Preden je izdihnil, je s prstom pokazal na morilko

Blaž Novak se ni poškodoval sam, kot je trdila obtožena Patricija Cenček, ampak ga je zabodla ona.

Objavljeno
08. december 2017 06.32
Posodobljeno
08. december 2017 11.39

Ljubljana - Patricija Cenček, 23-letnica, ki je bila obtožena, da je s kuhinjskim nožem v prsi zabodla 30-letnega partnerja Blaža Novaka, je bila obsojena na 13 let zapora. »Prebodla si mi pljuča!« in »Ona me je« - stavka, ki ju je pred smrtjo izrekel Blaž Novak, sta bila ključna za njeno obsodbo.

»Sodišče je sledilo obtožnici, da se Blaž Novak ni, kot je trdila Patricija Cenček, samopoškodoval,« je v razlagi sodbe dejal sodnik Tomaž Bromše, ki je na kazenskem oddelku ljubljanskega okrožnega sodišča izrekel sodbo Patriciji Cenček. V dokaznem postopku so bili tako potrjeni očitki iz obtožnice, s katero je tožilstvo Cenčkovi očitalo uboj in zahtevalo kazen v višini 13 let zapora. Za to kaznivo dejanje je sicer predvidena kazen med pet in 15 let zapora.

Skozi dokazni postopek so nedvoumno ugotovili, kaj se je dogajalo v noči s 3. na 4. februar letos, ko je šla Patricija Cenček po Blaža Novak k prijatelju in sta obiskala nekaj lokalov po Ljubljani. V tem času sta se, so povedali njuni prijatelji, kregala, pobotala in v času, ko sta odhajala v stanovanje, spet skregala. »Očitno se je spor v stanovanju nadaljeval,« je v razlagi sodbe dejal sodnik Bromše, ki se je v tem delu oprl na izpoved priče M. Š., ki je po 3. uri iz stanovanja slišal vpitje in prepiranje.

Med prepirom je Patricija Cenček okoli pete ure zjutraj vzela kuhinjski nož z rezilom, dolgim 17 centimetrov, in v predel prsnega koša zabodla Blaža Novaka, tako da je nastala 11,6 centimetra globoka rana. Zatem je nož izvlekla in ga položila v kuhinjski predal. Poklicala je regijski center za obveščanje in povedala, da se je Blaž Novak poškodoval sam, na posnetku pa se sliši tudi njegove besede »Prebodla si mi pljuča!«. Prišli so reševalci in policija, toda Blaž Novak je zaradi rane oziroma izgube krvi ob 7.05 umrl.


Sodišče pri določitvi kazni ni upoštevalo, da ima Patricija Cenček vsega 23 let. Foto: Marko Feist

Nož ni nedovoljen dokaz

Med procesom je bilo treba ugotoviti tudi zakonitost dokazov, saj je v času, ko so v stanovanje prišli policisti in reševalci, prišlo do kršitev pravic Patricije Cenček. Na začetku so policisti reševali poškodovanega in Patricija Cenček tudi še ni bila osumljena. Toda ko je ranjeni Blaž Novak policistu dejal »Ona me je«, potem pa je padel v nezavest in kasneje umrl, bi policisti morali Patricijo Cenček, ki je s tem postala obtoženka, seznaniti z njenimi pravicami. »A so policisti to opustili,« je dejal Bromše, ki je ocenil, da zaradi te kršitve ni bilo treba izločiti kuhinjskega noža iz dokazov, čeprav so po njem vprašali potem, ko je bila Patricija Cenček že osumljenka, a še ni bila seznanjena s svojimi pravicami. Okrvavljeni nož bi, je razložil sodnik, v predalu med preiskavo tako ali tako našli glede na poškodbo, kri in način opravljenega ogleda: »Nož ni nedovoljen dokaz.«

V procesu je bila javnost izključena v delu, ko je izvedenec govoril o zasebnem življenju obtoženke in je ugotovil, da je bila v času storitve kaznivega dejanja prištevna. To po mnenju sodišča dokazujejo tudi drugi dokazi. Obenem pa ni dvoma o njenem naklepu vzeti življenje takratnemu partnerju.

Sodišče pa tudi ni spregledalo okoliščin iz preteklosti, ko je Patricija Cenček junija 2015 v Španiji z nožem po vratu porezala takratnega partnerja Bruna K. (pregon zoper njo so v tem delu sicer opustili). »Situacija je bila podobna: vinjena partnerja, spor, obtožena je šla v kuhinjo, vzela nož in ga z navpično namerjeno ostjo namerila na prsi,« je dejal Bromše, ki je dodal, da je v primeru Blaža Novaka nož tudi porinila v prsni koš.


Sojenje Patriciji Cenček. Foto: Marko Feist/Delo

Pri določanju višine kazni je sodišče sledilo predlogu tožilstva, lahko pa bi upoštevalo tudi mladost Cenčkove in njeno nekaznovanost. Vendar sodnik mladosti ni uvrstil med olajševalne okoliščine, ker naj bi s polnoletnostjo postala odgovorna oseba, ki naj bi prevzela skrb ne le za sebe, ampak tudi za ljudi okoli nje. »Vrednost človeškega življenja je težko oceniti, je pa vredno toliko, kot te ljubijo najbližji,« je dejal Bromše, ki je tako kot edino olajševalno okoliščino upošteval nekaznovanost.

Trinajst let zapora - v priporu je od 22. februarja letos, kar se bo vštelo v kazen - je po Bromšetovem mnenju primerna in pravična kazen za storjeno kaznivo dejanje. Ker pa obstaja nevarnost ponovitve dejanja njenim najbližjim, Cenčkova ostaja v priporu.

Mater Blaža Novaka, Darinko, ki je sodišču predložila premoženjskopravni zahtevek v višini 42.000 evrov za duševne bolečine in izgubo zaslužka, pa je usmeril na pravdo. Zagovornik Dušan Csipö je napovedal pritožbo.