem, saj vas sploh ne poznam,« je odgovorila priča.

Mimo blagajne odnesel za 17 evrov sladkarij in žganih pijač

Klasično krajo v trgovini, katere je prav tako obtožen Purčelanović, je opisala tudi druga priča, zaposlena v eni od ljubljanskih poslovalnic Hoferja. Tudi v tem primeru je varnostnik opazil sumljivega moškega in pri pregledu ugotovil, da je hotel mimo blagajne, ne da bi plačal, odnesti za približno 17 evrov sladkarij in žganih pijač ter poklical policijo. Oba prodajalca sta na sodišču povedala, da se s krajami soočajo vsak dan oziroma da je tatvin naravnost ogromno.

Taksist je Duška obtožil, da mu je ukradel denarnico

Na prostor za priče je stopila tudi mati obtoženega Duška Cvijanovića in opisala dogodek, v katerem naj bi Duško taksistu ukradel denarnico. »S sinom sva se s taksijem odpeljala na tržnico. Taksist je bil prijazen, Dušku, ki je imel poškodovano nogo, je pomagal, da se je udobno usedel, ko smo prispeli, je Duško plačal, pomahal taksistu in ta je odpeljal. Odšla sva na kavo, že čez nekaj minut pa se je taksist vrnil in z glasnim kričanjem obtožil Duška, da mu je ukradel denarnico. Dušku, pa tudi meni, ni bilo nič jasno. Duško je celo ponudil taksistu, da mu pokaže svojo torbo, da dokaže, da njegove denarnice nima. Vse skupaj je bilo zelo mučno. Taksist je nato odšel,« je povedala.

Tožilstvo Ljubljančanom 29-letnemu Manuelu Purčelanoviću, 41-letnemu Dušku Cvijanoviću in 41-letnemu Tomažu Jamarju očita serijo malih, velikih in drznih tatvin, ropov in goljufij. Tako Cvijanoviću očita, da je v več lokalih in trgovinah pa tudi v več taksijih ob menjavah bankovcev prišel do denarja.

Tako je na primer taksistu plačal z bankovcem za 20 evrov, ta mu je vrnil 15. Ko ga je Cvijanović nato prosil, naj mu deset zamenja v dva bankovca po pet in ga tako zamotil, pa je na koncu odšel še s svojim bankovcem za 20. Nekatere taksiste je tudi okradel.

Skupaj s Purčelanovićem je Cvijanović tudi oropal prodajalno Kruhek v Kamniku. Cvijanović je hotel plačati s 50 evri in si nato, ko je prodajalka pripravila drobiž, premislil, prodajalko nato poskušal prepričati, da ji je denar že izročil, na koncu pa jo je Purčelanović kar odrinil in iz blagajne vzel 133 evrov.

Cvijanoviću očitajo tudi, da je skupaj z Jamarjem obdelal cel kup gostinskih lokalov, kjer je po navadi eden zamotil zaposlene, drugi pa kradel. Novembra lani sta obiskala lokal Tabu bar v Ribnici, kjer je iz blagajne izginilo 55 evrov, pred tem sta bila tudi v lokalu Prince pub v Ivančni Gorici, kjer sta natakarici najprej ukradla denar, nato je izginil še telefon.

V Ivančni Gorici sta bila tudi v Krjavlju, kjer je Cvijanović ukradel 200 evrov. Mobilni telefoni, ki te dni hitro dosežejo vrednost 500 evrov, so ob njunem obisku noge dobili tudi v lokalu Blue bar na Tbilisijski v Ljubljani, pa v Fejst pubu v Zagorju ob Savi in v lokalu NK bar v Domžalah. Kjer se je le dalo, je Cvijanović še mimogrede »zamenjal denar«. Jamar je mobilnik pobral tudi v Sputniku na Viču in v Olivi v Štepanjskem naselju.

Sojenje se bo nadaljevalo čez teden dni.