Zaradi dela in zaposlovanja na črno lani za 275.000 evrov glob

Finančna uprava je lani opravila 4947 nadzorov dela in zaposlovanja na črno ter nedovoljenega oglaševanja.

Objavljeno
15. april 2015 12.46
jer-Ljubljana
Mi. K., kronika
Mi. K., kronika
Ljubljana − Delavci finančne uprave so lani izrekli 121 upravnih ukrepov po odločbah s prepovedjo dela in dejavnosti, 322 prekrškovnih ukrepov in za 282.931 evrov glob. »Največ kršitev je bilo v dejavnosti prometa in skladiščenja, gradbeništvu in gostinstvu,« so sporočili iz finančne uprave, ki je sicer največkrat opravila nadzor v dejavnostih prometa in skladiščenja, gradbeništva, gostinstva, cvetličarstva in vrtnarstva, vulkanizerstva, trgovine, vzdrževanja in popravila motornih vozil.

Finančna uprava je nove pristojnosti pri nadzoru dela na črno, zaposlovanja na črno in nedovoljenega oglaševanja dobila na podlagi zakona o preprečevanju dela in zaposlovanja na črno, ki se je začel uporabljati 18. avgusta lani. Nadzor opravljajo predvsem mobilni oddelki pa tudi finančni inšpektorji, ki so v letu 2014 skupaj opravili 4947 postopkov nadzora.

Po navedbah uprave lahko sum kršitev predpisov prijavi vsak na njihov elektronski naslov Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled., na 24-urni brezplačni anonimni telefon 080 11 22 ali po pošti na naslov Finančna uprava RS, Šmartinska 55, 1001 Ljubljana. »Pri tem nam bo v pomoč, če navedete čim več podatkov, kot so ime in priimek domnevnega kršitelja, vrsta dela, čas in kraj opravljanja dela, morebitna cena oziroma podatki o plačilu za delo,« pojasnjujejo na upravi, kjer sproti obravnavajo vse prijave.

Celotno poročilo o dejavnostih preprečevanja dela in zaposlovanja na črno za lansko leto je objavljeno na spletni strani finančne uprave.