Zadeva Zbiljski gaj zastarala

Obtožbe zoper Andreja Rezarja je tožilstvo umaknilo že pred dnevi.

Objavljeno
13. december 2012 10.15
J. M., kronika, Ba. P., Delo.si
J. M., kronika, Ba. P., Delo.si
Ljubljana - Sojenje v zadevi Zbiljski gaj bi se danes moralo vrniti v presojo ljubljanskega okrožnega sodišča. Višje sodišče v Ljubljani je novembra razveljavilo sodbo sodišča, ki je v zadevi Zbiljski gaj ustanovitelja podjetja IMS Mebles Andreja Rezarja in Zdenko Škodlar spoznalo za kriva oškodovanja upnikov in ju obsodilo na pogojne zaporne kazni.

Ljubljansko okrožno sodišče je Rezarju prisodilo dve leti pogojne kazni s štiriletno poskusno dobo, Škodlarjevi pa leto dni pogojne kazni s poskusno dobo dveh let.

Senat ljubljanskega višjega sodišča je odločil, da okrožno sodišče pri razsojanju ni ugotavljalo dejanskega stanja poplačila upnikov in njihovega oškodovanja, saj so nekateri upniki, ki so bili favorizirani, povrnili sredstva, s katerimi se je pozneje poplačalo oškodovane upnike.

Velik del očitanih kaznivih dejanj je sicer zastaral že v teku prvega sojenja, saj je od poplačila nekaterih upnikov minilo več kot deset let.

Obtožbe zoper Andreja Rezarja je tožilstvo umaknilo že pred dnevi, očitana kazniva dejanja Zdenki Škodlar, ki je zaradi slabega zdravja danes ni bilo na obravnavo, pa zastarajo 27. decembra.

Zagovornik Škodlarjeve, Milan Krstič, je po koncu današnjega naroka v izjavi novinarjem poudaril, da v omenjeni zadevi ni bilo storjenega kaznivega dejanja, zato bi moral tožilec že med prvim sojenjem umakniti obtožbo.

Po njegovem mnenju je bila edina težava projekta Zbiljski gaj v tem, da podjetja, ki so izvajala projekt, niso bila sposobna plačati obresti banki, vse drugo bi bilo lahko speljano. Zadeva sicer zastara čez dva tedna, Krstič pa je prepričan, da zaradi tega »ne bo nobene tragedije in škode«.

Poudaril je, da dejanski oškodovanci niso tisti, o katerih se piše, temveč tisti, ki so izvajali dela, vendar pa so zaradi stečajne zakonodaje ostali brez plačila.

Krstič je še ocenil, da je bil današnji narok najverjetneje zadnji pred zastaranjem celotne zadeve.