Zanika, da bi napadel inšpektorja, ki je pri njem iskal medveda

Tožilstvo umaknilo obtožnico zoper Matevža Logarja o nezakonitem ravnanju z zaščiteno živaljo.

Objavljeno
08. julij 2014 15.39
Posodobljeno
08. julij 2014 21.00
Marjana Hanc, Kranj
Marjana Hanc, Kranj

Kranj – »Na kranjskem sodišču bi lahko že imela svojo sobo, tolikokrat sva bila tukaj zaradi obtožb na račun medveda, ki ga ni več, in z njim povezanih zadev,« sta danes pred vrati sodne dvorane dejala Dušan in Matevž Logar iz Podvrha v Poljanski dolini.

Na današnjem predobravnavnem naroku napada na inšpektorja nista priznala, medtem pa je tožilstvo zaradi pomanjkanja dokazov umaknilo obtožnico proti Matevžu, da je nezakonito vzel medvedka iz narave.

Zgodba o medvedku Srečku, ki je bival na kmetiji Pr' Jelovčan pod Starim vrhom, je v medije najprej zašla po zaslugi skopega policijskega sporočila, da je 26-letni domačin 20. aprila 2011 napadel inšpektorja za okolje in prostor pri opravljanju inšpekcijskega nadzora pri družini, ki ima doma medvedjega mladiča.

Zdaj 29-letni Matevž Logar s končano poklicno šolo za avtomehanika je včeraj okrožni sodnici Andreji Ravnikar pojasnil, da je brezposeln, da se preživlja s priložnostnimi deli, tako da zasluži za hrano in pijačo, to je približno deset evrov na dan, ter še da je brez premoženja in da ima s partnerko dva otroka.

Zaradi povzročitve poškodb je bil lani pravnomočno kaznovan, poleg tega je v kazenskem postopku zaradi nedovoljene posesti orožja. Matevžev oče, 65-letni Dušan, ki dela na kmetiji, pa doslej ni bil kaznovan in ni v drugem kazenskem postopku.

Tožilka Helga Dobrin je v obtožnici navedla, da je inšpektor Simon Pleško 20. aprila 2011 okoli 14. ure izvedel inšpekcijski nadzor in da je takrat navzočim dejal, da bodo morali zato, ker so medveda odvzeli iz narave, plačati kazen. Dušan Logar je inšpektorju takoj nato zagrozil, da ga bo razkosal, Matevž Logar pa je inšpektorja udaril po obrazu, je navedla tožilka.

V zameno za priznanje kaznivega dejanja je tožilka Dušanu ponudila pogojno kazen deset mesecev zapora s triletno preizkusno dobo, Matevžu pa enoletni zapor.

Ker Logarjeva kaznivega dejanja nista priznala (za preprečitev uradnega dejanja ali maščevanja uradni osebi po tretjem in četrtem odstavku 299. člena je predviden zapor od enega do petih let), bodo na naroku po sodnih počitnicah neposredno zaslišali inšpektorja Pleška, zagovornik obtoženih Dušan Csipö pa je predlagal zaslišanje Antonije Logar in izvedenca Mirana Remsa ter tudi vpogled v spis okrajnega sodišča, v katerem so zapisana zaslišanja v zvezi medvedom.

Drugi obtožni predlog umaknjen

V četrtek, 10. julija, bi se morala na Okrajnem sodišču v Kranju nadaljevati glavna obravnava proti Matevžu Logarju, ker je nezakonito vzel medvedjega mladiča iz narave. »Obravnava je preklicana, ker je državna tožilka obtožni predlog umaknila. Po izvedenem dokaznem postopku se je pokazalo, da v ravnanju obdolženca niso podani vsi zakonski znaki očitanega kaznivega dejanja,« je danes za Delo pojasnila vodja tožilstva v Kranju Irena Kuzma.