Všeček za voznike, ki peljejo po omejitvi

Letos bodo na slovenskih cestah za umirjanje hitrosti postavili 18 pametnih prikazovalnikov hitrosti.

Objavljeno
09. februar 2016 09.43
Mitja Felc
Mitja Felc
Ljubljana – Verjetnost, da bo pešec ob trku z vozilom, ki pelje 48 kilometrov na uro, umrl ali se hudo poškodoval, je kar 50-odstotna. Pri trku s hitrostjo 64 kilometrov na uro pa je možnost preživetja le še kakšnih deset odstotkov. Ker so pešci eni najranljivejših v cestnem prometu, opozarjajo voznike na prehitro vožnjo tudi merilniki hitrosti »vi vozite«.

Pametni prikazovalniki hitrosti spadajo v kategorijo ukrepov, ki vozniku izmerijo hitrost, a ga ne udarijo po žepu. Gre na preventivni ukrep, ki je vse bolj razširjen tudi na slovenskih cestah.

Običajno so merilniki nameščeni na kritičnih odsekih ob vozišču, kjer merijo in prikazujejo hitrost mimoidočih vozil. Voznikom, ki spoštujejo predpisano omejitev hitrosti, izpišejo hitrost v zeleni barvi in jih nagradijo z »všečkom«, prehitre pa opozorijo z izpisom v rdeči barvi.

Vendar namen merjenja hitrosti ni le opozarjanje voznika, da je premočno pritisnil na stopalko za plin, saj se podatki o hitrosti vožnje po svetovnem spletu posredujejo še nadzornemu strežniku. »Strežnik izvaja ažurno statistično obdelavo. Uporabniki lahko do obdelanih podatkov svojih prikazovalnikov dostopajo s spletnim brskalnikom. Pri tem ni treba nameščati dodatne programske opreme, dovolj je le dostop do spleta,« je pojasnil direktor Sipronike Marjan Kržišnik.

Strežnik omogoča tudi posredovanje obdelanih podatkov na vidno javno mesto, denimo v šoli ali vrtcu. Informacije v pregledni grafični obliki prikaže na zaslonu (na primer prikaz razmerja med vozniki, ki vozijo prehitro, in tistimi, ki spoštujejo omejitev hitrosti). S tem ima tudi širša javnost možnost vpogleda v promet na lokaciji, kjer je postavljen prikazovalnik. Posledično lahko otroci in njihovi starši sproti spremljajo dogajanje na šolski poti in tudi sami opozarjajo voznike, naj bodo kar se da previdni in strpni.

Podjetje Sipronika letos v sodelovanju z Zavarovalnico Triglav vabi slovenske občine k prijavi na razpis, v sklopu katerega načrtujejo postavitev do 18 pametnih prikazovalnikov hitrosti »vi vozite« MHP50. Namestili jih bodo v neposredni bližini vrtcev, šol, na šolskih poteh in na podobnih nevarnih cestnih odsekih. Občine bodo imele možnost na razpisu pridobiti sredstva za postavitev prikazovalnika v višini do 40 odstotkov njegove vrednosti.