Zabodel babico, za katero naj bi skrbel

Kazalo je, da bo šel David Rovan namesto v zapor na psihiatrijo, a je sodišče naročilo novo izvedensko mnenje.

Objavljeno
07. november 2017 15.54
SLO., LJ., SOJENJE ZOPER OBD. DAVID ROVAN, 7.11.2017, FOTO: DEJAN JAVORNIK
Jure Predanič
Jure Predanič

Ljubljana – David Rovan, 33-letnik iz Logatca, je bil že večkrat obsojen zaradi kaznivih dejanj, zaradi česar so ga poslali tudi v zapor. A so mu nato odložili prestajanje kazen zapora, da bi lahko skrbel za svojo 82-letno babico. Ravno v tem času, 27. maja letos, pa se je Rovan nad babico znesel kar z nožem, z njim pa nato porezal še mater ter nazadnje poskušal ubiti še strica.

Več podrobnosti dogajanja tistega dne je včeraj na sodišču pojasnila tožilka Nikolaja Hožič, ki je predstavila obtožbo. Rovan naj bi tako ob prihodu domov vpil na svojo 82-letno babico, ker mu ni hotela izročiti piva. Sprva jo je potisnil v kot, nato pa jo z nožem z rezilom dolžine18-centimetrov zabodel v ramo in ji prizadejal dvocentimetrsko rano. Nato je z nožem po rami porezal tudi svojo 57-letno mater. Najhuje pa jo je skupil njegov 59-letni stric, ki mu je Rovan grozil, da ga bo ubil, pri tem pa ga je sprva zabodel v levo ramo in ga porezal po nadlahti, nato pa je zamahnil tudi proti njegovemu prsnemu košu. Stric se je na srečo umaknil in nečaka nato prijel za roko, tako da je dejanje ostalo pri poskusu,, saj je izpustil nož. V obtožbi so zapisali, da je obtoženi oškodovancu na rami prizadejal tricentimetrsko rano, na podlahti šestcentimetrsko, na prsnem košu pa dvocentimetrsko rano.

Ko sta na kraj dogodka prispela vrhniška policista, se Rovan še kar ni umiril in jima je grozil, da bo šel po pištolo in ju ustrelil ter nanju naščuval psa. Policista sta uporabila prisilna sredstva in podivjanega Rovana obvladala, od policistov pa je Rovan nato zahteval, naj mu povesta imeni, enemu pa tudi grozil, da se bo lotil njegove družine. S grožnjami je menda nadaljeval tudi na policijski postaji Vrhnika in policistoma dejal, da je bil v zaporu že štirikrat in da tam pozna ljudi, ki ju bodo »zrihtali.« Oziroma da bo to storil kar sam, ko se bo vrnil iz zapora. Zaradi groženj sta se policista po besedah tožilke počutila ogroženo.

Tožilka je že v obtožnici zapisala, da zaradi duševne motnje in intoksikacije z alkoholom in pomirjevali svojega ravnanja ni imel v oblasti in je kazniva dejanja poskus uboja, dve lahki telesni poškodbi in preprečitev uradnega dejanja ali maščevanje uradni osebi storil v stanju neprištevnosti. Tako bi ga namesto obsodbe lahko doletel ukrep obveznega psihiatričnega zdravljenja.

