Za Dušana Petrovčiča odredili enomesečni pripor

Prestajal ga bo na enoti za forenzično psihiatrijo.

Objavljeno
27. avgust 2014 14.02
Posodobljeno
27. avgust 2014 14.02
Mi. K., kronika, STA
Mi. K., kronika, STA

Ljubljana − Dušana Petrovčiča, ki je v petek med opravljanjem nadzora prometa ustrelil policista Damijana Kukoviča, so danes ob pol enih privedli na zaslišanje k preiskovalnemu sodniku. »Tožilstvo je zanj zaradi suma storitve kaznivega dejanja umora, poskusa umora in poskusa ropa predlagalo pripor. Preiskovalni sodnik mu je po končanem zaslišanju odredil pripor,« so sporočili iz ljubljanske policijske uprave.

Preiskovalna sodnica je po današnjem zaslišanju Dušanu Petrovčiču na predlog tožilstva odredila enomesečni pripor, je v izjavi potrdila tudi okrožna državna tožilka Karmen Erčulj. Prestajal ga bo na enoti za forenzično psihiatrijo Oddelka za psihiatrijo v UKC Maribor.

Dodala je tudi, da se je Petrovčič na kratko zagovarjal, ni pa želela govoriti o vsebini zagovora. Pripor so mu sicer odredili zaradi ponovitvene nevarnosti.

Hkrati so za Petrovčiča predlagali tudi pregled izvedenca psihiatrične stroke, je dodala tožilka.

V petkovem streljanju je bil sicer poškodovan tudi Petrovčič, ki so takoj pripeljali v zdravniško oskrbo. Na Petrovčiča je streljal Kukovičev kolega, ki je bil tudi na kraju dogodka. Policista sta ga ustavila, ker ni bil pripet z varnostnim pasom. Petrovčiča so po torkovem odpustu iz bolnišnice znova prevzeli policisti in ga danes v dogovoru s tožilstvom z ovadbo zaradi kaznivega dejanja umora privedli k preiskovalnemu sodniku.

Kot je v torek dejal minister za obrambo Roman Jakič, so Petrovčiču že izrekli tudi disciplinski ukrep nečastnega odpusta iz Slovenske vojske. V Sindikatu vojakov Slovenije so danes na svoji spletni strani pojasnili, da bodo Petrovčiča, ki je njihov član, brezplačno zastopali v delovnopravnih postopkih pred delodajalcem, a le z namenom, da poskušajo v teh postopkih ugotoviti morebitne nepravilnosti pri njegovem delu in v zvezi z njim, ki bi lahko bile vzrok za tragičen dogodek. Z opozarjanjem na nepravilnosti v konkretnem primeru poskušajo namreč vplivati na izboljšanje delovanja Slovenske vojske, da se takšni in podobni tragični dogodki ne bi več dogajali, so zapisali.

Pri tem so hkrati navedli še oceno, da odgovornost za stanje vojaka, v kakršnem je storil umor, nosi tudi Slovenska vojska oziroma zaposleni posamezniki, ker se niso ustrezno odzvali na več prijav mobinga.

Petrovčič jim je v torkovem pogovoru s sindikatom namreč povedal, da se je nad njim dlje časa izvajal mobing, zaradi katerega je opravil pet uradnih pogovorov z namestnikom poveljnika čete. »O pogovorih se ni vodil nobeden zapisnik in tudi domnevni mobing se ni preiskal oziroma se ni kako drugače ukrepalo. Po pritoževanju nad domnevnim mobingom in po vrnitvi z bolniške se je zgodilo le to, da je bil s 15. 2. 2012 premeščen v zaledno enoto vojašnice na delovno mesto vojaka varnostnika, kjer je opravljal delo na prijavnici v treh izmenah. Zaradi triizmenskega dela na prijavnici so se mu ponovno začele pojavljati zdravstvene težave in zato je julija 2012 na podlagi zdravniškega potrdila o motnjah hranjenja in spanja začel opravljati delo v kuhinji,« so med drugim pojasnili.

Dodali so, da so Petrovčiču po včlanitvi v sindikat svetovali obisk pri njegovem osebnem zdravniku, da bi ga napotil na oceno invalidnosti pri Zavodu za pokojninsko in invalidsko zavarovanje, ki mu je invalidnost tretje kategorije, kot so v torek pojasnili v Slovenski vojski, tudi priznal. Odločba o njegovi invalidnosti je bila 19. 4. 2014 dokončna in izvršljiva, ki se v štirih mesecih do 22. 8. 2014 ni izvršila, pa opozarjajo v sindikatu.

Prav tako so poudarili tudi, da je predsednik sindikata Gvido Novak decembra lani načelnika generalštaba Slovenske vojske Dobrana Božiča na sestanku s sindikati opozoril na številne invalide s prepovedjo uporabe orožja in večkrat tudi vožnje vozil na vojaških dolžnostih, za katere postopki ustrezne razporeditve glede na njihove odločbe o invalidnosti trajajo predolgo. »Opozorilo očitno ni bilo sprejeto dovolj resno in odgovorno,« so še dodali.

V sindikatu sicer poudarjajo, da dejanje vojaka Petrovčiča ostro obsojajo in mu v kazenskem postopku tudi ne bodo nudili pravne pomoči. Svojcem pa izrekajo sožalje.