Zadeva Niš: Tudi Milevoj ne priznava krivde

Očitke sta že zavrnila nekdanji prvi mož Mercatorja Zoran Janković in nekdanji član uprave Mercatorja Stanislav Brodnjak.

Objavljeno
14. julij 2015 13.56
Zoran Janković pred skupščino Mercatorja
I. R., kronika, STA
I. R., kronika, STA

Ljubljana − Potem ko sta nekdanji prvi mož Mercatorja Zoran Janković in nekdanji član uprave Mercatorja Stanislav Brodnjak že sredi junija zavrnila krivdo v zadevi Niš, je enako danes storil zastopnik ciprskega podjetja Facim Boris Milevoj.

Glavna obravnava se bo tako začela po sodnih počitnicah, 25. avgusta.

Obtožnica Milevoju očita vpletenost v nakup zemljišča, s katerim so obtoženi domnevno pridobili protipravno premoženjsko korist v višini 100.000 evrov.

V obdobju, ko je Janković prvič kandidiral za ljubljanskega župana, so revizorji opozorili, da je ciprsko podjetje Facim, ki ga je zastopal Milevoj, pri nakupu zemljišč za Mercatorjev center v Nišu menda neupravičeno porabilo 20.000 evrov za stroške ter še 80.000 evrov za pridobitev gradbenega dovoljenja.

Milevoj na današnjem predobravnavnem naroku krivde ni priznal. Tožilec je vztrajal pri dokaznih predlogih, kot so navedeni v obtožnici, in pri dodatno predloženih dokazih.

Obramba se medtem ne strinja z izločitvijo nekdanjega podpredsednika uprave Mercatorja Mitje Marinška iz postopka. Kot je dejal Milevojev zagovornik Emil Zakonjšek, Marinšek namreč ni trajno nesposoben za obravnavo. Po njegovih besedah bi bilo treba s postopkom proti preostalim soobdolženim počakati, dokler Marinšek ne bi bil sposoben za obravnavo ali pa bi bil postopek proti njemu ustavljen.

Enak argument je junija na predobravnavnem naroku sicer podal tudi Jankovićev zagovornik Janez Koščak, saj da iz izvedenskega mnenja ne izhaja, da bi bil Marinšek trajno nesposoben za udeležbo na sojenju.

Z drugimi dokaznimi predlogi tožilstva se je Milevojeva obramba strinjala, dodatno pa je Zakonjšek danes predlagal, da sodišče od stečajnega upravitelja Dušana Marina zahteva dobavo dokumentov v zvezi z nepremičninskim projektom, v katerega naj bi bil vpleten Milevoj, po potrebi pa stečajnega upravitelja tudi zasliši.