Z nožem za salamo se je branil pred napadalci

Fuad Bjelić ni priznal, da naj bi skoraj usodno poškodoval Safeta Halilović

Objavljeno
05. februar 2015 09.33
Sojenje/Fuad Bjelić
Marko Jakopec, kronika
Marko Jakopec, kronika

V lokalu Elite Club in pred njim se je to zgodilo proti koncu lanskega oktobra. Policisti, ki so jih poklicali na kraj dogodka, so takrat ugotovili, da sta bila tako obtoženi 41-letni Fuad Bjelić kot oškodovanec 31-letni Safet Halilović iz okolice Litije vsak s svojo družbo v lokalu na Zaloški cesti.

V nekem trenutku se je Bjelić sprl z bratom oškodovanca Halilovića, prepir pa je prerasel v prerivanje in pretep. Po kratki izmenjavi psovk in groženj so vsi zapustili lokal. Tudi Bjelić je odšel ven, tam pa naj bi ga podrli na tla in začeli brcati. Kot je povedal preiskovalcem, ga je bilo za življenje strah kot psa, in je iz žepa res potegnil nož na zaklop. Tega naj bi Bjelić, menda stari znanec lastnika lokala, imel s seboj zato, ker je prinesel salamo, ki jo je hotel narezati. Z nožem je kar na slepo mahal, da je skoraj usodno zabodel Safeta Halilovića, pa se ne spomni.

Zamah z nožem proti vratu Halilovića se samo po golem naključju ni končal tragično, rezilo je namreč za nekaj milimetrov zgrešilo vitalne žile. Zato tožilstvo Bjeliću očita le kaznivo dejanje poskusa uboja, za katero 115. člen kazenskega zakonika predvideva kazen zapora od pet do petnajst let. Kot je v preiskavi povedal obtoženi, mu je nato uspelo priti do avtomobila in se odpeljati, poklicati prijatelja in ga zaprositi, naj ga odpelje na policijsko postajo v Mostah.

»Moj klient je prava žrtev tega dogodka. Napadli so ga z vsem živim. Če bi ga videli, bi vedeli, da govori resnico. Pošit je in ves v podplutbah. Ko se je po dejanju predal policiji, je tja prišel popolnoma krvav. Še policisti so se strinjali, da je nekaj moral narediti, se nekako poskusiti ubraniti pred desetimi napadalci, sicer kdo ve, kako bi se zanj končalo vse skupaj,« je pa zaslišanju pred preiskovalnim sodnikom takrat dejal Bjelićev zagovornik, odvetnik Dejan Markovič. Pozneje se je pokazalo, da so policisti Bjelića v preteklosti že obravnavali, vendar velja za neobsojenega, saj so sodniki proti njemu izrekli le zavrnilne sodbe.

Hišni pripor

Na včerajšnjem predobravnavnem naroku obdolženi Bjelić, ki je že od lanskega postopka pred preiskovalnim sodnikom v hišnem priporu, krivde ni priznal, prav tako se ni strinjal z nobenim od dejstev, navedenih v obtožnici. S tem je zavrnil ponudbo tožilstva, ki bi v primeru priznanja krivde sodišču predlagalo, naj ga obsodi na pet let zapora, kar je spodnja meja predvidenega razpona kazni za tovrstno kaznivo dejanje. Njegov zagovornik se je, ko ga je sodišče pozvalo k predložitvi dokazov, najprej strinjal z dokaznimi predlogi tožilstva, k njim pa dodal še predlog za zaslišanje natakarice, ki je bila med dogajanjem v lokalu Elite Club, in bo znala verjetno precej natančno opisati, kaj se je med udeleženci pretepa v resnici dogajalo.

Predlagal je tudi zaslišanje priče, ki je Bjelića po pretepu odpeljala s kraja dejanja. Odvetnik Markovič je pri tem pojasnil, da je obdolženi Bjelić v preiskavi sicer izjavil, da se je izpred lokala odpeljal sam, da pa ima tehtne razloge, zakaj osebe, ki jo zdaj predlaga za pričo, ni omenil že pred preiskovalnim sodnikom. Odvetnik je sodišču zagotovil, da bo te razloge obdolženi tudi ustrezno pojasnil na glavni obravnavi. Marković je na koncu predlagal še pregled videoposnetkov nadzornih kamer v lokalu in pred njim. Bjelić se je na predobravnavnem naroku strinjal s tem, da mu sodi sodnica posameznica, prav tako ni nasprotoval možnosti, da mu, če bo to ugotovilo sodišče, sodijo brez njegove navzočnosti.

Sojenje se bo nadaljevalo čez 14 dni, ko bo na vrsti zaslišanje številnih prič.