Opletanja z nožem se ne spominja

Rovan je včeraj senatu povedal, da se samega dogajanja, ko naj bi opletal z nožem, »skoraj« ne spominja, je pa precej natančno opisal, kaj se je dogajalo pred tem. »Stara mama mi je rekla, naj grem po jajca, a je bila trgovina zaprta. Zato sem jo poklical in nameraval iti v Tuš,« je povedal Rovan. A od tu naprej je šlo očitno vse po zlu, saj do trgovine ni prišel, temveč se je ustavil v bifeju v Mercatorju, kjer je nato popival s prijateljema. V tistem obdobju je sicer pil prav vsak dan, popil pa je tudi gajbo piva, ob tem pa užival tudi metadon. »Spil sem pivo, dve, tri in tako naprej. Nato tudi stock in spet naprej pivo,« je povedal in dodal, da se je nato z enim od prijateljev odpravil v drug Mercator, kjer so nadaljevali s pitjem. Ko se je naposled le odpravil domov, je bil tako pijan, da ni mogel voziti kolesa, temveč ga je potiskal ob sebi. Spomni se, da je doma začel noreti, ker mu babica ni hotela dati piva, in da je pojedel kar celo »tablo« pomirjeval lexaurin, torej 15 tablet, nato pa se lotil še druge »table.« Spominja se še, da je odšel k mami, ker se ni javila, ko jo je klical, nato pa ničesar do trenutka, ko je slišal stričev glas, naj spusti nož. Videl je, da ima v roki nož in ga izpustil, od strica pa je dobil nekaj udarcev. Nato je prosil, če gre lahko ven na zrak, tam je tudi počakal policiste. Ko sta policista prišla, je priznal, da je res začel noreti, a zanikal, da bi policista spraševal za imeni, češ da imata tega tako ali tako zapisanega na uniformi. Prav tako policistoma ni grozil na policijski postaji. Rovan je povedal, da se z domačimi sicer dobro razume, tudi s stricem, čeprav je v nadaljevanju nato le priznal, da sta z njim že imela konflikte, tudi takšne, zaradi katerih je morala posredovati policija.

Na prostor za priče sta včeraj stopila tudi obtoženčeva mati in stric, ki sta sodišču pred tem že sporočila, da umikata predlog za pregon, enako je storila tudi obtoženčeva stara mati (na sodišče zaradi slabega zdravja ni prišla). Ker gre za kazniva dejanja, ki se preganjajo po uradni dolžnosti, na tožilstvo to sicer nima vpliva, sta pa obe priči izkoristili pravno dobroto, da jima zoper sorodnika ni treba pričati.

Nejasnosti v izvedenskem mnenju

Sodišče je zaslišalo še nekaj prič, med njimi policiste, pa tudi zdravnico iz Zdravstvenega doma Logatec Ano Kermavnar Marinšek, ki je Rovana pregledala dve uri po dogodku. Povedal ji je, da je med deseto dopoldan in dvanajsto uro spil 10 do 12 piv, ob pol enih popoldan sicer pojedel dva sendviča, a spil še dva decilitra žganja, nato pa vzel še metadon in okoli 15-tih zaužil še 15 tablet lexaurina. A sama je ocenila, da je le rahlo vinjen, med pregledom pa je tudi pridno sodeloval.

Po zaslišanju sodne izvedenke Marge Komcur pa se je tožilki postavil dvom v izvedensko mnenje, zaradi česar je zdaj pod vprašajem tudi predlog ukrepa obveznega zdravljenja. Kocmurjeva je v prvem mnenju namreč sprva menila, da je bil obtoženi takrat (le) bistveno zmanjšano prišteven, nato pa na podlagi njegove odvisnosti od psihotropnih snovi in velike količine popitega alkohola sklenila, da je bil neprišteven oziroma da ni bil »popolnoma razumsko prisoten,« četudi se občasno zave, kaj se dogaja.

Tožilka je opozorila tudi, da je izvedenka glede količine alkohola v krvi po pomoti upoštevala napačne podatke (1,83 namesto 1,05 grama alkohola na kilogram krvi oziroma promila), čeprav je izvedenka pojasnila, da zaradi tega končni rezultat ne bi bil nič drugačen. Poleg tega pa po besedah izvedenke učinki lexaurina, ki jih je obtoženi vzel tik pred dogodkom, začnejo delovati šele eno uro ali dve po zaužitju. Zaradi nejasnosti bo sodni senat, ki mu predseduje okrožna sodnica Irena Škulj Gradišar, naročil novo psihiatrično izvedeniško mnenje.