Zavrnil očitke o surovem ravnanju z malo Arino

Danes se je začel sodni postopek proti Mirzanu Jakupiju. Obtoženi krivde ne priznava.

Objavljeno
03. februar 2017 12.09
Mirzan Jakupi
Blaž Račič
Blaž Račič
Kranj − Ob zelo strogih varnostnih ukrepih se je na kranjskem okrožnem sodišču danes začel sodni postopek proti Mirzanu Jakupiju, ki ga obtožnica bremeni surovega ravnanja z dveletno jeseniško deklico, ki je zaradi hudih poškodb umrla lani poleti. Soobtožena Sanda Alibabić se sojenja ni udeležila zaradi zdravstvenih razlogov.

Mirzan Jakupi, 34-letni Albanec iz Makedonije, ki je živel na Jesenicah in je bil zunajzakonski partner soobtožene oziroma očim deklice Arine, je na vprašanje sodnice Milene Turuk, ali priznava krivdo za več očitanih kaznivih dejanj, odgovoril, da krivde ne prizna. Tudi na vprašanje, ali prizna kakšna dejstva iz obtožnice, je odgovoril, da ne ve, da bi storil kaj napačnega. Sodišče je Jakupi še prosil, naj se v zadevo poglobi in pride dejanskemu stanju do dna.

Ker obtoženi ni izkazal interesa za priznanje krivde, kaznovalnega predloga tožilka Tina Lesar ni podala. Kaznivih dejanj je kar veliko, je povedala tožilka, ki tako Jakupiju kot soobtoženi Sandi Alibabić očita povzročitev posebno hude telesne poškodbe, ki je imela za posledico smrt, posebno hude telesne poškodbe, hudo telesno poškodbo, šest lahkih telesnih poškodb in surovo ravnanje. Kazen, ki jo bo predlagala, bo odvisna od postopka, je ob tem dejala tožilka. Za najhujše dejanje je sicer zagrožena zaporna kazen od treh do 15 let, za drugo najhujše od enega leta do deset let zapora. Tožilka je ob tem dodala, da bo predlagana kazen zagotovo visoka. Ker bi lahko obtožena poskušala prevaliti krivdo drug na drugega, pa je za tožilko še prezgodnja napoved o tem, kako bodo obema od obtoženih dokazovali krivdo za konkretna očitana kazniva dejanja.

Obtožena naj bi bila spet noseča


Sanda Alibabić se zaradi zdravstvenih razlogov začetka sojenja ni udeležila, po neuradnih informacijah naj bi bila noseča. Sodnica Milena Turuk je v zvezi s tem dejala, da bo postavila izvedenca medicinske stroke, ki bo proučil upravičenost razlogov za izostanek s sojenja. Kdaj se bo začela glavna obravnava, sodnica Milena Turuk še ni napovedala, pojasnila je le, da mora pred tem opraviti še predobravnavni narok za Sando Alibabić.

Predobravnavni narok za Mirzana Jakupija na kranjskem okrožnem sodišču se je sicer začel ob zelo strogih varnostnih ukrepih. Obtoženega so iz pripora, kjer je od julija lani, v sodno stavbo pripeljali skozi zadnja vrata. Podpredsednica vrhovnega sodišča Nina Betetto novinarjem ni dovolila snemanja obravnave in pojasnila, da zaradi narave kaznivega dejanja in zaradi pravice do družinskega življenja fotografiranja oziroma snemanja ne dovoli. Novinarji so tako v sodno dvorano morali vstopiti brez fotoaparatov, prenosnih računalnikov, mobilnih telefonov in druge podobne elektronske opreme. Predobravnavni narok so spremljali trije pravosodni policisti in še štirje varnostniki zasebne varnostne družbe. Slednji so ves čas obravnave budno opazovali navzoče predstavnike javnosti v sodni dvorani.

Dolgotrajno nasilje  in surovo ravnanje


Kot smo že poročali, je v začetku julija lani slovensko javnost pretresla novica o hudih poškodbah dveletne deklice Arine, ki so jo sprejeli v jeseniški bolnišnici in je po dveh dneh zaradi posledic hudih poškodb umrla v ljubljanskem kliničnem centru. Takrat so v ljubljansko pediatrično bolnišnico namreč s helikopterjem pripeljali deklico zaradi številnih hudih poškodb, ki so kazale na dolgotrajno nasilje in surovo ravnanje. Kot so tedaj sporočili kranjski policisti, je bila deklica v zdravstveno ustanovo sprejeta s številnimi poškodbami, po neuradnih informacijah so na mali Arini med drugimi odkrili sledove ugasnjenih cigaret, sledi udarcev, menda naj bi imela celo polomljene kosti. Po dveh dneh, ko ni več kazala znakov življenja, naj bi njena mati sicer poklicala reševalce z izgovorom, da je padla po stopnicah.

Poškodbe na različnih delih telesa so po ugotovitvah policistov nastale v obdobju nekaj mesecev, ko sta za otroka skrbela obtožena Alibabićeva in njen zunajzakonski partner Jakupi. Sanda Alibabić je sicer mati štirih otrok. Po ločitvi od moža v začetku lanskega leta so starejše tri hčere ostale pri očetu, za najmlajšo naj bi skrbela mati, ki si je tik pred tem našla novega partnerja.