Zahteva milijone Boštjana Nachbarja

Košarkar in nekdanji družinski prijatelj in zastopnik Dušan Laznik se tožita že osem let.

Objavljeno
16. junij 2015 18.25
Boštjan Nachbar in Natyazhko Kyril na tekmi EP Slovenija proti Ukrajini,Ljubljana Slovenija 21.09.2013
Mateja Celin
Mateja Celin

Slovenj Gradec – Družba Mentis in njen direktor Dušan Laznik spet tožita Boštjana Nachbarja, tokrat za 2,24 milijona evrov. Odškodnino Mentis zahteva od Nachbarja zaradi neizpolnjevanja pogodbe o zastopstvu, ki naj bi jo Laznik leta 1997 sklenil z Nachbarjevim očetom.

V sodnem sporu, ki se vleče že osem let, direktor družbe Mentis Dušan Laznik očita Boštjanu Nachbarju, da ni izpolnil pogodbe o zastopstvu, za katero trdi, da sta jo sklenila z Nachbarjevim očetom Vladom, ko je bil ta v finančni stiski in mu je grozil rubež hiše.

Laznik je takrat poplačal Nachbarjeve dolgove in mu izplačal še tri milijone tolarjev, v zameno pa naj bi Mentis deset let zastopal Boštjana, ki je bil takrat še vzhajajoča košarkarska zvezda, pri sklepanju pogodb s klubi in sponzorji ter dobival še 30 odstotkov njegovega morebitnega zaslužka. Tega so se vpleteni tudi držali do leta 2002 in Nachbarjevega odhoda v ZDA. Takrat sta Nachbarja namreč ugotovila, da sta Lazniku izplačala že 189.000 dolarjev, kar je po njunem izračunu več kot trikratnik zneska, šlo naj bi za 60.000 dolarjev, ki ga je oče leta 1997 prejel od Laznika. Ta pa trdi, da je imel z zastopanjem Boštjana bistveno večje stroške, da pa je računal, da se mu bo vložek povrnil, ko bo košarkar uspel.

Vrhovno sodišče postopek vrnilo na prvo stopnjo

Mentis je že leta 2007 s tožbo na okrožnem sodišču zahteval od Nachbarja 1,2 milijona dolarjev, po številnih preobratih, pritožbah in nasprotnih tožbah pa je okrožno sodišče leta 2012 tožbeni zahtevek Mentisa v celoti zavrnilo. Po pritožbi na višje sodišče, ki je bila zavrnjena, je Mentis uporabil izredno pravno sredstvo in na vrhovno sodišče vložil predlog za revizijo, postopek pa so nato vrnili na prvo stopnjo.

Boštjan Nachbar se včerajšnjega poravnalnega naroka ni udeležil, njegovi zastopnici iz odvetniške pisarne Senica pa v njegovi odsotnosti nista sklenili nobenega dogovora z Mentisom, zato so poravnalni narok prekinili in preložili. Kot je povedala sodnica Sonja Tovšak, se želita obe strani poskušati dogovoriti zunaj sodišča.

Če jima to ne bo uspelo, imata še eno možnost poravnave 14. julija, ko naj bi na sodišče prišel tudi Boštjan Nachbar. Če tudi takrat ne bo dogovora, pa se bo takoj začela glavna obravnava, s katero bi se lahko, po mnenju Tovšakove, zadeva tudi zaključila. Po naših podatkih naj bi znesek, ki ga terja Mentis, ob upoštevanju obresti znašal več kot štiri milijone evrov.