Za ugoden razplet je menda zahteval 20 tisočakov

Po prepričanju tožilstva je odvetnik Bojan Grubar deloval na napačni strani zakona.

Objavljeno
16. marec 2016 16.09
Mateja Kotnik
Mateja Kotnik
Slovenj Gradec – Na zatožno klop tukajšnjega okrajnega sodišča je včeraj spet sedel mariborski odvetnik Bojan Grubar, ki je, tako trdi tožilstvo, z goljufijo oškodoval svoje stranke, zakonca Frešer iz Šmartnega na Pohorju, Mirana Preloga s Pragerskega in Borisa Vehovarja iz Slovenske Bistrice.

Miran Prelog je odvetnika Bojana Grubarja prosil za pomoč, ko je izvedel, da je bil mercedes, ki ga je kupil v eni od slovenskih avtohiš, ukraden v Italiji. »Ko se je to zgodilo, nisem vedel, na koga naj se obrnem. Grubarja sem poznal, ker sem pri njem opravljal gradbena dela,« je na sodišču povedal Prelog. Odvetnik mu je obljubil pomoč, vendar v zameno hotel sedem tisočakov. »Prvič sem mu dal dva tisoč evrov, da je zadevo sploh prevzel, že čez en teden pa je zahteval še pet tisoč evrov, češ da jih bo odnesel v Ljubljano, da bodo avto izbrisali iz registra ukradenih vozil,« je razložil oškodovanec.

»Na koncu sem ostal brez avtomobila in tudi brez denarja,« je povedal Prelog, ki je včeraj pred sodiščem prvič videl pooblastilo, ki naj bi ga podpisal z Grubarjem o tem, da odvetniku pripada sedem tisoč evrov nagrade. Na vprašanje sodnice Vesne Rebernik Jamnik, ali je na pooblastilu njegov podpis, je dejal: »Podpis je moj, ampak pooblastilo vidim prvič. Z odvetnikom Grubarjem se nisva dogovorila za nobeno nagrado.« Prelog ne zahteva nič drugega, kot da mu odvetnik vrne denar, saj si je pet tisoč evrov izposodil od prijatelja; tega bo sodišče pozvalo k pričanju na naslednji obravnavi.

Sodišče je kot pričo zaslišalo tudi kriminalista Igorja Zimiča, ki se je z oškodovanci pogovarjal v predkazenskem postopku, prav tako je vodil postopek zasega dokumentacije v Grubarjevi odvetniški pisarni. Kot je povedal, so mu oškodovanci zaupali, da se odvetnika Grubarja bojijo zaradi njegovega vpliva na sodišču. Zimič je podrobno opisal, kako je potekal zaseg dokumentacije v odvetniški pisarni, zaradi razjasnitve teh okoliščin pa bo sodišče na naslednji obravnavi zaslišalo še dve priči na predlog Grubarjeve zagovornice.

Očrnil tudi sodnico

Mariborskemu odvetniku je pet tisoč evrov izročil tudi slovenskobistriški vinar Boris Vehovar, češ da jih bo dal nekomu, ki bo njegovo zadevo na sodišču rešil njemu v prid.

Grubar naj bi v zmoto spravil še zakonca Frešer, ko je za pravdni strošek, ki naj bi znašal dva tisočaka, hotel kar dvajset tisoč evrov. Frešerjevima je dejal, da polovico denarja potrebuje za sodnico mariborskega okrožnega sodišča Urško Kežmah, ki naj bi zadevo rešila prej. Preostanek denarja naj bi zadržal sam. Kežmahova, ki jo je Rebernik Jamnikova zaslišala že prejšnji teden, je povedala, da je bila šokirana, ko je za to izvedela. V službi je o tem napisala uradni zaznamek, obvestila predsednico sodišča, zadevo pa so predali na državno tožilstvo.

Obdolženi odvetnik vse očitke zavrača in trdi, da gre za konstrukt proti njemu in njegovi odvetniški pisarni. »Obtožen sem zelo hudih kaznivih dejanj, zaradi česar trpita moja družina in odvetniška pisarna,« je na zaslišanju izjavil obdolženi.

Primer Grubar je višje sodišče v Mariboru sicer preneslo na slovenjgraško sodišče. Mariborski sodniki so se namreč zaradi dvoma o nepristranskosti iz zadeve izločili.