Za čim večjo varnost na cestah

Zavod Varna pot s preventivnimi izobraževalnimi delavnicami ozavešča o varnosti v prometu.

Objavljeno
25. avgust 2016 15.55
Prometni poligon
I. R., STA
I. R., STA

Ljubljana - Čez teden dni se v šolske klopi vrača 175.721 šolarjev, med njimi tudi 22.293 tistih, ki bodo v šolo stopili prvič. Z namenom izobraževanja in ozaveščanja o prometni varnosti bo Zavod Varna pot v sodelovanju s podjetjem Lidl Slovenija od konca avgusta do konca septembra organiziral preventivno-izobraževalne delavnice v 10 slovenskih krajih pred Lidlovimi trgovinami v Ljubljani, Mariboru, Slovenskih Konjicah, Sežani, Postojni, Slovenj Gradcu, Črnomlju, Kamniku in na Ptuju ter na dogodku Čarobni dan v Volčjem potoku.

Delavnice bodo letos potekale že tretjič, v preteklih dveh letih se jih je udeležilo več kot 2500 otrok. Poleg otrok delavnice nagovarjajo tudi starše, ki morajo predstavljati ključen zgled obnašanja in upoštevanja pravil v prometu, saj s tem pomembno vplivamo na odnos otrok do varnosti na cestah, poudarjajo v Zavodu Varna pot, ki deluje na področju prometne varnosti, nudi pomoč žrtvam prometnih nesreč in s svojimi preventivnimi aktivnostmi želi zavarovati slehernega udeleženca v cestnem prometu.

Prva delavnica je bila že danes na ljubljanskem Rudniku, udeležil se je je tudi minister za infrastrukturo Peter Gašperšič.

Gašperšič se je na novinarski konferenci pred Lidlovo trgovino na Rudniku v Ljubljani najprej zahvalil zavodu Varna pot in Lidlu, ki že tretje leto zapored organizirata poligone varne vožnje. »To je ena od aktivnosti, s katerimi spodbujamo in najmlajše udeležence v prometu učimo večje varnosti,« je dejal. Spomnil je na letošnjo neugodno statistiko prometne varnosti, število umrlih v prometu se namreč že drugo leto povečuje.

Z intenziviranjem vseh preventivnih aktivnosti na ministrstvu po njegovih navedbah želijo to stanje izboljšati. Zato je pozval vse pristojne na skupno sodelovanje pri ozaveščanju o pomenu varnosti v cestnem prometu ter na obzirnost in upoštevanje prometnih pravil ter drugih udeležencev v prometu.

Letos že 93 mrtvih

Letos je v prometnih nesrečah po podatkih policije umrlo 93 ljudi, kar je več kot lani, ko je v istem obdobju življenje izgubilo 78 ljudi, med njimi je bilo šest otrok in mladostnikov, mlajših od 18 let, je povedal višji policijski inšpektor Boštjan Smolej. Najpogostejši vzrok je še vedno neprilagojena hitrost, nepravilna smer vožnje, neupoštevanje pravil o prednosti in nepravilno ravnanje pešce.

»Podatki niso spodbudni. Policija v sodelovanju z različnimi organizacijami izvaja številne preventivne akcije, predvsem je pomembno, da naše najmlajše naučimo strpnega in previdnega ravnanja v cestnem prometu,« je opozoril.

Preventivnih akcij se vsako leto udeleži prek tisoč otrok iz vrtcev in šol po celi Sloveniji, kar po mnenju Marte Novak z Zavoda RS za šolstvo pomembno prispeva k obogatitvi programa prometne vzgoje, ki ga vrtci in šole redno izvajajo. »Ključna vzgoja je v družini, v avtu pri starših in starši moramo biti zgled najmlajšim,« je izpostavila.

Predsednik Zavoda Varna pot Robert Štaba je opozoril, da so otroci najbolj ranljiva skupina v prometu, zato z delavnicami želijo podučiti otroke in njihove starše ter vse odrasle o pravilnem ravnanju in vedenju v cestnem prometu ter tako prispevati k večji varnosti vseh udeležencev.

»S stalnim učenjem bomo lahko zagotovili največjo varnost otrok in jim pomagali, da odrastejo v odgovorne udeležence v cestnem prometu. Pri tem pa moramo sodelovati vsi akterji preventivnega izobraževanja in ravnanja v cestnem prometu,« je dejal.

Za volanom brez telefona v roki

Udeleženci delavnic se bodo spoznali z različnimi situacijami v prometu na posebnem prometnem poligonu, prilagojenem otrokom, in pomenom varnostnega pasu ter uporabe otroškega sedeža za različne starostne skupine in pravilne namestitve varnostnega pasu. Na voljo bodo simulacijska očala, s katerimi bomo ponazorili nevarnosti vožnje pod vplivom alkohola, in tehtnice za naletne teže, ki pokažejo, kakšne sile delujejo pri nesrečah in kakšne posledice lahko imajo za udeležence v prometu.

Novost letošnjih delavnic bo prikaz vpliva uporabe mobilnih naprav med vožnjo in kako nevarno je lahko to početje, zato se na vožnjo z avtom vedno odpravimo brez telefona v roki.