Za 5000 evrov bi uredila »težave« s črno gradnjo

Novomeški kriminalisti so zaradi jemanja podkupnine ovadili gradbenega inšpektorja in njegovo 39-letno pajdašico.

Objavljeno
11. oktober 2011 13.27
Posodobljeno
11. oktober 2011 13.27
Ba. P., Delo.si
Ba. P., Delo.si

Novo mesto - Konec septembra so bili novomeški kriminalisti obveščeni, da naj bi gradbeni inšpektor, neuradno gre za Matjaža Goloba, jemal podkupnino, v zameno zanjo pa naj ne bi izvedel uradnih dejanj, ki bi jih v konkretnem primeru moral izvesti.

Kriminalisti so začeli z zbiranjem obvestil in dokazov in ugotovili, da je konec avgusta 46-letni gradbeni inšpektor samostojnemu podjetniku, izvajalcu del na enem izmed zasebnih gradbišč, povedal, da so izvedena dela na gradbišču črna gradnja, predvidena kazen za črno gradnjo pa znaša preko 60.000 evrov.

Izvajalec del je kasneje navezal stike z 39-letno žensko, ki je domnevno »urejala« tovrstne zadeve. Ob srečanju mu je ponudila možnost, da zadevo uredi proti plačilu 5000 evrov. Dogovorila sta se za plačilo v dveh obrokih z mesečnim zamikom. Prvi obrok je izvajalec del plačal v dogovorjenem roku.

Minuli četrtek oziroma takoj po tem, ko je osumljenka prejela drugi del podkupnine in sta si z gradbenim inšpektorjem denar razdelila, pa so novomeški kriminalisti oba prijeli.

Izvedli so več hišnih preiskav v poslovnih prostorih, stanovanjskih hišah in v osebnih vozilih. Kriminalisti so zasegli mobilne telefone, računalnike, dokumente, nosilce podatkov in celoten znesek podkupnine.

Za oba osumljenca so odredili policijsko pridržanje do 48 ur, nato pa so ju privedli k preiskovalni sodnici, ki je za oba odredila pripor.

Šestinštiridesetletni osumljenec in njegova pajdašica sta ovadena zaradi kaznivega dejanja jemanja podkupnine. Kazenski zakonik za kaznivo dejanje jemanja podkupnine določa kazen zapora do osmih let, kar je najvišja kazen, predvidena za korupcijska kazniva dejanja.

Inšpektor je trenutno v suspenzu

V zvezi s priprtjem inšpektorja, osumljenega jemanja podkupnine so z republiškega inšpektorata za okolje in prostor za STA sporočili, da »inšpektor dela ne opravlja, ker je trenutno v suspenzu«.

Zapisali so, da o domnevnem sumu dogovarjanja o podkupovanju inšpektorja vse do informacije, ki so jo prejeli s strani novomeške policijske uprave konec tedna, v inšpektoratu niso bili obveščeni.

Tudi kaj več o vsebini problema na inšpektoratu ne morejo povedati, ker se dejstva »ugotavljajo v preiskovalnem postopku, ki še ni zaključen«.

Poudarili so, da do zdaj v zvezi z delom inšpektorja prijav o sumu podkupovanja niso prejeli.