Z razglednicami iščejo kriminalce

Pozdrav slovenske policije za Daniela Borojeviča.

Objavljeno
04. avgust 2017 21.32
M. F., STA
M. F., STA

Ljubljana – »Dragi ubežniki, to poletje se vrnite domov! S pozdravi, vaša policija,« se glasi eno izmed hudomušnih sporočil na 21 razglednicah, ki jih evropske policije »pošiljajo« kriminalcem na begu. S takimi akcijami želijo pritegniti pozornost ljudi, ki bi jim te osebe lahko pomagali najti. Slovenska policija je razglednico poslala Danielu Borojeviču.

»Medtem ko nas večina uživa v zasluženih poletnih počitnicah, pa je s storilci kaznivih dejanj drugače. Vemo, da si številni kriminalci, ki so na begu pred organi pregona, za svoje zatočišče izbirajo počitniške destinacije. Morda se skrivajo prav tam, kjer ste na dopustu vi,« so zapisali na spletni strani policije.

Razglednice so nastale pod okriljem Evropske mreže skupin za aktivno iskanje pobeglih oseb. Oblikovali so 21 razglednic s hudomušnimi sporočili, po eno za vsakega od najbolj iskanih ubežnikov, ki so v 21 državah članicah Evropske unije storili huda kazniva dejanja in pri njihovi izsleditvi dosedanje klasične preiskovalne metode niso bile uspešne.

Foto: Europol

Večji uspeh pri iskanju ubežnikov

Tovrstne akcije so se namreč izkazale za zelo uspešne pri izsleditvi iskanih oseb. Od začetka leta 2016, ko je bila vzpostavljena spletna stran eumostwanted.eu, prek katere lahko javnost pomaga pri izsleditvi najbolj iskanih oseb v Evropi, si je spletno stran ogledalo že več kot 2,5 milijona obiskovalcev.

Do zdaj je bilo prijetih že 36 nevarnih iskanih oseb, ki so bile objavljene na tej platformi. Pri tem je bilo vsaj 11 prijetij neposredno povezanih z objavo seznama v medijih in informacijami, ki so jih policiji nato posredovali občani. Samo po zaslugi zadnje, decembrske adventne kampanje jim je uspelo aretirati tri med najbolj iskanimi kriminalci v Evropski uniji, navajajo na spletni strani policije.

Med najhujšimi tudi dva Slovenca

Na evropskem seznamu najbolj iskanih ubežnikov je sicer več kot 60 kriminalcev–- morilcev, ugrabiteljev, teroristov, preprodajalcev mamil in drugih. Vsi so obsojeni ali osumljeni težkih kaznivih dejanj in so na begu pred odgovornostjo in kaznijo. Med njimi sta tudi dva Slovenca, in sicer Daniel Borojevič, ki je iskan zaradi ropa banke v Celju, ter Dalibor Pejić, ki ga policija išče zaradi kaznivega dejanja neupravičene trgovine s prepovedanimi drogami. Slovenska policija je razglednico »poslala« Borojeviču.

Sicer pa slovenska policija išče 205 oseb, za katerimi sta razpisana tiralica ter evropski nalog za prijetje in predajo, je še zapisano na spletni strani policije.