Z goljufijo povzročil stečaj

Kriminalisti ovadili direktorja podjetja iz Maribora. Državi dolguje za 230.000 evrov davkov, upnikom 1,4 milijona evrov.

Objavljeno
19. november 2014 14.12
tre*bombi MB
Mi. K., kronika
Mi. K., kronika
Maribor - Kriminalisti so kazensko ovadili direktorja podjetja iz območja Maribora, ki naj bi z goljufijo ali nevestnim poslovanjem povzročil stečaj družbe. Da njegovo podjetje ne bi poravnalo obveznosti, je namreč osumljenec kot edini družbenik in direktor gospodarske družbe poslabšal premoženjsko stanje podjetja.

»V obdobju od leta 2009 do septembra 2014 je na podlagi sklepanja škodljivih pogodb o posojilu, delno brez kakršnihkoli pogodb, od gospodarske družbe pridobil za najmanj 1,9 milijona evrov denarnih sredstev, od katerih je vrnil zgolj okoli 260.000 evrov, preostanek pa zadržal zase,« so sporočili iz mariborske policijske uprave. S tem je dosegel, da se je avgusta 2013 začel postopek izbrisa gospodarske družbe iz sodnega registra po uradni dolžnosti brez likvidacije.

Tako si je po navedbah policije pridobil protipravno premoženjsko korist v višini najmanj 1,6 milijona evrov, medtem ko je upnike, ki so zoper gospodarsko družbo podali predlog za izvršbo na podlagi verodostojne listine, oškodoval za najmanj 1,4 milijona evrov.

Kriminalisti ga obravnavajo tudi zaradi utaje davkov. Da bi se popolnoma izognil plačilu davka, ni prijavil pridobljenega dohodka - obračuna predpisanih dajatev od zneska, ki predstavlja prikrito izplačilo dobička. Ob tem ni plačal z odločbo davčne uprave odmerjene dohodnine v znesku okoli 230.000 evrov.

Kriminalisti so pri zbiranju obvestil sodelovali tudi z mariborskim davčnim uradom, predkazenski postopek pa je usmerjalo Okrožno državno tožilstvo v Mariboru.

Po neuradnih informacijah časnika Večer gre za Mladena Jesenka, direktorja družbe Tarantela iz Slovenske Bistrice, ki je registrirano za trgovsko, posredniško in gostinsko dejavnost.