Zanikala, da bi vzela tudi evro, ki jima ni pripadal

Tožilstvo konjiškima gasilcema očita, da sta si razdelila dobrih 11.000 evrov društvenega denarja.

Objavljeno
14. maj 2015 18.49
Špela Kuralt, Slovenske Konjice
Špela Kuralt, Slovenske Konjice
Slovenske Konjice – Poveljnik PGD Slovenske Konjice Ernest Hlastec in nekdanji predsednik PGD Andrej Tomažič sta sedla na zatožno klop Okrajnega sodišča v Slovenskih Konjicah. Tožilstvo jima očita, da sta si protipravno prilastila društveni denar, ki so ga dobili za varovanje pri obnovi avtocestnih predorov. Obtožena vse zanikata.

Zgodba je povezana z utajo davka v konjiškem društvu, Durs jim je naračunal 20.000 evrov, kar so gasilci takoj po Dursovi zahtevi poravnali. Vendarle pa se je menda nekaj denarja pri tem izgubilo. V društvu so se zavedali, da delo varovanja, ki so ga opravili gasilci, ne bodo mogli plačati prek društvenega računa, saj to ni dovoljeno. Tako so v društvu del denarja, v dveh letih naj bi šlo bo ugotovitvah tožilstva za skupaj dobrih 76.000 evrov, po fiktivnih računih nakazali podjetjema Lesko in Piramida v lasti Mateja in Dušana Kebliča. Kot je ugotovil tudi Durs, sta Kebliča z računov svojih podjetij dvignila gotovino in jo dala gasilcem, ki so si jo razdelili, pri tem pa pozabili plačati davek. Tožilka Katja Leban v obtožnem predlogu trdi, da je ostalo še 11.020 evrov, ki sta si jih razdelila Hlastec in Tomažič, s tem pa sta oškodovala društvo.

Davek dvakrat plačan?

Hlastec in Tomažič sta se na prvi obravnavi ta teden zagovarjala, odgovarjala pa sta le na vprašanja svojih odvetnikov. Oba sta zatrdila, da si nista prilastila niti evra, da je bilo vse transparentno. Hlastec je dejal, da sta Kebličema vedno prinesla natančen znesek in da nikoli ni bilo presežka, ki bi si ga s Tomažičem delila, da pa so tam kar dobro zaslužili, zaradi česar je tudi društvo bolje opremljeno. Dodal je še, da so imeli s Kebličema dogovor, po katerem naj bi Kebliča plačala vse davščine.

Podobno je pričal tudi nekdanji predsednik PGD Tomažič, ki je poudaril, da je delal skladno z zakonom v dobro društva in da se ni okoristil. Za takšen sporen način plačevanja gasilcev so se odločili, ker je bilo opravljeno delo veliko: »Vem, da društvo gasilca ne more plačati, so si pa zaslužili.« Tomažič je sprva Dursu prikrival, kaj se je v društvu počelo, a policiji je kasneje vse priznal. Je pa dodal, da meni, da je društvo po krivici moralo plačati 20.000 evrov davka, saj sta davščine plačali že podjetji Lesko in Piramida.

To poskuša dokazati tudi njegov odvetnik Primož Poklič, ki je med drugim opozoril, da vsebina obtožnega predloga sploh ni skladna z drugimi dokumenti. Izdelati je dal tudi strokovno mnenje, iz katerega naj bi izhajalo, da je možno, da so bile vsaj nekatere davščine kar dvakrat plačane, zagotovo pa naj ne bi po plačilu vseh davščin ostalo na računu Piramide in Leska 11.000 evrov, kar pomeni, da si jih Hlastec in Tomažič ne bi mogla razdeliti. Tožilka je nasprotovala, da bi to mnenje obravnavali posebej, saj ne gre za mnenje sodnega izvedenca.

Sojenje se bo nadaljevalo junija, napoveduje pa se precej prič. Poleg Kebličev, ki sta bila v tem primeru obtožena pomoči pri kaznivem dejanju in sta bila obsojena na pogojno kazen, je bil predlog obrambe, da bi zaslišali vse gasilce, ki so dobili denar. Teh je okoli 40.