Za grozovit in zahrbten umor Laubiču 26 let zapora

Laubič je ženo Yolando Rodriguez umoril zavestno, hote in z direktnim naklepom.

Objavljeno
04. december 2017 05.30
Posodobljeno
04. december 2017 17.30

Celje - Zvone Laubič je 1. aprila lani za avtobusnim postajališčem pri Citycentru na Mariborski cesti v Celju 24-krat zabodel in večkrat porezal svojo ženo Yolando Rodriguez. Možnosti za preživetje ni imela, četudi bi bila zdravniška pomoč pri njej takoj po napadu, ki ga je vsaj del videl takrat 4-letni sin. Brez mame so ostali trije mladoletniki. Prvostopenjsko sodišče je Laubiču dosodilo 26 let zapora, obramba je že napovedala pritožbo.

Okrožna državna tožilka Marjeta Kreča je Laubiču sprva očitala umor iz nizkotnih nagibov zaradi ljubosumja, kasneje je obtožnico spremenila v umor na zahrbten in grozovit način. Sodni senat, ki mu je predsedovala sodnica Marjana Topolovec Dolinšek, je temu sledil. Laubič je namreč Yolando najprej zabodel v hrbet. Ni ga mogla videti s preklopnim nožem z osemcentimetrskim rezilom v roki, niti pričakovati, da se bo to zgodilo. Nenazadnje sta bila na javnem kraju sredi belega dne, Yolanda se drugače z njim zaradi strahu ni hotela srečati, poleg tega pa ni mogla pričakovati kaj takega ob tem, da je bil nekaj korakov stran v avtu njun sin, ki je gotovo opazoval, kaj se dogaja.

Laubič in Yolanda sta imela že nekaj časa težave v zakonu. Obtoženi je v preteklosti veliko pil in bil tudi nasilen. Čeprav je uradno nekaznovan, je bil že pravnomočno obsojen prav zaradi nasilja nad Yolando, izrečena mu je bila tudi prepoved približevanja, vendar je kazen že izbrisana iz kazenske evidence.



Zvone Laubič. Foto: Špela Kuralt

Yolanda, ki kot državljanka Dominikanske Republike pravzaprav ni imela kam, se je enkrat po pomoč že zatekla k svoji teti in njenemu možu Gregorju Lipiču, s katerim je kasneje začela tudi prijateljevati, in se slednjič z otrokoma, enega je vzdrževala še v Dominikanski Republiki, preselila k njemu. Laubiča je zapustila 27. januarja lani. Takrat se je začela obširna komunikacija po enem izmed družbenih omrežij, v dveh mesecih ji je Laubič pustil 9000 sporočil. Večkrat jo je prosil naj se vrne. Svojo prošnjo, tudi kleče, kot smo lahko videli na posnetku varnostnih kamer trgovskega centra, je ponovil usodnega 1. aprila. Ko ga je zavrnila, je odnesel sina v avto in prišel nazaj s preklopnim nožem.

Grozovitost umora

Že s prvo rano v hrbet je Yolandi povzročil grozljive bolečine in brez zdravljenja bi bila že ta rana usodna, smo lahko slišali v dokaznem postopku. Sodnica je v včerajšnji obrazložitvi sodbe dejala, da jo je Laubič storil z veliko intenzivnostjo: »Prebodli ste ji obleko, kožo, tkivo in pljuča. Po tej rani se ni mogla več obrniti.« In vendar je nadaljeval še več kot dvajsetkrat. Sodnica je opozorila, da so bili vsi vbodi usmerjeni v vitalne dele telesa, imela je pet večjih ureznin, ena je bila praktično po celotnem delu obraza in je merila kar 14 centimetrov. Tudi če bi preživela, bi bila trajno skažena, je povedala izvedenka. In kot je dejanje povzela tožilka: »Namen obtoženca je bilo poškodovanje lepega oškodovankinega obraza.«



Prizorišče umora pri Citycentru na Mariborski cesti v Celju. Foto: Špela Kuralt

Zaradi hudih ran je trpela grozovite bolečine, ki so se stopnjevale, dokler po nekaj minutah ni izgubila zavesti.

Dogodek so pretreseno opisovale priče, vendar nihče Yolandi ni mogel več pomagati. Umrla je zaradi izkrvavitve. Očividci so povedali, da se je dobesedno utapljala v lastni krvi, zadnji, ki je videl Laubiča, preden je ta odvrgel nož na streho avtobusnega postajališča, naročil pričam, naj pokličejo pomoč, in se s sinom odpeljal proti Slovenski Bistrici, pa je dejal, da je imel Laubič roko okrvavljeno do zapestja.

»Kako naj vam verjamemo?«

Laubič je svoj zagovor prebral v solzah, na vprašanja tožilke in senata ni odgovarjal. Dejal je, da to ni on, da je vanj vstopil nek hudič ali demon in da je Yolando neizmerno ljubil. V sklepni besedi je ponovil: »Nisem tak človek. Mogoče se ne vidi, ker ni več solz. Ampak bolečina je vedno hujša.« Sodnica pa je razložila, da mu senat ne more verjeti: »Lahko vam verjamemo, da ste jo imeli radi, mogoče jo imate še danes. A to ne opravičuje tako grozovitega in tako zahrbtnega dejanja. Zapisali ste, da nikomur ne bi ničesar storili. Kako naj vam to verjamemo po tolikih vbodih in urezninah?« Dodala je, da je dejanje storil zavestno in z direktnim naklepom.



Laubič je dejanje storil »zavestno, hote in z direktnim naklepom.« Foto: Špela Kuralt

Izvedenka psihiatrične stroke Martina Breda Žmuc Tomori je v svojem mnenju ugotovila, da je bil Laubič v času umora zaradi siceršnje mešane osebnostne motnje zmanjšano prišteven, a ne bistveno. Na to kaže tudi dejstvo, da je takoj poklical pomoč, Center za socialno delo, lahko se je vključeval v promet in celo tolažil sina. Laubičev zagovornik Matjaž Šaloven pa je bil nasprotnega mnenja in je zahteval tudi novega izvedenca, in sicer iz tujine, saj naj bi se v Sloveniji izvedenci preveč poznali in si zagotovo ne bi nasprotovali v mnenjih. Šaloven je že napovedal pritožbo, o njej bo razmislila tudi tožilka Kreča, ki je zahtevala 28 zapora.