Adrio Airways oškodovala za 800.000 evrov

Tomaž Kostajnšek in Tomaž Škofic naj bi Adrio Airways oškodovala z zlorabami položaja in ponarejanjem listin.

Objavljeno
17. februar 2015 08.30
Posodobljeno
17. februar 2015 09.00
gpu/uniforma
Mitja Felc, kronika
Mitja Felc, kronika

Kranj – Gorenjski kriminalisti so se zakopali v sporne posle ene od gospodarskih družb iz okolice Kranja in ugotovili, da sta osumljenca družbo oškodovala za skupno 800.000 evrov. Po naših zanesljivih informacijah so se nepravilnosti pojavljale v Adrii Airways, sume kaznivega dejanja pa je naznanilo vodstvo samo.

Afera o poceni in brezplačnih letih ni edini okostnjak, ki je pred časom padel iz omare našega nacionalnega letalskega prevoznika. Kot zdaj ugotavljajo kriminalisti, se potruje sum vodstva, da so se nepravilnosti dogajale tudi na drugih področjih.

O domnevno nezakonitih poslih so kriminaliste seznanili iz družbe Adrie Airways, preiskovalci pa so po zaključku večmesečne preiskave prišli do ugotovitve, da sta 48- in 50-letna osumljenca ravnala nezakonito in letalskega prevoznika precej oškodovala. Kot smo neuradno izvedeli, v Adrii Airways nista več zaposlena, gre za vodstveni kader, ni pa med osumljenci nihče iz zdajšnje ali bivše uprave. Menda sta si zaradi nepravilnosti kazensko ovadbo nakopala nekdanji komercialni direktor Tomaž Kostanjšek in njegov pomočnik Tomaž Škofic.

Nepotrebni posli

Kot je pojasnil Bojan Kos, predstavnik kranjske policijske uprave, je 48-letni osumljenec (neuradno Kostanjšek) leta 2007 samostojno v imenu in za račun oškodovane gospodarske družbe s tujo družbo sklenil posel za izvajanje supervizije in do leta 2011 odobril za skoraj 300.000 evrov izplačil, čeprav posel sploh ni bil potreben, ker je bila oškodovana družba do izvedbe teh storitev upravičena že pred tem.

»Osumljenec je to vedel, s poslom pa je gorenjsko gospodarsko družbo oškodoval, tujemu podjetju pa pridobil protipravno korist. Isti osumljenec je enemu zaposlenemu tudi nezakonito in brez pooblastila uprave oškodovane družbe med letoma 2007 in 2008 povečeval plačo in mu na ta način omogočil najmanj 80.000 evrov protipravne premoženjske koristi.«

Kostanjšek naj bi po ugotovitvah organov pregona nezakonito ravnal tudi med letoma 2009 in 2011, ko je pri tržnem komuniciranju prav tako zlorabljal svoj položaj in opuščal svoje dolžnosti. »Nezakonitosti so bile ugotovljene v poslu z dvema tujima družbama – ena naj bi skrbela za pospeševanje prodaje produktov naročnika, druga pa bi izvajala nadzor nad tem poslom – osumljenec pa je pri tem poslu dopustil plačevanje neopravljenih storitev. Osumljenec je vedel, da družbi svojih obveznosti po pogodbah nista izvršili, oškodovana gospodarska družba jih je izvajala sama, kljub temu pa je tujima družbama omogočil za več kot 400.000 evrov protipravne koristi,« je še sporočil Kos.

Grozi jima zaporna kazen

Nobena skrivnost ni, da se je uprava že pred časom na skupščini seznanila o škodljivih poslih in neupravičenemu plačevanju (ter tudi podala kazenske ovadbe) provizij za storitve splošnih prodajnih agencij in supervizije v korist družb Melius iz ZDA, Estrategias s sedežem v Mehiki in Adria Isletmeleri s sedežem v Turčiji.

Kostanjšku je pri zlorabi položaja mu je pomagal še 50-letni osumljenec (neuradno Škofic), ki naj bi sodeloval pri dogovorih za sklenitev pogodb, neizvedbo storitev pa je prikrival z lažnimi navodili podrejenim, ki so na tej osnovi potem sestavljali lažna poročila. Kriminalisti so ugotovili še, da gre vsaj v enem primeru tuje družbe za poštni nabiralnik.

Z zlorabami položaja in ponarejanjem listin sta osumljenca Adrii Airways naredila za kakšnih 800.000 evrov škode. Zloraba položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti jima grozi od od enega do osmih let zapora, ponareditev ali uničenje poslovnih listin pa kazenski zakonik predvideva do treh let zapora.