Zaradi denarja sta mu vzela življenje

Morilcu Marku Markoviču najvišja kazen, 30 let zapora, sostorilcu Kosti Aleksandrovu 27 let.

Objavljeno
15. april 2014 13.20
Posodobljeno
15. april 2014 13.20
iu vatovec
Iztok Umer, Koper
Iztok Umer, Koper

Koper – Trideset let zapora 61-letnemu Marku Markoviču iz Izole in 27 let zapora 32-letnemu Bolgaru Kosti Aleksandrovu z bivališčem v Ankaranu so danes na Okrožnem sodišču v Kopru prisodili za okrutni in zahrbtni umor 57-letnega Oliankija Vatovca iz Čežarjev pri Kopru.

Umor sta obtoženca izvršila 10. marca lani na dvorišču oziroma vhodu v klet stanovanjske hiše žrtve v Čežarjih. Obema je sodišče podaljšalo pripor, v katerem se nahajata od 18. julija lani. Markovič se včerajšnje razglasitve sodbe ni udeležil.

Predsednica petčlanskega senata Orjana Trunkl je v obrazložitvi sodbe povedala, da je šlo je za skrbno načrtovan umor, pri katerem ni bil cilj le dokopati se do Vatovčevega premoženja, temveč najprej likvidacija žrtve in šele zatem plenitev njegovega premoženja. »Gre za dejanje z visoko stopnjo kazenske odgovornosti, ki zahteva visoko kazen,« je začela obrazložitev.

Obtožena sta menda umor načrtovala že dva dni prej, ko sta čakala na prihod Vatovca, ki je ta večer s prijateljem obiskal več gostiln v Pradah in Bertokih. »Če bi si nameravala polastiti zgolj njegovo premoženje, je bil to idealen večer za vlom v hišo. Toda ne, odpeljala sta se in se vrnila čez dva dni. V nedeljo, 10. marca, sta Vatovca ponovno pričakala pred hišo, in ko je prišel domov, sta šla za njim,« je pojasnjevala sodnica.

Vatovec in Markovič sta se poznala, zato ju je najverjetneje povabil na kozarec v klet. Izkoristila sta njegovo nepazljivost, in ko je imel obrnjen hrbet, sta mu začela zadajati usodne udarce s topim predmetom. Desetkrat sta ga udarila po glavi, pri čemer so bili štirje udarci tako siloviti, da so povzročili smrt. Vatovec ni takoj umrl, zato sta ga napadalca zvlekla v notranjost kleti, mu z eno hlačnico delovne obleke zamašila usta, zatem mu je Kosta Aleksandrov s širokim lepilnim trakom zvezal roki na hrbtu. Kasneje so v nacionalnem forenzičnem laboratoriju na traku, s katerim je imela žrtev zvezani roki, odkrili tudi profil DNK Aleksandrova.

Napadalca sta Vatovca pustila v mlaki krvi v kleti in se napotila v stanovanjski del hiše, kjer sta premetala vse prostore. Očitno sta iskala denar, saj med kriminalistično preiskavo po prijavljenem umoru kriminalisti v stanovanju niso našli ne denarja ne bančnih kartic. Napadalca sta v stanovanju pustila sledi obuval.

Za Markoviča so bili usodni odtisi čevljev, ki se jih je skupaj z nekaj oblačili rešil tako, da jih je odvrgel v morje, pričanje Markovičeve partnerke, ki je to potrdila, pričanje domačinov, ki so Markovičev volvo karavan večkrat videli v Čežarjih, telefonski prisluhi in komunikacije prek mobilnih telefonov, ki so jih zaznale in registrirale bazne postaje Telekoma in Tušmobila. Za Aleksandrova pa je bilo najobremenilnejše odkritje njegovega DNK na lepilnem traku.

V sklepnih besedah ponedeljkovega sojenja je okrožna državna tožilka Vanja Chiara Bažec za obtoženca dejala, da sta ju vodila pohlep in sla po denarju. Za Markoviča je tožilka predlagala najvišjo možno kazen, 30 let zapora, za Aleksandrova pa leto manj.

Markovičeva zagovornica Monika Mavsar je predlagala oprostilno sodbo, saj naj bi sodni postopek pustil preveč dvomov. Prav tako je oprostilno sodbo predlagal zagovornik Aleksandrova Bojan Pečnik, ki je močno podvomil o skrbnosti in strokovnosti dela v nacionalnem forenzičnem laboratoriju.