Zadeva Patria: sodba gre s sodišča najverjetneje v ponedeljek

Ljubljansko okrajno sodišče bo nato sodbo tudi vročilo strankam v postopku.

Objavljeno
24. april 2014 10.55
Posodobljeno
24. april 2014 10.55
patria
Ba. P., Delo.si; STA
Ba. P., Delo.si; STA
Ljubljana − Na ljubljanskem višjem sodišču »s precejšnjo gotovostjo« zagotavljajo, da bodo sodni spis z odločitvijo v zadevi Patria na Okrajno sodišče v Ljubljani odpravili v ponedeljek. To je za STA sporočil direktor Višjega sodišča v Ljubljani Janez Grden. Ljubljansko okrajno sodišče bo nato sodbo tudi vročilo strankam v postopku.

Zakon o kazenskem postopku predvideva, da drugostopenjsko sodišče odločbo pošlje sodišču, ki je na prvi stopnji izreklo sodbo, v tem primeru ljubljanskem okrajnemu sodišču.

Na prvostopenjsko obsodilno sodbo v zadevi Patria so se pritožili vsi trije obsojeni, predsednik SDS in nekdanji premier Janez Janša, brigadir Tone Krkovič in prokurist Rotisa Ivan Črnkovič.

Prvi je bil 5. junija lani zaradi obtožb o kaznivih dejanjih, povezanih z dajanjem ali sprejemanjem daril za nezakonito posredovanje v postopku izbora in nakupa finskih osemkolesnih oklepnikov, obsojen na dve leti zapora, Krkovič in Črnkovič pa na 22 mesecev. Vsi trije sodni postopek že od samega začetka označujejo za politični konstrukt in zatrjujejo, da so nedolžni ter da proti njim ni nobenih dokazov.

Zato so višjemu sodišču predlagali, naj jih oprosti, medtem ko tožilstvo predlaga potrditev sodbe. Okrajno sodišče je namreč v izreku sodbe popolnoma upoštevalo predlog tožilstva.