Za smrt matere delo v splošno korist?

Višji sodniki potrdili sodbo, ki je Joška Klinca obsodilo na leto dni zapora, ker je svojo mater pahnil v smrt.

Objavljeno
25. julij 2017 19.02
Aleš Andlovič
Aleš Andlovič

Maribor – Višji sodniki so bili enakega mnenja kot njihovi kolegi in 42-letnemu Hočanu Jošku Klincu potrdili kazen enega leta zapora. S tem je, za mnoge (pre)mila kazen za smrt znane pohorske gostilničarke Veronike Berk (pred ločitvijo se je pisala Klinc), postala pravnomočna.

Višje sodišče je zavrnilo tako pritožbo zagovornika obtoženega Silva Godiča kot tudi zahtevo tožilstva po strožji kazni. A lahko se zgodi, da Joško Klinc niti dneva ne bo preživel za zapahi.

Četudi si je tožilstvo za Jožeta Klinca mlajšega, ki je svojo mater Veroniko Berk pahnil po stopnicah v smrt, prizadevalo za višjo kazen, so bili sodniki mariborskega višjega sodišča nasprotnega mnenja. Potrdili so, da je bila odločitev prvostopenjskih sodnikov primerna in obenem tudi zavrnili pritožbo zagovornika obtoženega. Odvetnik Silvo Godič je namreč trdil, da je šlo za skupek nesrečnih okoliščin in da je treba njegovega klienta oprostiti.

Obžaloval

Tragična zgodba o sporu med materjo in sinom se je začela 15. marca 2015. Obtoženi je na sodišču dejanje iskreno obžaloval in se zagovarjal, da matere ni udaril v glavo, kot ga je obremenilo tožilstvo, temveč da je mati med prerivanjem izgubila ravnotežje in padla po vsega skupaj dveh, treh stopnicah, a tako nesrečno, da je bilo to zanjo usodno. Da se ni zavedal posledic, ki bi lahko bile nastale zaradi njegovega udarca, je pokazal, ko je mater prvi brez omahovanja začel oživljati, na pomoč so priskočili tudi drugi zaposleni, vendar 65-letne gostilničarke niso mogli rešiti.

»Žal mi je za ta tragični dogodek. Mama je edina. Največ sva izgubila sestra in jaz, ki sva jo imela najrajši. Vse bi naredil zanjo. Bila sva še najbližje in drug drugemu dajala oporo. Vsega me je ona naučila. Zdaj niti spati ne morem. Da bi jo dvakrat udaril, kot je zapisano v obtožbi, ne pride v poštev,« je na sodišču vidno prizadet razlagal Joško Klinc.

Novembra lani se je končalo sojenje na okrožnem sodišču. Senat pod taktirko okrožne sodnice Tanje Rot je presodil, da je obtoženi kriv za smrt svoje matere, in mu izrekel leto zapora. »Padec Veronike Berk ni bil samo naključje. Zgodila sta se dva udarca, je ugotovil izvedenec patolog, to pa je smiselno potrdilo tudi mnenje Nacionalnega forenzičnega laboratorija,« je ob prebiranju sodbe pojasnila sodnica.

Po prepričanju tožilca Darka Simoniča je bila takšna sodba premila, zato se je pritožil in vztrajal, da bi bila pravična kazen tri leta zapora, četudi je res, da obtoženi dejanja ni naklepal, temveč je ravnal malomarno. Navsezadnje ga kriminalisti tudi niso ovadili zaradi uboja ali umora, ampak za bistveno milejše kaznivo dejanje, povzročitev posebno hude poškodbe s smrtnim izidom, za kar je predpisana kazen zapora od treh do 15 let. Po končani sodni preiskavi pa je tožilec prvotni očitek prekvalificiral v še milejšo obliko. Klincu je očital, da je s tem, ko je v prepiru mater udaril, zaradi česar je ta omahnila po stopnicah, storil dejanje na mah, kar pomeni, da je obtoženemu grozilo (le še) od šest mesecev do pet let zapora.

Predlog za alternativno prestajanje kazni

Izvedeli smo, da naj bi se Joško Klinc resno spogledoval še z milejšo kaznijo. Tako naj bi v bližnji prihodnosti zaprosil za alternativno obliko prestajanja kazni. Obramba naj bi to možnost, ki jo ponuja slovenska zakonodaja, izkoristila. Sodišču bo odvetnik Godič predlagal, da njegov klient namesto izrečene kazni zapora opravi delo v splošno korist. Če sodišče naključno temu predlogu ne bi sledilo, pa bo Godič predlagal, naj Jošku Klincu izrečeno zaporno kazen spremenijo v drugo alternativno obliko prestajanja kazni, vikend zapor.