Zaradi alkohola je na naših cestah umrlo 11 ljudi

Šofer 0,0: Vozniki z alkoholom v krvi, v povprečju so ga imeli 1,48 grama na kilogram krvi, so letos povzročili 1093 nesreč.

Objavljeno
18. oktober 2014 19.51
SONY DSC
Milka Bizovičar, gospodarstvo
Milka Bizovičar, gospodarstvo
Ljubljana – Jutri se bo končal tretji del tridnevne akcije 0,0 šofer, v okviru katere policisti poostreno nadzirajo količino alkohola v krvi voznikov, pa tudi gostince, ki alkoholiziranim in mladoletnim ne smejo točiti alkoholnih pijač. Na policiji še ne morejo poročati o petkovih in sobotnih ugotovitvah, pojasnili pa so, da so povzročitelji osmih odstotkov prometnih nesreč vozili pod vplivom alkohola.

To pomeni, da se je delež prometnih nesreč, ki so jih letos do konca septembra povzročili vozniki z alkoholom v krvi, v primerjavi z enakim obdobjem lani povečalo za dve odstotni točki, ob tem da je bilo nesreč manj. Letos se jih je zgodilo 13.228, v 1093 primerih so bili povzročitelji alkoholizirani, lani pa je bilo 18.905 nesreč, v 1207 primerih so bili krivci zanje udeleženci, pri katerih je alkotest pokazal, da imajo v krvi alkohol. V zadnjih 13 letih je bil delež alkoholiziranih povzročiteljev prometnih nesreč na slovenskih cestah največji leta 2008: takrat so kar 13 odstotkov nesreč povzročili vozniki, ki so pili.

Alkoholizirani udeleženci so letos do konca septembra povzročili 11 prometnih nesreč s smrtnim izidom (lani 25), v 86 primerih so bili udeleženci hudo telesno poškodovani (lani 98), 348 jih je dobilo lahko telesno poškodbo (lani 428), 648 prometnih nesreč (lani 656) se je končalo z materialno škodo, pojasnjujejo na policiji. Povprečna stopnja alkoholiziranosti v prometnih nesrečah je znašala 1,48 grama alkohola na kilogram krvi; lani je bila ta vrednost za 0,02 grama višja.

Najbolj kritični obdobji letos še prihajata

Največ prometnih nesreč pod vplivom alkohola se zgodi ob petkih in sobotah ter v poznih nočnih in zgodnjih jutranjih urah, najbolj problematični so pomladno-poletni meseci, čas okrog martinovanja in prednovoletno obdobje.

Kot še navajajo na policiji, so na začetku junija v evropsko usklajenem poostrenem nadzoru na območju Slovenije preizkus alkoholiziranosti opravili na 8111 udeležencih, pozitivni so bili 304 udeleženci, 12 pa jih je preizkus odklonilo. Po podatkih se delež alkoholiziranih v prometu znižuje: leta 2001 je alkotest pokazal alkohol v krvi vsakemu petemu vozniku, torej 20 odstotkom, lani pa štirim med sto.

Akcija 0,0 šofer, ki naj bi spodbudila predvsem udeležence v prometu, zlasti voznike, da po tem, ko popijejo alkohol ali zaužijejo prepovedane droge in psihoaktivna zdravila, ne sedejo za volan, ter gostince, da upoštevajo zakonodajo, bo letos potekala še dvakrat, in sicer med 7. in 11. novembrom ter med 1. in 20. decembrom.