Zanika, da je pri ropu draguljarne Malalan sodeloval kot voznik

Domnevni ropar in član zloglasne tolpe Pink panter Petar Škoro na sodišču krivde ni priznal.

Objavljeno
17. februar 2017 16.40
začetek sojenja - Škoro Petrar. Ljubljana,17.2.2017, foto: Marko Feist
Jure Predanič
Jure Predanič

Ljubljana - Čeprav je bil v zameno za dve leti zapora pripravljen priznati sodelovanje v ropu draguljarne Malalan, pa Petar Škoro krivde nato ni priznal. Tožilstvo mu je bilo namreč pripravljeno ponuditi tri leta in pol zapora, kar je bilo zanj odločno preveč, zato ponudbe ni sprejel, saj »ne more priznati nekaj, česar ni storil«.

Lanskega februarja je Ljubljano pretresel rop, kakršnih prebivalci niso vajeni, saj so sredi dneva v Stari Ljubljani odjeknili streli. Oboroženi roparji so vstopili v draguljarno Malalan na Mestnem trgu in začeli jemati drage ure. Potem ko so pobegnili po Ključavničarski ulici do nabrežja Ljubljanice, se je eden od zaposlenih pognal za njimi. Na Cankarjevem nabrežju jih je dohitel, eden od roparjev je večkrat ustrelil proti njemu in ga zadel v dimlje. Roparji so nato zbežali proti Prulam.

Včeraj je na zatožno klop ljubljanskega okrožnega sodišča sedel eden od domnevnih roparjev, ki naj bi pri kaznivem dejanju sodeloval kot voznik. »Naj vas naslavljam kot Petar Škoro ali Srđan Pajović?« je obtoženega, o katerem srbski mediji pišejo, da je član zloglasne balkanske kriminalne tolpe Pink panter (Rožnati panter), vprašal sodnik Zvjezdan Radonjić. Obtoženi se namreč predstavlja z obema imenoma, čeprav je bil v preteklosti po potrebi tudi Tomislav Matija Jandel, Darko Valenčić ali Predrag Milojević, vsakemu aliasu pa pripada tudi drug rojstni datum. »Sem Petar Škoro,« je odvrnil obtoženi, ki je na nadaljnje vprašanje sodnika potrdil, da krivde v tem postopku ne namerava priznati. Tudi ta možnost je bila namreč odprta, je bilo razumeti, sodeč po dogajanju na hodniku sodne palače, kjer je zagovornik Zoran Korenčan za svojega klienta pri tožilki Tanji Ahčan poskušal izpogajati dveletno zaporno kazen. Vendar tožilstvo ni hotelo privoliti v manj kot tri leta in pol zapora, zato je Škoro protestiral, češ da ne more priznati nekaj, česar ni storil. Korenčan je na vprašanje, zakaj bi njegov klient torej priznal v zameno za dve leti zapora, še pojasnjeval, da hoče Škoro čim prej končati to zadevo, čeprav sploh ni kriv.

Prijet na belorusko-poljski meji

Preiskovalci so do obtoženega sicer prišli potem, ko so jih nemški varnostni organi marca lani obvestili, da so na podlagi evropskega pripornega naloga pri tranzitu iz Belorusije na Poljsko Poljaki prijeli osebo z imenom Petar Škoro in jo izročili Nemcem, ki so osumljenca iskali zaradi drugega kaznivega dejanja (tega je bil sicer kasneje oproščen, je včeraj poudaril). Potem ko so slovenski forenziki od nemških kolegov prejeli prstne odtise in DNK, so ugotovili, da gre za osebo, ki jo zaradi ropa išče tudi slovenska policija - Srđana Pajovića, rojenega 18. junija 1974. Škoro, ki sicer trdi, da je rojen 19. marca 1976, in Pajović, ki ga je iskala slovenska policija, sta torej ista oseba, je bilo jasno. Lanskega septembra so ga nemški organi izročili našim in od takrat je v priporu.

Tožilstvo Škoru očita, da je v noči na 3. februar lani v Kopru ukradel avtomobil toyota rav4 in nato v Ljubljano odpeljal tri roparje - dva neznanca in še enega člana tolpe Rožnati panter oziroma celo enega od njenih šefov, 42-letnega Ivana Milovanovića (predstavlja se tudi kot Ivan Milanović, Samo Kolarič, Obradin Nikolić ali Ivan Miroslav Marković). Roparji so okrog pol dvanajste vstopili v draguljarno, in sicer je eden od neznancev preoblečen v žensko pozvonil na zvonec v predprostoru. Ko mu je zaposlena odprla, je vstopil še Milovanović in med glavna vrata položil leseno desko, za njim pa je pritekel še tretji. Trojica je vstopila v notranjost prodajalne ur, kjer je med avtomatska vrata Milovanović podstavil dežnik, da bi preprečil zapiranje, nato pa sta s pajdašem začela s kladivom in macolo razbijati vitrine. Iz njih so skupaj vzeli 78 ur višjega cenovnega razreda v skupni vrednosti kar 448.962 evrov, in sicer 9 ur Ademars Piguet, 7 ur Bentley, 23 ur Breitling, 11 ur IWC, 10 ur Rolex, 4 ure Tudor in 14 ur Zenith, pri tem pa je eden v prodajalko, ki je hotela zbežati iz prodajalne, uperil pištolo in ji to preprečil.

Uslužbencu medalja
za hrabrost

Roparji so zbežali, zaradi dogajanja, ki je sledilo, pa je eden od uslužbencev v draguljarni kasneje prejel policijsko medaljo za hrabrost. Matej Zupan je namreč roparjem sledil v Ključavničarsko ulico, kjer so imeli parkirana kolesa (vsaj enega od njih so prav tako ukradli). »Ko se je začel približevati počasnejšemu, je ta proti njemu sprožil strel, vendar Zupana to ni odvrnilo od nadaljnjega lovljenja, zato ga je čez nekaj časa tudi zagrabil. »Ko ga je poskušal zadržati, je storilec trikrat streljal nanj in ga ranil. Popustile so mu moči, ropar je pobegnil. Trenutek za tem je do ranjenega v mlaki krvi pritekel policist,« so med podelitvijo medalj za hrabrost povedali o njegovem dejanju. Roparje je sodeč po obtožnici v bližini v avtomobilu že čakal Škoro, ki je svoje pajdaše odpeljal do Vodic, nato pa avtomobil pustil na parkirišču v bližini pokopališča. A Škoro naj bi usodno napako storil, ker so forenziki v avtomobilu našli njegovo biološko sled, medtem ko so Milovanovićevo biološko sled našli na odvrženem kladivu.

Po vložitvi obtožbe je postala znana tudi identiteta enega od dveh sostorilcev, in sicer naj bi šlo za Djordja Vostinića. O njem smo pisali že oktobra lani, ko je priznal, da je skupaj z Vladimirjem Nilovićem 30. maja oropal drugo zlatarno - Zlatarno Celje na Nazorjevi v Ljubljani in odnesel za 2172 evrov plena, ter s tožilstvom podpisal sporazum za leto in deset mesecev zapora.

Sojenje se nadaljuje v začetku marca.