Za kredit zastavili pašnik ali gradbeno parcelo?

Tožilstvo poslovnežema Samidu Osmanoviću in Danilu Goričanu očita oškodovanje podjetja Dom Smreka za 20 milijonov evrov.

Objavljeno
28. julij 2014 15.30
Rober Galun, kronika
Rober Galun, kronika

Maribor – Le dva meseca po odmevni preiskavi in posledično aretaciji se je na zatožni klopi znašel slovensko-bosanski poslovnež Samid Osmanović. Tožilstvo mu je naprtilo oškodovanje podjetja Dom Smreka v višini dobrih 20 milijonov evrov.

Pregon Osmanovića in nekdanjega direktorja družbe Dom Smreka Danila Goričana je posledica ovadbe stečajnega upravitelja Doma Smreke Silva Zorca.

Tožilstvo je Osmanoviću v sostorilstvu z Goričanom naprtilo zlorabo položaja in zaupanja pri gospodarski dejavnosti (zagrožena kazen za to dejanje je do osem let zapora), saj da sta naročila fiktivno cenitev nepremičnine na Hrvaškem in ji na tako drastično dvignila vrednost – s 110.000 evrov na kar 17 milijonov evrov.

Podjetje Dom Smreka zahteva 20,3 milijona evrov

Menda gre za pašnik v izmeri slabih 86.000 kvadratnih metrov, ki je bil v lasti Osmanovićeve družbe OS Metal, ki jo je Osmanović zatem prodal Dom Smreki za 20,3 milijona evrov. In natanko toliko zdaj znaša premoženjskopravni zahtevek podjetja Dom Smreka v stečaju, ki je v finančno brezno padlo, ker pri LHB Frankfurt (članica skupine NLB) ni več zmoglo odplačevati bančnega posojila v višini 10,5 milijona evrov, za kar je zastavilo prav omenjeno zemljišče.

Če bi Osmanović kaznivo dejanje priznal, mu je tožilka Katja Arnuš ponudila sedem let zapora. Vendar se ni pokesal ne za zlorabo položaja ne za sum davčne zatajitve, zaradi katerega bi ga tožilka v zapor poslala še za poltretje leto oziroma skupaj za devet let in tri mesece. Naprtila mu je namreč, da je za leto 2008 za svojo družbo Oil Metal Company navedel lažne dohodke in se izognil plačilu davka v višini 327.800 evrov.

»Ni šlo za pašnik, ampak za gradbeno parcelo«

Osmanović si je za odvetnika izbral nekdanjega notranjega ministra Mirka Bandlja. Ta je predlagal postavitev izvedenca za cenitve nepremičnin, ki naj oceni, ali je bilo možno v tistem času (leta 2009) na Hrvaškem kvadratni meter gradbenega zemljišča kupiti za evro in pol. Obramba namreč vztraja pri stališču, da ni šlo za pašnik, ampak za gradbeno parcelo.

Bandelj je predlagal še postavitev izvedenca grafologa, ki naj ugotovi, ali je na nekem dokumentu sploh Osmanovićev podpis, glede razvozlavanja suma davčne zatajitve pa je menil, da je treba pridobiti revizijsko poročilo in zaslišati revizorko.