Z lažnivimi bančniki ponujali ugodno posojilo

Od 19 obtoženih jih je 14 priznalo krivdo, štirje so bili obsojeni v rednem postopku, eden oproščen.

Objavljeno
10. julij 2016 19.55
Slovenija, Ljubljana, 15.10.2010. Kladivo v sodni dvorani sodisca na Tavcarjevi 9 v Ljubljani. Foto: Uros HOCEVAR/Delo
Mitja Felc
Mitja Felc
Ljubljana – »Bravo! Bravo!« sta bili edini besedi, ki jih je v celotnem kazenskem procesu izustil Miha Michael, ko je predsednica sodnega senata po razglasitvi sodbe pojasnila, da so ga zaradi več kaznivih dejanj obsodili na skupaj 13 let in pol zapora. S tem se je na prvi stopnji končal eden večjih postopkov, saj je na zatožno klop zaradi obtožb o preprodaji mamil in goljufije sedlo kar 19 obtoženih.

Kriminalno ozadje so preiskovalci pod krinko in s pomočjo tajnega prisluškovanja osumljencev spremljali dlje časa, nekega marčnega jutra 2014 pa so v eni največjih akcij opravili skupaj kar 60 hišnih preiskav, pod drobnogled pa vzeli 56 osumljencev. Nekatere so iz postelje vrgli celo policijski specialci, saj so sumili, da je to nevarna kriminalna združba.

Zapletena preiskava

Specializirano državno tožilstvo, ki je usmerjalo predkazenski postopek, je zaradi več kaznivih dejanj spisalo obtožnico za 19 ljudi. Ker so se primeri med seboj prepletali in jih je bilo treba povezati v celoto, tožilec Boštjan Jeglič prav lahkega dela ni imel. A so bili zbrani dokazi preiskovalcev in tožilčevi argumenti dovolj trdni, da je na prvi stopnji obsodilno sodbo slišalo 18 obtoženih, senat je imel le pri očitkih za Safeta Beganovića resne pomisleke o vpletenosti pri goljufiji skupaj s soobtoženima Mihom Michaelom in Darkom Henigmanom. Tako na glavni obravnavi kot v sklepni besedi je Beganovićev zagovornik Luka Zajc iz Odvetniške družbe Čeferin in partnerji izpostavil, da o vpletenosti ni dokazov, petčlanski senat pa je to upošteval.

Sicer pa je 14 od 19 obtoženih že na predobravnavnem naroku klonilo pod težo dokazov in priznalo krivdo, šlo je predvsem za vpletenost v preprodajo mamil. Le peterica je krivdo zanikala in menila, da bo dokazala nedolžnost, a je to, kot rečeno, uspelo le enemu.

Policisti pod krinko in prisluškovanje

Združba je bila pri kriminalnih poslih zelo previdna, a se je policistom pod krinko kljub temu uspelo vmešati v umazane posle, kar je bilo ključno za uspešen postopek. Tako je Henigman s tajnimi policijskimi delavci sklenil več poslov s kokainom in metadonom. Tega mu je menda priskrbela Kristina Pančič, medicinska sestra, zaposlena v koprskem zaporu. Ta jo je po priznanju krivde odnesla z desetimi meseci pogojne zaporne kazni, Heningman pa se je, ker je krivdo tudi priznal, dogovoril za sedem let in sedem mesecev zapora. Poleg njiju je kazenska sankcija že pred časom doletela še Adnana Zukanovića (štiri leta in osem mesecev zapora), Edhema Tukića (štiri leta in enajst mesecev), Tadeja Škrinjarja (štiri leta in sedem mesecev), Saša Dujmovića (tri leta in štiri mesece), Zorana Musića in Damijana Nežmaha (vsakega po dve leti in osem mesecev), Avnija Ademija in Admirja Džombića (vsakega po dve leti in dva meseca), Jasmina Rastoderja (leto in osem mesecev), Hasana Smajlovića (dve leti in deset mesecev zapora), Zorana Glišića (leto dni zapora v obliki opravljanja 1080 ur del v družbeno korist) in Gašperja Cajnerja (pol leta pogojnega zapora).

Po končanem kazenskem postopku je najstrožja sankcija doletela Michaela (med sojenjem je ves čas molčal, na glavi pa nosil maskirno kapo), saj se njegovo ime v obtožnici pogosto ponavlja. Po prepričanju tožilstva je imel pomembno vlogo tako pri preprodaji mamil kot pri goljufijah. Soobtoženim je domnevno pomagal, jim svetoval in jih usmerjal, v izreku sodbe so ga poimenovali kar »veliki učitelj« Henigmana.

Po več strani dolgi obtožnici so Henigman, Michael, Ademi, Musić, Škrinjar in Stuhne preprodajali kokain. Druga skupina (poleg Henigmana in Michaela še Zukanović, Dujmović, Tukić, Nežmah, Nuhija, Rastoder, Smajlović in Džombić) pa je domnevno trgovala tudi s heroinom.

Goljufijo vzeli kot resno službo

Še precej bolj sofisticiranega načina nezakonitega posla so se lotili Michael, Henigman, Škrinjar, Kaič in Glišić. Peterica naj bi Andreja V. prek neobstoječega avstrijskega bančnika Mathiasa, njegovo vlogo je po telefonu prevzel Henigman, objubili 1,2 milijona evrov ugodnega posojila. A so oškodovancu v stiski natvezli, da mora prej plačati polog za sprostitev posojila, še en polog in varščino, s tem pa naj bi ga oskubili za vrtoglavih 124 tisočakov.

Iz tajnih telefonskih prisluškovanj je razvidno, da je kriminalna druščina delovala precej organizirano, pravzaprav so nezakonit posel vzeli kot »pravo« službo. Med drugim so oškodovanca odpeljali k neobstoječemu notarju v Nemčijo, tik čez mejo z Avstrijo, na zunaj pa vse pripravili, da so ga zavedli. Naivnežu so urejali še en lažni kredit v banki Hypo in ga dodatno opeharili še za 35.000 evrov. Na podobne limanice naj bi Michael, Henigman in Škrinjar zvabili tudi Majo B. Tokrat je funkcijo bančnika Hypo Banke prevzel Škrinjar, predstavil pa se je kot Miro Pavić. Da bi prevara težje prišla na površje, so osebno vozilo opremili z nalepko Hypo Bank, neobstoječi bančnik Miro (pravzaprav obtoženi Škrinjar) pa je na sestanke hodil z mapo omenjene banke. Oškodovanka jim je za obljubljenih 200.000 evrov posojila, ki ga seveda ni dobila, v več zneskih plačala skupaj 62 tisočakov. Ves nezakonito pridobljen denar pa si je peterica razdelila večinoma v enakih deležih.

Obsojeni še zadnji štirje

Po končanem zapletenem kazenskem postopku je petčlanski senat razglasil še zadnje obsodilne sodbe v imenu ljudstva. Michaela so zaradi mamil obsodili na sedem let zapora, zaradi goljufije na štiri leta in tri mesece zapora, temu pa so prišteli še kazen dveh let in desetih mesecev zapora z nekega drugega procesa glede mamil, skupaj ga je tako doletelo 13 let in šest mesecev zapora. Stuhne je obsojen na dve leti in pol, Nuhija na leto in pol, Kaič pa na leto in tri mesece zapora. Ker so kazniva dejanja počeli iz koristoljubja, jih je doletelo še od nekaj sto do nekaj tisoč evrov stranske denarne kazni, oškodovancema pa morajo vrniti nezakonito pridobljen denar.