Zaprt »le« zaradi ropa umorjenega zlatarja

Alijan Brajdič iz Novega mesta oproščen očitkov, da je naročil umor Bojana Brajdiča in Iztoka Šajnoviča.

Objavljeno
28. september 2015 18.49
Alijan Brajdič - kronika
Tanja Jakše Gazvoda
Tanja Jakše Gazvoda
Novo mesto – »Za obsodilno sodbo morajo obstajati trdni dokazi, teh pa ni,« je včeraj oprostilno sodbo za Alijana Brajdiča razložil sodnik novomeškega okrožnega sodišča Boštjan Kovič. Obtoženemu je sicer grozilo, da bo za zapahi preživel še 12 let več.

Očitki, zaradi katerih je moral tokrat Alijan Brajdič iz romskega naselja Brezje oziroma Žabjak sesti na zatožno klop novomeškega okrožnega sodišča, so bili hudi in višji državni tožilec Bojan Avbar je zanj predlagal 12 let zapora. Naročil naj bi umor dveh Romov, vendar je dokazni postopek na sodišču pokazal, da za obsodilno sodbo ni dovolj dokazov.

Celotna obtožba temelji na ovadbi Iztoka Šajnoviča, a ne on ne druge številne priče niso vedeli povedati, kdaj naj bi Alijan Brajdič nagovarjal Nenada Beganoviča – Psiha in mu ponujal pet tisoč evrov in nekaj droge, da bi na hišo Bojana Brajdiča in Iztoka Šajnoviča odvrgel bombo. Verjetno je Beganovič res prišel k Šajnoviču in Bojanu Brajdiču, ni pa dokaza, da je to, kar jima je povedal, res naročil Alijan.

Domnevne grožnje se nanašajo na čas pred dobrimi petimi leti. Šajnovič jih je prišel naznanit najprej na policijo, potem še na tožilstvo v začetku junija. Kot je dejal, ga je obiskal Beganovič in mu povedal, kaj naj bi mu naročil Alijan.

Toda Alijan Brajdič je odločen: »Nikoli nisem nagovarjal Nenada Beganoviča – Psiha, naj kamorkoli odvrže bombo. Res pa je, da sem pričal v zadevi Čopič proti Iztoku. Takrat so me kriminalisti spraševali, ali sem videl, da je Šajnovič Jožeta Klobučarja – Čopiča z brenerjem žgal. Ampak povedal sem samo to, kar sem videl, da je torej Iztok (Šajnovič, op. p.) Čopiča polil z mrzlo vodo. To mi je Šajnovič zameril in enkrat me je pri Tuševi črpalki udaril s steklenico po glavi. Ko sva bila leta 2010 skupaj v zaporu, sva se začela spet pogovarjati, prosil me je tudi za umik prijave, kar sem storil. Zato ni logično, da bi mu hotel kaj žalega storiti.«

Šajnovič je domnevne grožnje s smrtjo prijavil v začetku junija 2010, le dan po tistem, ko so Alijana priprli, ker je bil osumljen poskusa umora. Tretjega julija je nekdo iz avta, v katerem sta bila Alijan in Saramo Brajdič, streljal na drug avto v lasti Zorana Grma. Ta ni bil v vozilu, sta pa bila dva druga Roma, Nenad Beganović in Boštjan Brajdič. Kasneje so Alijana oprostili vseh očitkov, da naj bi on streljal na omenjeni avto, Saramo pa je bil obsojen na sedem let zapora.

Obtoženčeva zagovornika Blaž Guna in Borut Markošek sta opozorila, da bi lahko imel prav Beganovič, ki je bil žrtev streljanja, motiv, da bi se maščeval Alijanu Brajdiču, prav tako naj bi imel Šajnovič interes obremeniti obtoženca zaradi pričanja v zadevi Čopič.

Alijan trenutno prestaja devetletno zaporno kazen zaradi ropa zlatarja Paplerja, ki ga je storilec med ropom umoril, saj je bil prav on tisti, ki je za rop priskrbel storilca in orožje, Sandija Prešerna in Simona Tkalčeca pa pripeljal v Ljubljano in ju po dejanju odpeljal v Novo mesto.