Za napad na policista deset let zapora

Obtoženi Robert McCllain, obtožen poskusa umora, je dejanje zagrešil v stanju bistveno zmanjšane prištevnosti.

Objavljeno
19. avgust 2015 16.21
Sodba za McCLLEIN Roberta, 19.8.2015, Maribor [Robert McCllein, sodba, sodišče]
Robert Galun, Maribor
Robert Galun, Maribor
Maribor – Električar Robert McCllain, ki je z nožem pod vplivom alkohola napadel prometnega policista, je obsojen na deset let zapora. Sodni senat je ocenil, da je dejanje zagrešil v stanju bistveno zmanjšane prištevnosti, ter se pri odmeri višine kazni spustil do dovoljene spodnje meje.

Tožilec Tilen Ivič je sodnemu senatu predlagal, naj Roberta McCllaina za rešetke pošlje za dvanajst let, medtem ko je zagovornica Maja Praviček menila, da bi ga lahko spoznal za krivega kvečjemu preprečitve uradnega dejanja uradni osebi, in ne poskusa umora. A senat njenega mnenja ni upošteval in je odločitev, da je šlo za poskus umora, oprl zlasti na izpovedbo policista Branka Brezovška, ki je utrpel nekaj poškodb, med drugim ureznino na ličnici.

Brezovšek je bil 9. aprila letos sam na terenu. Okrog 20.30 je ustavil avto, ki ni imel prižganih luči, in izkazalo se je, da je to službeno vozilo Elektra Maribor, ki ga je vozil McCllain. Policist je zahteval dokumente in odredil preizkus alkoholiziranosti, ta je pokazal 0,6 miligrama alkohola v litru izdihanega zraka, torej približno 1,3 promila alkohola v krvi.

Niti lisice ga niso umirile

Zatem je Brezovšek sedel v avto in za vsak primer poklical še eno patruljo. Po oškodovančevih besedah mu je začel obtoženi takrat pripovedovati, kako se mu je vse podrlo in ali se lahko kako dogovorita. A že v naslednjem trenutku, ko je Brezovšek odložil mapo, ga je McCllain zgrabil za uniformo in začel vleči iz avta. To mu ni uspelo, pač pa ga je še bolj potisnil v vozilo in se vrgel nanj.

Ravsanje se je nadaljevalo s poskusom davljenja, zatem se je v McCllainovi roki znašel tudi nož. »Zdaj te bom zaštihal, prasec,« Brezovšku še danes po glavi odzvanja grožnja. Pozval ga je, naj neha, ker bo vse še bolj zakompliciral, a McCllain se ni ustavil. Brezovšku se je uspelo ubraniti, pri tem pa je utrpel več površinskih poškodb. McCllaina je spravil iz avta in pritisnil na gumb za pomoč, ki pa ni deloval, zato je kolege poklical po radijski zvezi. Ti so na sodišču drug za drugim opisali, da je McCllain še naprej grozil, čeprav je bil že vklenjen. Mateja Kocjan, ki je pričala povsem ob koncu procesa, je povedala, da še nikoli ni videla, da bi kdo tako hladnokrvno grozil. Še danes se dobro spomni stavka, ki ga je izrekel obtoženi: »Žal mi je, da ga nisem zaklal.«

Psihiater Matej Kravos je ocenil, da je bil McCllain tistega dne v stanju bistveno zmanjšane prištevnosti. Pojasnil je, da ima osebnostno motnjo, kar pa ni bolezensko stanje. To namreč ni duševna, ampak impulzivna osebnostna motnja, za katero je značilno, da oseba svet vidi črno-bel in reagira na mah, skratka drugače kot večina ljudi. Toleranca pri takšnih ljudeh je lahko večja, a preskok iz mirnega stanja v impulzivno je izrazitejši: »Razen z dolgotrajno psihoterapijo bistvenih sprememb ni mogoče doseči.«

Ničesar se ne spominja

Kravos je pri McCllainu, ki se ne spomni ne fizičnega obračuna ne groženj policistu, z veliko gotovostjo izključil odvisnost od alkohola, je pa poudaril, da ga uživa na škodljiv način. Ugotovil je, da zaradi izkušenj čuti zamero do policistov, saj je mnenja, da so njegovo mater nekoč po nedolžnem oglobili. Policisti so zanj subjektivno negativni, ocenjuje psihiater, konkretni dogodek je doživljal kot izjemno ogrožujočega. Globa v višini 120 evrov se mu je zdela neracionalna, saj je bila družina v tistem času v finančni stiski, je dejal Kravos.

Tožilec Ivič bo o pritožbi zoper sodbo še razmislil, ali jo bo napisal, še ne ve niti zagovornica Pravičkova. Po njenih besedah ji je namreč McCllain dejal, da bo o vložitvi pritožbe še razmislil.

Senat je obtoženemu, ki mu je pri odmeri kazni kot olajševalni okoliščini štel bistveno zmanjšano prištevnost in skrb za bolno partnerko, podaljšal pripor in ga oprostil stroškov sodnega postopka, ni pa odločal o premoženjskopravnem zahtevku policista Brezovška v višini 15.000 evrov. O denarnem obližu v kazenskem posopku niso odločali, tega bo moral izterjati v pravdnem postopku.