Za umor s traktorjem predlagajo 30 let zapora

Tožilstvo za Asmirja Sulejmanovića predlagalo najvišjo predpisano kazen, obramba pričakuje oprostilno sodbo.

Objavljeno
06. marec 2017 17.20
ima sojenje
Jure Predanič
Jure Predanič

Ljubljana - Do jutri bo obtoženi Asmir Sulejmanović še na trnih glede tega, kakšno usodo mu bo namenil senat Okrožnega sodišča v Ljubljani. Tožilstvo je prepričano, da je Sulejmanović kriv umora Branimirja Bajdeta iz koristoljubja, in je zanj predlagalo najvišjo možno kazen v tem primeru - 30 let zapora.

Da za Sulejmanovića, ki je hladnokrvno umoril človeka, da bi vzel le majhno vsoto denarja, ki ga je potreboval za lastne užitke in potrebe, in ki ni pokazal nič obžalovanja ter je brez trohice empatije poskušal prikriti svoje dejanje, ne more predlagati nižje kazni, je včeraj v sklepni besedi povedala tožilka Ana Bučar Brglez. Tožilka pri obtoženem ni našla nobene olajševalne okoliščine, poleg tega pa nižja kazen po njenem ne bi dosegla nobenega učinka. Sodišču je predlagala še, naj mu zaradi tega, ker se je z Bajdetovim traktorjem nato odpeljal v dolino, izreče še eno leto zapora zaradi odvzema motornega vozila in naloži enotno kazen 30 let, pripor pa podaljša.

Ravnanje obtoženega, ki naj bi na kmetiji 63-letnega Branimirja Bajdeta na Ključevici pri Trbovljah lanskega julija na dovozni poti proti hiši s traktorjem zapeljal čez Bajdetovo glavo, da je zaradi poškodb umrl, zatem pa truplo privezal z verigo na traktor in ga odvlekel do gozda, kjer ga je odvrgel v globel, je po besedah tožilke povsem skladno z njegovo osebnostjo. Sodni izvedenec, ki je sicer ocenil, da je bil obtoženi v času storitve kaznivega dejanja prišteven, je pri njem ugotovil disocialno osebnostno motnjo, za katero so značilni nezmožnost empatije, manipulativnost in neupoštevanje socialnih norm.

Tožilka je opozorila tudi na mnenji izvedenca avtomobilske stroke Vekoslava Kamnikarja in izvedenca za sodno medicino Armina Alibegovića, ki po njenem izključujeta verzijo dogodkov, ki jo je v zagovoru podal obtoženi. Ta namreč trdi, da sta tistega dne pila, Bajde je tudi kadil travo in snifal sanval, Sulejmanović pa je po lastnih besedah pil vino, in sicer kakšne štiri kozarce, čez pa zvrnil še približno dva decilitra močeradovca. Nato se je Bajde na Sulejmanovića začel dreti nekaj v zvezi s tem, da iz gozda ni zvlekel dovolj lesa (zaradi pomoči pri spravilu lesa je Sulejmanović tudi prihajal k Bajdetu), zato se je umaknil in se odločil, da gre s traktorjem v gozd po les. Speljal je sunkovito in divje, kakor je bilo menda v njegovi navadi, kar naenkrat pa zagledal pred seboj senco. Počilo je in hitro je zavrl, a je bilo prepozno. »Videl sem grozljiv prizor. Bajde je ležal zmaličen na tleh, takoj je bilo očitno, da je mrtev,« je povedal.

Tožilka verjame izvedencema

Vendar tožilka sledi izvedenskemu mnenju, da je Bajde očitno že ležal, še preden je čezenj zapeljal traktor. Če bi se zgodilo, kot je povedal obtoženi, bi imel Bajde namreč poškodovane tudi noge. Oba izvedenca sta menila, da je najbolj verjetno, da je čezenj zapeljal vzvratno. Sulejmanović se je po dogodku odpeljal, nato pa odšel popivat v Celje, ena od prič je povedala, da je imel pri sebi nenavadno veliko denarja in da je rekel, »da gre na kurbe«, je med drugim poudarila tožilka.

Zagovornica Irena Ferme po drugi strani pričakuje oprostilno sodbo, saj po njenih besedah ni nobenega dokaza, da je šlo za kaj drugega kot nesrečo. Sulejmanović je res storil napako, ko je truplo odvlekel v globel in s tem najbrž storil kaznivo dejanje skrunitve trupla, a naj bi to storil zato, ker je bil v šoku in prestrašen, kaj bo z njim - že večkrat se je namreč znašel v vlogi dežurnega krivca. Res je tudi vzel denar, a je bil prepričan, da mu zaradi opravljenega dela pripada, poleg tega pa je imela njegova žena pri Bajdetu menda spravljenih okoli 2000 evrov.