Z intimnimi posnetki izsiljevali ženske, zdaj morajo v zapor

Rok Kološa je seksal in snemal, Mitja Bohak in Josip Juhas pa sta posnetke montirala in jih pošiljala.

Objavljeno
08. januar 2015 15.03
Slovenija, Maribor, 20.8.2012 - Mitja Bohak in Josip Juhas, v oozadju kljucna prica Rok Kolosa foto:Tadej Regent/Delo
Robert Galun, Maribor
Robert Galun, Maribor
Maribor – Trojica mladeničev, ki je želela na lahek način priti do denarja in je z vročimi posnetki izsiljevala ženske, mora v zapor, saj je višje sodišče potrdilo prvostopenjsko sodbo. Rok Kološa bo za rešetkami tri leta in pol, Mitja Bohak in Josip Juhas pa po tri leta in tri mesece.

Dogajanje sega v leto 2010, v čas med 19. majem in 28. junijem. Sodišče je ugotovilo, da je šlo za »niz dobro premišljenih in predhodno dogovorjenih kaznivih dejanj«, pri katerih si je trojica vloge razdelila. Najprej so na svetovnem spletu osamljenim ženskam nastavili past, potem pa je stvari v svoje roke vzel danes 27-letni Kološa. »Njegovo telo je bilo orodje, ki je skozi štiri oškodovanke služilo kot predmet izsiljevanja,« je poudarila okrožna sodnica Barbara Nerat.

Z damami je imel spolne odnose in intimno početje posnel z miniaturno kamero. Posnetke je zatem izročil 28-letnemu Bohaku in dve leti mlajšemu Juhasu, ki sta izdelala filmčke in jih ženskam poslala z izmišljenih naslovov, denimo »detektivgregor« ali »uporabnik.uporabnica«. Če ne bodo plačale, bodo posnetki na ogled še komu drugemu, se je glasila grožnja.

Ustrašila se je le prva žrtev, s katero je bil Kološa intimen v avtomobilu na parkirišču pred Mariborskim otokom. Denar, 2500 evrov (ki ji jih mora trojica vrniti), je odvrgla v koš na moškem stranišču v nakupovalnem centru Europark.

Z drugo je Kološa nežnosti izmenjal nekje v okolici Ljubljane, prav tako v avtomobilu, s tretjo v njenem ljubljanskem stanovanju, a nista šla do konca, s četrto pa kar v njeni službi, v mariborskem zdravstvenem domu. Vendar se te tri dame niso ustrašile in so izsiljevanje prijavile možem v modrem. Pokazalo se je, da so želeli mladeniči vse ženske olajšati za skupaj 18.500 evrov.

Bohak in Juhas sta vpletenost v nečedne posle ves čas zanikala, njuna obramba je vztrajala, da je vse skupaj izmišljotina Kološe. Ta je v čustvenem nagovoru vse priznal: »Žal mi je, da se je to zgodilo. Seksam vse življenje, o seksu razmišljam zjutraj, zvečer, ponoči, vedno. Seks je zame kakor droga. Ljubim seks, zame je seks vse. To sem delal in še delam. Če je seks prepovedan, morajo iti vsi ljudje v zapor. Jaz to delam z užitkom, ne za plačilo. Seks je zame življenje.« Psihiater je ugotovil, da ima domnevno težave s samopodobo, z odnosom do žensk in je nanj je mogoče vplivati.

Načrtovali umor sodelavke

To pa ni edina lumparija, ki so jo zakuhali Bohak, Juhas in Kološa. Ko so se zaradi izsiljevanja znašli v policijskih krempljih, se je Kološi razvezal jezik in kriminalistom je razkril, da sta ga kompanjona nagovarjala, naj umori mlado sodelavko v Bohakovem računalniškem podjetju Eveb. Bohaka in Juhasa je tožilstvo posadilo na zatožno klop, Kološa pa se je prelevil v ključno pričo.

Tožilka Ivanka Slana je v obtožnici zapisala, da bi moral Kološa takrat 23-letno dekle umoriti nekega petka med 22. julijem in 23. septembrom (pred spremembo obtožbe je bil to petek, 24. septembra 2010) v gozdu pri Poljčanah, kamor bi jo pripeljal Juhas, ko bi se z njo vračal z lažnega sestanka na Obali. Načrt je bil takšen: Kološa bi skočil izza drevesa, jo z razbito steklenico zabodel v vrat, zatem bi zažgal svoja oblačila, steklenico odvrgel v Dravo, krivdo za zločin pa bi mladeniči naprtili neznanemu brezdomcu.

Vendar Kološa tega na srečo ni hotel storiti in izjalovil se je poskus, da bi prišli do hitrega zaslužka. Prek podjetja Eveb so namreč hoteli sodelavko zavarovati in pobrati približno milijon evrov.

Sodišče je Bohaku in Juhasu zaradi dogovora za kaznivo dejanje prisodilo po eno leto zapora, in čeprav sta približno deset mesecev odsedela v priporu, preostanek pa sta lahko odslužila z delom v splošno korist, je njuna obramba vložila zahtevo za varstvo zakonitosti. A vrhovno sodišče je sodbo razveljavilo le Juhasu, in sicer z razlago, da je sodišče prve stopnje preveč poseglo v opis dejanja in ga ne bi smelo spremeniti iz napeljevanja k poskusu umora v dogovor za kaznivo dejanje. Enako velja tudi za Bohaka, vendar je njegov odvetnik Viktor Osim sodbo izpodbijal zaradi zmotnega in nepopolno ugotovljenega dejanskega stanja, kar bi lahko po prepričanju vrhovnega sodišča storil le, če bi šlo za obnovo postopka.

Zdaj se bo z Bohakom ukvarjalo ustavno sodišče, Juhas pa je medtem znova sedel na zatožno klop. »Vztrajam pri že povedanem,« je bilo edino, kar je povedal. Da bi se izognil ponavljanju, njegov odvetnik Tomaž Bromše ni vztrajal pri neposrednem zaslišanju kopice prič, 28. januarja bi rad videl le računalniškega izvedenca Boruta Goloba in ključno pričo Roka Kološo.