Vsaka peta otroška žrtev spolne zlorabe na internetu stara manj kot sedem let

Blokada dostopa do strani s pedofilsko vsebino je lahko pomemben preventivni ukrep, usmerjen v zaščito otrok.

Objavljeno
29. september 2016 16.06
reu-GERMANY
Mihael Korsika
Mihael Korsika

Ljubljana − Preprečevanje spletnega dostopa do spornih vsebin je eno izmed ključnih področij v boju proti internetni pedofiliji, medtem ko številne skupine v Sloveniji nasprotujejo predlogu za spremembo zakonodaje, ki bi omogočila blokado spornih spletnih strani, ki se nahajajo na tujih strežnikih.

Blokada spletnih strani s posnetki ali fotografijami spolne zlorabe otrok je sicer le ena izmed točk preventivnega delovanja pristojnih, saj je v realnem času tako rekoč nemogoče odstranjevati oziroma blokirati vse spletne strani s pedofilsko vsebino. Po podatkih internetne točke Spletno oko je lani kar 41 odstotkov vseh v Sloveniji prijavljenih spornih vsebin gostovalo na strežnikih onkraj luže.

Kljub temu blokada lahko predstavlja pomemben preventivni ukrep, usmerjen v zaščito otrok, ki se vedno znova pojavljajo na teh posnetkih, je na posvetu E-zloraba otrok, ki je potekal na Fakulteti za družbene vede, poudaril vodja Centra za varnejši internet Vasja Vehovar.

V tujini se s to problematiko spopadajo tudi na drugem področju preventive, in sicer pri samem vzroku, tj. osebah s pedofilskimi nagnjeni. »Največji uspeh našega projekta je uspešno zdravljenje moških s pedofilskimi nagnjenji in minimizacija tveganja za to, da bi zagrešili kazniva dejanja na področju spolnih zlorab otrok,« je na posvetu poudarila Petya Schuhmann, raziskovalka in koordinatorica projektov v okviru preventivnega projekta Kein Täter werden (»Ne postani storilec«) v nemškem Regensburgu.

Po njenih besedah je pri tem največji izziv obravnava moških, ki bi potencialno lahko zagrešili zlorabe oziroma kršili zakone o posnetkih zlorab na internetu, a hkrati nimajo diagnoze pedofilije. Do konca letošnjega leta nameravajo tako začeti nov program obravnave za tovrstne ciljne skupine, je še povedala na posvetu, ki so ga organizirali prijavna točka Spletno oko, Center za varnejši internet Slovenija, uprava kriminalistične policije in Združenje za informatiko in telekomunikacije pri Gospodarski zbornici Slovenije.

Na kar 23 odstotkih posnetkov spolnih zlorab otrok, ki so jih lani obravnavali na internetni točki Spletno oko, so otroci stari manj kot sedem let, kar je daleč največji delež v zadnjih treh letih. Leta 2013 in 2014 je ta namreč znašel odstotek vseh posnetkov spolnih zlorab, ki so jih zaznali. Tipična žrtev je ženska, stara med 11 in 15 let, ki je na posnetkih prikazana v erotičnih položajih, je razvidno iz lanskega letnega poročila.