Za hudo delovno nesrečo le en pogojni krivec

Okvara na strojnici žerjava in natrgana jeklenica, pri tem žerjav ni imel varnostne zavore.

Objavljeno
17. februar 2015 15.26
Sodišče obtoženi v primeru Avče
Iztok Umer, Nova Gorica
Iztok Umer, Nova Gorica
Nova Gorica – Dve leti pogojnega zapora s preizkusno dobo štirih let za 62-letnega Ismeta Turanovića ter oprostilna sodba 54-letnemu Romanu Sladiču in 34-letnemu Andreju Koširju se glasi odločitev novogoriškega okrožnega sodišča. Tožilstvo je obtoženim naprtilo krivdo za hudo delovno nesrečo na gradbišču Črpalne hidroelektrarne (ČHE) Avče nad Kanalom ob Soči pred šestimi leti in pol.

Življenje sta takrat izgubila 37-letni Hrvat Mijo Lovrić in 49-letni Bosanec Ramiz Jusić, huje pa se je ranil 22-letni Bosanec Ermin Dizdarević, ki so ga zaradi posledic nesreče morali invalidsko upokojiti. Vsi trije gradbinci so bili zaposleni v Primorju Geotehniki. Sodba še ni pravnomočna, obsojeni in državna tožilka pa sta že napovedala pritožbo.

Tragična delovna nesreča na ČHE Avče se je zgodila 9. septembra 2008 ponoči. V 180 metrov globok vertikalni jašek so z žerjavom v košari spuščali tri gradbince. Zaradi okvare strojnice in natrgane jeklenice je košara 70 metrov nad spodnjim platojem jaška začela padati v prostem padu, kar je bilo usodno za Lovrića in Jusića, ki sta umrla pred prihodom reševalcev tolminske postaje gorske reševalne službe, na površje pa so dvignili hudo ranjenega Dizdarevića. S skokom se je zadnji hip rešil 27-letni gradbinec, ki je čakal na platoju in pravočasno odskočil, sicer bi ga košara pokopala pod seboj.

Nesrečo so preiskovale tri delovne inšpekcije in rudarska inšpekcija, ločeno je potekala tudi kriminalistična preiskava. Skupni imenovalec je bil, da sta k nesreči prispevali okvara na strojnici žerjava in natrgana jeklenica, hkrati pa je bilo jasno, da bi za prevoz oziroma spuščanje delavcev v jašek žerjav moral imeti vgrajeno varnostno zavoro, ki je uporabljani žerjav ni imel. Ovadeni in obtoženi so bili štirje, med njimi tehnični vodja Aleš Hauptman, ki je po vložitvi obtožnice umrl, tako da so na zatožno klop novogoriškega okrožnega sodišča z obtožbo storitve kaznivega dejanja ogrožanja varnosti pri delu marca lani sedli tedanji direktor Primorja Geotehnike Roman Sladič, 62-letni odgovorni za varnost pri delu Ismet Turanović in 34-letni vodja gradbišča oziroma odgovoren za organizacijo in koordinacijo del Andrej Košir.

Vsi so krivdo zanikali

Že na predobravnavnem naroku so obtoženci zanikali odgovornost za delovno nesrečo in pri tem ves čas vztrajali tudi na glavni obravnavi. Sladič se je zagovarjal, da je bilo po projektni dokumentaciji opredeljeno, da je žerjav namenjen tudi prevozu delavcev, in da ni moral vedeti, kakšnega so pripeljali na gradbišče ČHE Avče. Turanović se je branil, da razen rudarske inšpektorice, ki je bila popolna začetnica in je svoje delo opravila zelo površno, saj je v svojem poročilu iz delovne zakonodaje prepisala le člene, na podlagi katerih je obremenila četverico, njega nihče ni omenil kot odgovornega oziroma krivca za nesrečo.

»Nisem strokovnjak za strojništvo in nisem mogel vedeti, da žerjav nima vgrajene varnostne zavore, zato tudi nisem mogel preprečiti uporabe žerjava za prenašanje oziroma prevoz delavcev,« se je zagovarjal Turanović. Andrej Košir je navajal, da se je projektu pridružil le nekaj mesecev pred dokončanjem gradnje in pri pripravi projekta ni sodeloval.

V sklepnih besedah je državna tožilka Damijana Bandelj dejala, da so vsi obtoženi vedeli, da žerjav, ki so ga uporabljali na gradbišču ni bil namenjen prevozu ljudi, saj ni imel vgrajene varnostne zavore. Žerjav so uporabljali 24 ur na dan, ves čas izkopa vertikalnega jaška, šele po nesreči so prepovedali njegovo uporabo za prevoz delavcev. Delavci bi morali biti upravičeni do delovnega okolja, ki jim zagotavlja varnost, vendar so zaradi zmanjševanja stroškov in skrajševanja rokov, ki so preganjali izvajalca, uporabljali neustrezni žerjav, ki je nekaj dni pred nesrečo zaradi natrgane jeklenice z glasnim zvokom opozarjal še na okvaro. Za obtoženo trojico je zaradi kaznivega dejanja ogrožanja varnosti pri delu predlagala po leto zapora.