Za obtoženega so vsi le osmoljenci finančne krize

Televizijski voditelj Taiji Tokuhisa vložil 33.000 evrov, Matjaž Skube mu ni povrnil niti centa.

Objavljeno
02. februar 2016 13.59
TOPSHOTS-MONACO-BOATS-FEATURE
Mihael Korsika
Mihael Korsika
Ljubljana – Nekdanji direktor propadlega blejskega finančnega podjetja Asista Matjaž Skube se na sodišču zagovarja zaradi goljufije, saj je po prepričanju tožilstva več kot 40 investitorjev opeharil za skupno 1,2 milijona evrov. Skube zatrjuje, da so skupaj z vlagatelji osmoljenci finančne krize.

Na ljubljanskem okrožnem sodišču se je z zaslišanjem prič nadaljevalo sojenje 48-letnemu nekdanjemu direktorju propadlega blejskega finančnega podjetja Asista Matjažu Skubetu, ki mu tožilstvo očita, da je z goljufijo preslepil investitorje, ki so mu zaupali dobrih 1,2 milijona evrov. Tem je zagotavljal mesečni donos od enega do petih odstotkov oziroma letni donos najmanj 12,74 odstotka. Po ugotovitvah policije je Skube med letoma 2006 in 2008 z lažnivim prikazovanjem in prikrivanjem dejanskih okoliščin o varnih in donosnih naložbah v finančne posle prepričal več kot 40 vlagateljev, ki jim je po prepričanju tožilstva obljubljal nekaj, za kar je vedel, da ne bo izpolnil.

Domnevno sumljive posle Matjaža Skubeta je policiji leta 2012 prijavilo več oškodovancev. Stekla je policijska preiskava, ki je pokazala, da Skube pridobljenih sredstev ni vložil v dogovorjeno finančno naložbo, niti po dogovorjenem času ni vrnil glavnice in ni izplačal dogovorjenega letnega donosa. Nekaj denarja je sicer vrnil oškodovanim vlagateljem, del ga je vrnil drugim vlagateljem, medtem ko naj bi več kot milijon evrov porabil za lastne potrebe.

»S približno 500.000 evri nezakonito pridobljenega denarja je osumljenec razpolagal in ga uporabljal tudi tako, da ga je polagal na računa dveh gospodarskih družb, nato pa si je ta denar izplačeval kot plačo in prenos sredstev, s katerimi je plačeval osebne dolgove in financiral osebno porabo. S temi dejanji je poskušal zakriti nezakonit izvor denarja in navidezno prikazati, da izvira iz zakonitih poslov,« so ob vložitvi ovadbe pojasnili na policiji. Z denarnimi vložki je po ugotovitvah tožilstva financiral tudi obnovo družinske hiše in najem jadrnice.

»Poskusiš pa izgubiš«

Podjetnik in oškodovanec Branko Oblak iz Komende, ki je bil zaslišan kot priča, je Skubeta spoznal prek očeta. »Zadeva mi je bila predstavljena kot dober in zanesljiv posel. V trdni veri, da podjetje obrača denar, sem se odločil za investicijo. Zagotovljeno mi je bilo, da lahko po treh mesecih dvignem glavnico,« je na sodišču pojasnjeval Oblak, ki je v posel vložil 200.000 evrov.

Da morda ne gre za najbolj čiste posle, ni posumil niti, ko je izvedel, da mora denar nakazati na Skubetov osebni transakcijski račun. »Vsi papirji so imeli glavo Asiste. Šele ko sem na banki izpolnil obrazec za nakazilo, so me bančni uslužbenci opozorili, da je lastnik računa fizična oseba, ne Asista,« se spominja Oblak. Poklical je Skubeta in ta mu je zagotovil, da s tem ni nobenih težav in da bo pač on denar prenakazal naprej.

Skube mu je po njegovih besedah zagotovil, da bo lahko donose na glavnico dvigoval kvartalno, vsake tri mesece. »Že po preteku prvega kvartala sem poskušal dvigniti donos, da bi videl, ali zadeva funkcionira,« je dodal. Skube mu je sicer na začetku po elektronski pošti pošiljal podatke o donosu, to pa je bilo tudi vse, saj Oblak donosa ni dobil izplačanega, niti mu Skube ni vrnil glavnice. Na vprašanje tožilstva, zakaj je v posel, o katerem ni imel prav veliko informacij, vložil precejšno vsoto, je oškodovanec odgovoril: »Poskusiš pa izgubiš.«

Na prostor za priče sta nato stopila še Nada Žgavec iz Godoviča, ki je skupaj z družino vložila 49.000 evrov, in znani televizijski voditelj in maneken Taiji Tokuhisa, ki ju Skubetu dal 33.000 evrov. »Pogodbe nismo naredili, kar je precej naivno. Pozneje me je prepričal s certifikati, ki mi jih je poslal,« je priznal Tokuhisa. Tudi sam je v enkratnem znesku denar nakazal na Skubetov osebni račun, medtem ko je Žgavčeva v enem letu, od decembra 2007 do decembra 2008, to storila večkrat. V enem primeru je denar nakazala na njegov bančni račun v Avstriji.

Skube sicer vseskozi zavrača kakršnokoli krivdo. »Ne gre za nobeno ponzijevo shemo, tu je šel denar namensko za naložbe. Vložena sredstva bodo v prihodnjih mesecih zagotovo vrnjena. Žal mi je, da se to ni zgodilo že prej. To so večinoma moji prijatelji, vsi skupaj smo osmoljenci krize,« je ob začetku glavne obravnave na hodnikih sodišča zatrjeval Skube.

Sojenje se bo nadaljevalo v petek, ko se bo pred sodnico predvidoma zvrstilo naslednjih deset oškodovancev. Če bo Skube spoznan za krivega, mu zaradi goljufije, s katero je povzročil veliko premoženjsko škodo, grozi od enega do osmih let zapora.