Zaradi lažjega pretresa možganov neprišteven?

Sodišče bo imenovalo novega izvedenca, ki bo ocenil, ali se je Elvir Đogič zavedal svojega dejanja, ko je izvlekel nož

Objavljeno
11. marec 2016 16.59
Sojenje Elvirju in Elvisu Đogiću. Ljubljana, 12. februar, 2016.[Sodišča, kronika,Elvir Đogić,Elvis Đogić,kazniva dejanja]
Mihael Korsika
Mihael Korsika
Ljubljana – Sodni izvedenec ni izključil možnosti, da je Elvir Đogić, preden je pred barom v Dragomerju zabodel moškega, ki ga je pred tem pretepel, utrpel pretres možganov. Ali bi ta lahko vplival na njegovo prištevnost, bo odgovoril novi sodni izvedenec, saj je dosedanji po oceni obrambe spreminjal svoje mnenje.

Tragedija se je zgodila 3. maja 2014 v baru Šipca v Dragomerju, kjer je menda 21-letni Elvir Đogić izzival goste, sprla sta se tudi z 27-letnim domačinom Maticem Brajićem, ki je bil tam na praznovanju prijateljevega rojstnega dneva. Lastnik ju je poslal iz lokala, kjer je nato Elvir dobil nekaj udarcev. To ga je tako razjezilo, da se je vrnil v lokal in natakarici dejal, naj mu za 500 evrov proda nož. Ker ga je odslovila, je slavljenec odpeljal Elvirja domov v nekaj kilometrov oddaljeno Podplešivico. A se tam ni ohladil, temveč naj bi skoval surovo maščevanje. Dve leti starejšemu bratu Elvisu Đogić je povedal, kaj se je zgodilo, za pomoč pri maščevanju zaradi udarcev sta menda poklicala še bratranca Damirja Bilića, ta pa naj bi angažiral še dva znanca.

Okoli 23. ure sta se brata vrnila do lokala, kjer sta še kakšnih 20 minut čakala na bratranca. Po izpovedbah prič so s seboj imeli kije, vsaj Elvir pa še nevarnejši predmet: večji nož, s katerim je nato pred lokalom večkrat surovo zabodel Brajića, ki je pozneje zaradi hudih ran v kliničnem centru izgubil bitko za življenje. Nasilen ni bil le Elvir, saj so se njegovi pajdaši s kiji in pestmi spravili nad preostale goste.

Brata sta bila lani na prvi stopnji že obsojena, ko je petčlanski sodni senat pod vodstvom okrožnega sodnika Gorazda Fabjančiča Elvirja obsodil na 15 let zapora, Elvisa pa na 10, a so višji sodniki sodbo razveljavili, ker sodišče po njihovi oceni ni dovolj dobro razčistilo dejanskega stanja. Okrožnemu sodišču je naložilo, naj razčisti, ali je Elvir po sporu z oškodovancem, v katerem je obtoženi v pretepu potegnil kratko, dobil pretres možganov, kar bi lahko vplivalo na njegovo prištevnost.

Nedvomnih podatkov ni

»Možno je, da je doživel pretres možganov, možno je, da ga ni utrpel, drugače se ne da odgovoriti na to vprašanje, vse ostalo bi bilo špekulacija« je včeraj v nadaljevanju ponovljenega sojenja povedal sodni izvedenec za travmatologijo Matej Cimerman. Če ni nezavesti in drugih simptomov, kot so hujša zmedenost, bruhanje in težave z ravnotežjem, se po oceni izvedenca ne da jasno odgovoriti.

Ko so Elvirja približno šest ure pozneje pregledali na sodni medicini, je zdravnica sicer zaznala, da je rahlo zmeden, vendar je to predpisala zaužiti količini alkohola, saj je imel ob aretaciji v krvi približno 1,5 promila alkohola.

Kljub oceni izvedenca Cimermana, da obstaja možnost, da je v predhodnem pretepu doživel pretres možganov, pa je sodni izvedenec psihiater Matjaž Košorok vztrajal na svojem mnenju, v katerem se nagiba v smer, da je bila zmedenost posledica alkohola. Prav tako še vedno meni, da pretresa ni doživel. »Tudi če bi morda do pretresa prišlo, je to za kratek čas in to ne more vplivati na njegovo poznejše vedenje,« je prepričan Košorok. »Lahko, da je bil zmeden zaradi samega dogodka. Kdo pa ne bi bil zmeden, če bi bil udeležen v takšen dogodek,« se je še vprašal.

Zapletlo pa se je, ko ga je obramba soočila z njegovo izjavo, ki jo je podal na preteklih zaslišanjih, da je bil zaradi zaužitega alkohola »nesposoben intelektualne kontrole nad svojimi dejanji«. Na vprašanje obrambe, ali je imel torej nadzor nad samim seboj, je izvedenec svoje mnenje popravil in dejal, da ni bil nezmožen v celoti, temveč le delno, medtem ko se je svojih dejanj po njegovi oceni zavedal.

Obramba mu je očitala, da spreminja svoje izjave, zato je sodišču predlagala, naj imenuje novega izvedenca. Tožilstvo je predlogu nasprotovalo, saj je Košorok po njihovi oceni delo opravil v skladu s pravili stroke. Zaradi novih dejstev glede pretresa možganov je obramba predlagala še ponovno zaslišanje kliničnega psihologa Tristana Riglerja in forenzičnega psihologa Igorja Areha.

Sodišče je po premisleku sprejelo predlog obrambe.