Za organizatorja preprodaje konoplje štiri leta zapora

Martin Bohnec je priznal vpletenost v preprodajo prepovedanih drog, nima pa denarja za plačilo 45.000 evrov.

Objavljeno
24. oktober 2016 22.43
Bl. R.
Bl. R.
Kranj – Martin Bohnec, prvoobtoženi v sojenju kriminalni združbi, ki je preprodajala prepovedane droge, predvsem konopljo in izdelke iz nje, je naslednji v vrsti skesancev, ki so v tem procesu že priznali, da so krivi. Za priznanje krivde je dobil štiri leta zapora, plačati pa mora še skoraj 45.000 evrov, kolikor je zaslužil s preprodajo.

Čeprav je Martin Bohnec na predobravnavnem naroku maja letos zavrnil priznanje krivde in zatrdil, da ni bil organizator združbe, ki je proizvajala in preprodajala prepovedane droge – gorenjski policisti so jo razkrili oktobra lani – si je nato premislil. Kot je dejala tožilka Nadja Gasser, je obdolženi dalj časa neupravičeno proizvajal in prodajal konopljo in hašiševo olje, prav tako je posredoval pri prodaji in nakupu te prepovedane droge, in to v večjih količinah.

Priznanje in milejša kazen


S priznanjem si je Bohnec zagotovil milejšo kazen, saj kazenski zakonik za organizatorja prekupčevalske mreže predvideva od pet do petnajst let zapora. Pri pogajanju o priznanju krivde je bilo bistvenega pomena psihološko izvedensko mnenje, da ima obtoženi pred seboj cilje, ki jih z veliko voljo namerava uresničiti, in je tudi močno motiviran, da zaživi drugače, kot je živel doslej, je poudarila tožilka. Po ugotovitvah tožilstva je z nezakonitimi posli Bohnec zaslužil 47.700 evrov. Tri tisočake so mu zasegli v preiskavi, zdaj mora plačati še preostanek, vendar je sam opozoril, da njegova družina živi v pomanjkanju in bo težko zbral denar za plačilo. Na znesek vračila se lahko pritoži, je okrožna sodnica Milena Turuk potolažila obtoženega.

Kriminalna združba se je več let ukvarjala z nezakonito proizvodnjo in preprodajo prepovedane konoplje v Sloveniji, pa tudi Italiji in Avstriji, so ugotovili v preiskavi, ki so jo po prijavi anonimnih prijaviteljev gorenjski kriminalisti končali pred letom dni. Takrat so v policijski akciji, v kateri je sodelovalo 150 policistov, na 42 lokacijah po Sloveniji pri 33 osumljencih opravili hišne preiskave. Prostost so odvzeli 24 osumljencem, ki so jim skupaj očitali 159 kaznivih dejanj. Policisti so med drugim ugotovili, da so v osmih mesecih pred aretacijo prodali več kot deset kilogramov konoplje, okoli tisoč sadik konoplje, približno kilogram hašiša in poldrugi liter hašiševega olja. V policijski akciji so skupaj zasegli nad 75 kilogramov posušenih rastlinskih delcev konoplje in 89 sadik, 735 mililitrov hašiševega olja ter manjše količine halucinogenih gob, heroina, amfetaminov, tablete, piškote s konopljo, prav tako opremo za pridelovanje in gotovino.

Polovica od 24 obtoženih je krivdo že priznala in si za to prislužila večinoma pogojne kazni, šesterica na sojenje še čaka.