Zadavil ženo in to po telefonu naznanil policiji

Obtoženi Drago Railić na sodišču podrobno opisoval, kako je ženo spoznal, nato z njo živel in na koncu z golimi rokami ubil.

Objavljeno
17. februar 2017 20.43
Slo., Lj., SOJENJE-obd. Railić Drago., 30.1.2017, foto: Dejan Javornik
Aleksander Brudar
Aleksander Brudar
Ljubljana – Drago Railić, ki je 15. oktobra lani zadavil svojo ženo Milko, si je včeraj pred petčlanskim sodnim senatom, ki mu predseduje ljubljanska okrožna sodnica Sinja Božičnik, vzel kar nekaj časa, da je podrobneje razložil, kako je žrtev dejansko spoznal, nato živel z njo in jo na koncu še ubil. Povedal je, da se z ženo več let nista preveč dobro razumela.

Medtem ko je on ves čas delal in domov nosil denar, s katerim so nato zgradili hišo in kupili nekaj zemlje, mu je Milka ves čas nasprotovala in le zapravljala denar. »Ves čas mi je govorila, da sem ji uničil življenje. Od vsega začetka se nisva dobro razumela, med nama so bila nesoglasja, največ zaradi financ,« je med drugim povedal v svojem zagovoru. Po prepričanju tožilstva je Railić tistega dne med šesto in pol sedmo uro popoldne v stanju bistvene zmanjšane prištevnosti v domači hiši na Ižanski cesti oziroma po novem Sulčji vasi ženo najprej s pestjo udaril v predel obraza, in sicer tako močno, da je padla na tla, nato pa jo je zgrabil za vrat in jo dalj časa stiskal, tako da je na koncu umrla. Railić naj bi tako storil kaznivo dejanje uboja. V sami preiskavi se je spominjal, da jo je tako stiskal 15 do 20 minut. Povedal je, da se je pred tem ujezila, da je klical svaka in mu povedal, da se ločujeta, saj naj ne bi želela, da to kdorkoli ve. Poleg tega pa je ob delitvi premoženja, kot še pravi, želela tudi, da bi ji kupil drugo stanovanje.

»Ko mi je psovala mater, mi je padel mrak na oči,« je povedal in dodal, da mu je grozila, da ga bo ubila in vanj začela metati daljinec. »Vstal sem, sem jo udaril in nato se ničesar več ne spomnim. Ko sem prišel k sebi, je bila ona mrtva. Vzel sem telefon, poklical policijo in rekel, da sem zadavil ženo. Prišli so, me vklenili, odpeljali in to je to.«

Del krivde pripisal zdaj pokojni ženi

Railić je tako v svojem zagovoru del krivde za tako nasilno dejanje pripisal tudi ženi, kar pa je razumljivo prizadelo preostale člane družine. »Mama je življenje posvetila nam in družini. Vzgajala nas je, skrbela za nas na vse načine. To je samo njegovo videnje, da ni hotela pomagati,« je Milko na sodišču tako branil njen sin.

Slednji je povedal, da kar ni mogel verjeti, da je oče na predobravnavnem naroku na vsak način želel svojo ženo spraviti v slabo luč. Zaradi očetovih izjav, ki ne kažejo nobenega obžalovanja, so, kot je povedal, doma zelo prizadeti. Zatrdil je, da je bila Milka zelo pozitivna in super ženska, doma pa je morala zaradi moža trpeti psihično nasilje. Ne samo, da jo je tako Drago zmerjal, da je grda, in jo poniževal, ampak se tudi ves čas z besedami, »da tega niti pes ne bi jedel«, znašal nad vsem, kar je žena skuhala.

»Vsiljeval nam je mišljenje, da je vse njegovo, da smo mi 'nikom ništa', da je vse on vložil in naredil,« se je spominjal v preiskavi in nadaljeval, da se je vse skupaj začelo stopnjevati, ko se je mama odločila za ločitev in ko je postala bolj pogumna in se začela postavljati zase. Čeprav se je zdelo, da sta bila oba »kot tempirani bombi«, pa, kot je še povedala priča, mama ni nikoli naredila nič takšnega, da bi si zaslužila tako tragičen konec.

»Zdelo se je, da je bil oče 'gôtov'. Ali je bil nesrečen, ker ga je mama zapustila, ali pa, ker bo izgubil nekaj premoženja?« se je spraševal sin in zavrnil očetove očitke, da je on samo delal, mama pa da je ves čas samo zapravljala. »Verjetno oče pričakuje, da bomo ene čevlje nosili 20 let in jih vsake pet let z lepilom lepili,« je še odgovoril in menil, da se ga je mama bala. Že pred tem so namreč iz očetovih ust letele grožnje, kot denimo, da »jo bo zrezal na koščke, vrgel iz 2. nadstropja in ko bo enkrat počilo, bo šel eden od njiju pod zemljo«. Mama je sinu razlagala, kako se oče ponoči zbuja in da hodi okoli. Ob tem pa se je spraševala, ali gre morda po nož ali pa da jo bo zadavil.