Zanikajo krivdo za okvaro sedežnice

Šestnajst poškodovanih pri padcu s sedežnice pred petimi leti.

Objavljeno
29. januar 2015 20.54
regent pohorje
Robert Galun, Maribor
Robert Galun, Maribor
Maribor – Četverica, ki ji je tožilstvo naprtilo odgovornost za nesrečo na sedežnici Stolp, se ni pokesala. Izidor Pisnik, Miroljub Kerep, Franc Dereani in Jožef Gobec v zameno za priznanje krivde niso privolili v deset mesecev pogojne zaporne kazni s preizkusno dobo dveh let.

Vlečnica se je pokvarila 13. februarja 2010, a domnevna malomarnost pri vzdrževalnih delih po mnenju višje državne tožilke Januše Kušar Rotman sega v september 2006. Vodja kontrole v podjetju Gopla, 45-letni Kerep, in vodja projekta v tem podjetju, 67-letni Dereani, sta menda opustila nadzorstvo nad delom podrejenih delavcev, ki so menjavali ležaje na osi povratnega kolesa dvosedežnice, Kerep pa povrhu vsega še kontrolo kakovosti oziroma pravilnosti opravljenih del.

Direktor Gople je bil v tistem času danes 72-letni Gobec in tožilka mu je naprtila, da ni poskrbel za ustrezno organizacijo dela in zadosten nadzor nad delom posameznih delavcev. Ti so ležaj povratnega kolesa zamenjali brez nadzora in tudi brez končnega nadzora kakovosti in zaradi tega nihče od nadrejenih ni opazil zamenjanih zgornje in spodnje prirobnice, trdi tožilka.

Četrtemu obdolžencu Izidorju Pisniku je Kušar Rotmanova v obtožnem predlogu naprtila, da med montažo povratnega kolesa na zgornji postaji sedežnice Stolp ni poskrbel za namestitev bronastega distančnika na vrhu osi. Pisnik je bil leta 2006 vodja vzdrževanja v Smučarskem klubu Branik Izidorju Pisniku, kasneje pa se je zaposlil v zdaj že propadlem Športnem centru Pohorje.

Omenjeni napaki sta prispevali k obrabi elementov na osi in posledično snetju povratnega kolesa. Usodne sobote okrog devete ure je jeklenica močno zanihala in smučarji so zgrmeli v globok sneg. Petnajst jih je staknilo lažje poškodbe, eden pa hudo, saj si je zlomil prsno vretence.