Za poskus uboja bo dobro leto delal po dve uri na dan

Kamer Berishaj prišel v spor zaradi bivše žene, zapele so pesti, sam pa se je branil oziroma napadel z nožem.

Objavljeno
16. januar 2017 20.36
SLO., LJ., SOJENJE ZOPER OBD. BERISHAJ KAMER, 16.1.2017, FOTO: DEJAN JAVORNIK
Aleksander Brudar
Aleksander Brudar

Ljubljana – Ljubljančan Kamer Berishaj jo je na koncu, glede na to, da je bil obtožen in nato tudi obsojen zaradi kaznivega dejanja poskusa uboja, kar dobro odnesel. Čeprav je bil obsojen na leto dni in pol zapora, mu te kazni ne bo treba odslužiti za rešetkami, ampak v okviru ur v splošno korist.

Natančneje, za vsak dan zapora bo moral oddelati dve takšni uri, seveda brez nadomestila. Pri tem pa velja dodati, da je zaradi časa, ki ga je prestal v sodnem pridržanju in nato v hišnem priporu, že oddelal za dobra dva meseca zapora. Kakorkoli. Takšna višina kazni je posledica dogovora med tožilstvom in obtoženim oziroma sklenjenega sporazuma o priznanju krivde. V nasprotnem primeru bi ga lahko po vsej verjetnosti čakala precej višja kazen, saj je za uboj zagrožena kazen od pet do 15 let, pri čemer velja, da se v primeru poskusa obtoženega lahko kanuje tudi mileje.

Sodnica sprejela sporazum med obtoženim in tožilstvom

Ljubljanska okrožna sodnica Barbara Črešnar Debeljak je po zaključnih besedah tožilstva, da je sporazum upošteval tako objektivne kot subjektivne okoliščine konkretnega primera, sporazum na koncu tudi sprejela. Sodišče je ob tem Berishaju, ki je bil v preteklosti že obsojen zaradi kaznivega dejanja v zvezi z mamili, odvzelo tudi vojaški nož in mu naložilo plačilo stroškov kazenskega postopka.

Tožilstvo je bilo sicer od vsega začetka prepričano, da je v tem primeru dejansko šlo za poskus uboja, saj naj bi Berishaj 3. aprila lani nekaj po deveti uri zvečer pred lokalom v ljubljanskem Polju šel z nožem nad Simona Lucaja z namenom, da ga ubije. V sami preiskavi se je sicer Berishaj, kot nam je uspelo izvedeti, zagovarjal, da se je takrat hotel le braniti pred Lucajem in njegovim prijateljem Simonom R., na kar naj bi kazale tudi poškodbe na rokah Lucaja. Vse skupaj se je namreč začelo potem, ko naj bi Lucaj in Berishaj prišla v spor glede Berishajeve bivše žene.

V pretepu jih je močno skupil tudi obtoženec

Obema je takrat očitno kar hitro zavrela kri, saj je Lucaj zagrabil 31-letnega Berishaja, ga vlekel za seboj in ga pri tem udaril v obraz. Iz njegovega objema se je takrat Berishaju, ki je sicer direktor lokala na Preglovem trgu v Ljubljani, nekako uspelo izvleči, zaradi občutka ogroženosti se je pognal v beg in tako stekel proti avtomobilu, iz katerega je vzel vojaški nož, velik 29 centimetrov in z rezilom dolgim 16 centimetrov. Z njim je nato zamahoval proti Lucaju in ga tudi ranil v roke. Napadenemu Lucaju je na pomoč takrat priskočil tudi prijatelj, skupaj jima je 31-letnega Ljubljančana na koncu le uspelo obvladati, pri tem pa sta ga huje poškodovala. Berishaj, ki se je tako s težavo branil, je z njune strani dobil precej udarcev, največ v glavo. Med drugim sta mu tako polomila obrazne kosti, zelo pa sta mu poškodovala tudi oči, saj se je izkazalo, da gre pri tem za trajne poškodbe. Oba sta zaradi napada na Berishaja v kazenskem postopku zaradi povzročitve hude telesne poškodbe. Lucaj se kot oškodovanec včeraj na sodišču ni pojavil, prav tako pa tudi ni priglasil premoženjskopravnega zahtevka.