Za Preglja je bil policist Bobera neprišteven

Bobera je obtožen povzročitve posebno hude telesne poškodbe, zaradi katere je pred skoraj 15 leti umrl Naser Berisha.

Objavljeno
21. januar 2014 19.31
Ba. P., Delo.si
Ba. P., Delo.si
Celje - Na celjskem okrožnem sodišču je danes psihiatrični izvedenec Peter Pregelj predstavil svoje mnenje v primeru policista Mateja Bobere, ki je obtožen povzročitve posebno hude telesne poškodbe, zaradi katere je pred skoraj 15 leti umrl Naser Berisha. Pregelj, ki je že tretji izvedenec, je tako ocenil, da je bil Bobera v času streljanja neprišteven, piše STA.

Ker se mnenja vseh treh psihiatričnih izvedencev, ki so ocenjevali takratno ravnanje Bobere razlikujejo, se je sodnica Jožica Arh Petkovič odločila, da bo 5. marca soočila psihiatrično izvedenko Zdenko Čebašek-Travnik, ki je izdelala prvo izvedensko mnenje, njenega kolego Gorazda Mrevljeta, ki je izdelal drugo izvedensko mnenje, in že omenjenega Preglja.

Čebašek-Travnikova je na eni izmed obravnav ponovila, da Bobera zelo verjetno ni več mogel obvladovati svojih ravnanj, ker se je bal za lastno življenje oz. zaradi strahu. Mrevlje pa je v svojem izvedenskem mnenju zapisal, da je Bobera streljal na Berisho v stanju bistveno zmanjšane prištevnosti.

Mrevlje je tudi ugotovil, da je bilo ravnanje Bobere zelo impulzivno, ker je bil pred 15 leti mlad in neizkušen policist. V kritičnem trenutku je imel po oceni izvedenca Bobera začasno duševno motnjo oziroma zoženo zavest, ker je razmišljal, kako naj reši nastalo situacijo.

Bobera je aprila 1999 v večernih urah na Cinkarniški ulici v Celju med begom ustrelil 27-letnega Naserja Berisho. Dva strela sta Berisho tako hudo ranila, da je umrl na poti v celjsko bolnišnico.