Zadeva Medved Srečko: Oče v pričanju razbremenil sina

Dušan Logar trdi, da je on večinoma skrbel za medvedka ter bil v stikih z inšpektorji in veterinarjem.

Objavljeno
29. maj 2014 14.38
Posodobljeno
30. maj 2014 06.00
Marjana Hanc, Kranj
Marjana Hanc, Kranj

Kranj - Na kranjskem okrajnem sodišču se je včeraj nadaljevala glavna obravnava v zadevi, v kateri tožilstvo Matevžu Logarju iz Podvrha v Poljanski dolini očita nezakonito zadrževanje rjavega medveda, v javnosti znanega kot medvedka Srečka.

Kot priči sta včeraj nastopila Matevžev oče Dušan Logar ter Zlatko Golob, veterinar in lastnik zavetišča za divje živali z Mute na Koroškem. Dušan Logar je pojasnil, da se je medvedek nekega jutra pojavil pri pasji uti na njihovi domačiji, in ker niso vedeli, kaj storiti, oziroma so sklepali, da bi utegnila biti kje tudi medvedka, so ga najprej pustili pri miru.

»Čez nekaj dni smo mu dali jesti in jaz sem poklical po telefonu Goloba. Bil je v tujini in njegova žena mi je svetovala, naj se medvedku čim manj približujemo, čez dva dni pa sem Golobu po telefonu dejal, naj pride po žival. Izgovoril se je, da potrebuje dovoljenje, že naslednji dan pa je prišel inšpektor, ki je hotel, da se medvedka evtanazira ...« je začel svojo različico zgodbe in v nadaljevanju s pričanjem močno razbremenil sina.

Matevž navidezno »glavni«

V javnosti je veljalo, da je Matevž »glavni« (o Matevžu smo pisali kot krušnem očetu medvedka), a to je bilo navidezno, saj če bi bil denarno kaznovan, mu ne bi mogli nič vzeti, ker ni zaposlen, jaz pa sem kmetovalec in imam finančna sredstva, je razložil starejši Logar. Na priporočilo Matevževega zagovornika Dušana Csipöja, pa priča ni opisala, kako je domačim zavrela kri med nadzorom inšpektorja Simona Pleška, zaradi česar bosta morala 8. julija oba, oče in sin, sesti na zatožno klop kranjskega okrožnega sodišča.

»Medvedek je bil svoboden, prosto se je gibal, nihče ga ni nikamor zapiral, bil je tudi pri sosedih v bazenu. V resnici ni bil od nikogar. Spal je pri domači psički, le jesti smo mu dajali, mleko je pil tudi pri kravi,« je poudaril Dušan Logar in dodal, da je bilo ob prvem obisku Goloba, ki je prišel v spremstvu inšpektorice, odločeno, da medvedek ostane na domačiji en mesec, vendar naj Logarjevi poskrbijo za ustrezne bivalne razmere. »Od Goloba sem prejel brošuro, kako medved živi in se prehranjuje, toda to me ni zanimalo. Vedel sem, da ga ne bomo mogli obdržati, in zato sem se strinjal, da bi ga oddali v Kotervo na Hrvaškem, kjer nameščajo osirotele medvedke.«

Kdo odloča pri Logarjevih

Na vprašanje zagovornika Csipöja, kdo odloča pri Logarjevih, je Dušan dejal, da najprej žena, potem pa on. »Žena je bila huda, ker je potacal vse rože okoli hiše, in ona je zahtevala, da ga damo proč.« »In zakaj ga niste dali proč, če je pa žena glavna?« je zanimalo sodnico Živo Zaplotnik. »Saj zato pa sem telefonaril Golobu. In ubogal sem ženo, kolikor sem mogel!« se je diplomatsko izvil.

Priča Zlatko Golob je potrdil, da je ob prvem obisku skupaj z inšpektorico verjel Logarjevim, da si iskreno želijo urediti razmere za medvedka, in zato je Dušanu tudi podaril knjigo o slovenskih medvedih v ujetništvu, v kateri so navedeni minimalni pogoji za bivanje, ki jih predpisuje Agencija RS za okolje. Na tem obisku je bil medvedku vzet vzorec dlake in sline in na podlagi tega je bilo ugotovljeno, da izvira iz Kočevja. Medved je bil neprimerno hranjen, kazal je deviantno obnašanje, v zavetišču smo poskrbeli zanj, je zagotovil Golob in pripomnil, da je rjavi medved velika zver in ne cirkuška žival, da bi potreboval 250 kvadratnih metrov velik prostor, ograjen z električnim pastirjem, bazen z vodo, plezalo, naravno steljo in brlog, kamor bi se umaknil.

Ker sta si bili pričanji Dušana Logarja in Zlatka Goloba večkrat nasprotni, ju je sodnica soočila, ko pa je Matevž vzkliknil, da je resnica samo ena, mu je oče zavpil: »Ti bodi pa tiho!«

Sojenje se bo nadaljevalo 10. julija.