Zapornik pričakuje denarni obliž

Stephen Casiraghi bo državo morda zaprosil za »plačilo stroškov prevoza«.

Objavljeno
02. april 2013 17.14
Mitja Felc, kronika
Mitja Felc, kronika

Ljubljana – Zapornik Stephen Casiraghi niti do ponovnega pravdnega naroka ni zbral 70 evrov za prevoz iz zapora na Dobu do sodišča, kjer bi ga sodnica rada zaslišala glede okoliščin poškodb, ki sta mu jih po njegovem prepričanju s pretirano uporabo sile zadala paznika ljubljanskega zapora.

Zgodba sega v december 2004, ko je eden najbolj zloglasnih slovenskih zapornikov Stephen Casiraghi iz prostora za rekreacijo v zaporu na Povšetovi v Ljubljani skozi okno vpil in pljuval na sojetnike, ki so se sprehajali po dvorišču. Na pozive paznikov, naj preneha, se je požvižgal. Še več, ko je proti njemu stopil takratni vodja priporov Marko Ramljak, je Casiraghi zagrabil stol in nakazal, da ga bo napadel. Ramljak ni okleval, v strahu za lastno varnost je prijel gumijevko, podal mu jo je sodelavec Tode Šebez, in ga z udarci po nogah obvladal.

Razjasnjevanje okoliščin dogodka se je preselilo na kazenski oddelek ljubljanskega okrožnega sodišča. Casiraghi je že tako bogati kazenski evidenci pripisal še napad na paznika in si prislužil dodatno leto in dva meseca bivanja za rešetkami. »Jebemti mater, banda ušiva!« so bile besede, podprte s pljuvanjem proti senatu, s katerimi je Casiraghi odzval na odločitev sodišča, ki ga je obsodilo, čeprav ga je poskušal prepričati, da nasilju, če se le da, obrne hrbet. Odločitev prvostopenjskega sodišča je lanskega februarja potrdilo višje sodišče, konec januarja letos pa so njegovo usodo dokončno zapečatili vrhovni sodniki, kamor se je obtoženi obrnil z zahtevo za varstvo zakonitosti.

A se sodni boj kljub temu nadaljuje, saj je Casiraghi zoper Ramljaka in Šebeza vložil odškodninsko tožbo, saj je prepričan, da je bil žrtev njunega nasilnega ravnanja. Pričakuje, da mu bo sodišče prisodilo zahtevanih deset tisočakov, čeprav je zdaj že pravnomočno dokazano, da je on tisti, ki je napadel paznika.

Ni upošteval navodil

Kot že rečeno, se okrajna sodnica Martina Hren spoprijema s težavo pri zaslišanju tožnika, saj mora v pravdnem postopku na vsak način slišati njegovo plat zgodbe, iz zapora na Dobu, kjer prestaja večletno zaporno kazen, pa ga ne bodo pripeljali, če ne bo plačal stroškov prevoza in spremstva pravosodnih policistov. »Tožnik denarja za plačilo prevoza in potrebno spremstvo nima, zato sem mu svetoval, naj zaprosi za izredno socialno pomoč,« je pojasnil njegov pooblaščenec Tomaž Toldi.

Sta pa skoraj devet let po incidentu svoje povedala Ramljak in Šebez. Prvi je pojasnil, da Casiraghi ni upošteval ustnih navodil, naj kršitve preneha, ko pa je videl, da se mu paznik približuje, je zagrabil stol, ga dvignil nad glavo in nakazal, da ga bo napadel.

»V obrambi sem ga z gumijevko udarjal po nogah, z drugo roko pa držal stol. Ves čas se je aktivno upiral, dokler niso na pomoč prišli kolegi,« se Ramljak le še bežno spominja dogodka tistega decembrskega dne. Pri tem je zatrdil, da niti en udarec ni bil usmerjen v vitalne dele, in zanikal Casiraghijeve navedbe, da je po njem padalo, ko je nemočen ležal na tleh. Ramljakov pooblaščenec, odvetnik Aleš Pavlin, je pri tem sodišče seznanil, da je izvedenec v kazenskem postopku ocenil, da je večja verjetnost, da je zapornik poškodbe dobil v stoječem položaju.

Šebez, ki je zdaj že v pokoju, je potrdil navedbe nekdanjega sodelavca, pri tem pa se vprašal, zakaj se je sploh znašel v tem postopku. »Vse, kar sem naredil, je, da sem sprožil alarm in šel po gumijevko, ki sem jo podal Ramljaku.« Na vprašanje, zakaj je šel po gumijevko in jo podal sodelavcu, je bil jasen: »Casiraghi ni upošteval navodil. Povsod v priporih in zaporih po Sloveniji je bil na slabem glasu. Imel je težave tako z obsojenci kot s pazniki. Tudi pri nas je bil izoliran, da ni imel stikov z drugimi obsojenci.«

Ker Casiraghi ždi v zaporu in je brez premoženja, gredo prav vsi stroški pravdanja v breme države. Ali mu bo ta zdaj »plačala tudi prevoz« na pravdni narok, bo verjetno znano kmalu, saj bo skoraj gotovo za izredno socialno pomoč tudi zaprosil.